Favrskov går fra fire til tre genbrugspladser

En ny stor genbrugsplads mellem Hinnerup og Hadsten skal betjene borgerne i den østlige del af kommunen.

Artiklens øverste billede
Genbrugspladsen i Hinnerup kan ikke udvides og bliver blandt andet derfor lagt sammen med genbrugspladsen i Hadsten til en ny genbrugsplads mellem byerne. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skråfoto

I sommeren 2021 åbnede en ny og større genbrugsplads i Hammel og blev dermed som den første af kommunes fire genbrugspladser moderniseret. Alle pladserne blev etableret omkring 1990 og stod foran en modernisering for at leve op til nutidens krav, hvilket blev besluttet af Favrskov Affald og godkendt af byrådet i 2019.

Siden da er der kommet ny lovgivning om ekstra affaldssortering, og udgifterne til den planlagte modernisering er steget væsentligt, ligesom affaldsselskaberne forventes at blive underlagt løbende effektiviseringskrav. Det har desuden vist sig vanskeligt at finde en velegnet og fremtidssikret placering af en ny genbrugsplads i Hinnerup, hvor det ikke er muligt at udvide den nuværende, fortæller Søren Frandsen, formand for Favrskov Affald.

Det har altsammen været medvirkende til, at Favrskov Affald har genovervejet modellen med fire genbrugspladser i kommunen, som går tilbage til dengang, fire mindre kommuner blev lagt sammen til Favrskov Kommune.

»Tiden er løbet fra den gamle beslutning i forhold til nye krav om service, affaldssortering og miljø med videre,« siger Søren Frandsen og tilføjer:

»Der behøver ikke være fire ting af alting i Favrskov Kommune.«

Fælles plads i øst

Løsningen, som Favrskov Affald er nået frem til, er at bygge en ny stor genbrugsplads mellem Hinnerup og Hadsten som erstatning til de nuværende pladser i Hinnerup og Hadsten.

»Vi får en bedre genbrugsplads og en ok service i forhold til borgernes afstand, så vi mener, vi bruger borgernes penge bedre ved at have én fremfor to pladser,« siger Søren Frandsen.

Næsten alle borgere i kommunen vil have under 10 kilometer til en af fremtidens tre genbrugspladser i Favrskov. Illustration: Favrskov Kommune

Genbrugspladserne i Hammel og Hvorslev bevares, og langt de fleste borgere vil fortsat have under 10 kilometer for at komme af med deres genbrug, selvom antallet reduceres til tre. Eneste undtagelse er beboere nord og øst for Voldum, der kan få op til 15 kilometer til den nye genbrugsplads.

Økonomisk gevinst

Ønsket om at gentænke strukturen for genrbugspladserne blev præsenteret for byrådet i maj 2002 og drøftet i Økonomiudvalget i september. Nu har Favrskov Affald indstillet løsningen med tre pladser, hvilket Økonomiudvalget netop har sagt god for på sit seneste møde.

Borgmester Lars Storgaard, der er formand for Økonomiudvalget, hæfter sig ved, at der er en stor økonomisk gevinst ved at gå fra fire til tre pladser. Omkostningerne ved moderniseringen af genbrugspladserne forventes at kunne nedbringes fra cirka 130 til cirka 100 millioner kroner – eventuelle udgifter til udvidelser af vejanlæg ved etablering af ny genbrugsplads er ikke iberegnet – og de årlige driftsomkostninger er beregnet til at være 4-5 millioner kroner mindre, svarende til cirka 250 kroner om året per husstand.

»Folk får i store træk den samme service til en billigere pris,« siger Lars Storgaard med henvisning til, at næsten alle borgere får under 10 kilometer til en fremtidssikret genbrugsplads.

En eventuel fælles genbrugsplads i den vestlige del af kommunen vil give et større antal borgere længere end 10 kilometers afstand til en genbrugsplads.

Ny lokalplan

Den nye genbrugsplads mellem Hinnerup og Hadsten tænkes placeret mellem Haldum og Hadsten, hvor der er tre mulige lokationer i spil tæt ved Skanderborgvej. De ligger alle i landzone, så der skal laves og vedtages en ny lokalplan for at bane vejen for den nye genbrugsplads.

Kommunaldirektør Jan Kallestrup oplyser, at der er nogle helt særlige miljøhensyn og krav i forbindelse med genbrugspladser, blandt andet i forhold til drikkevandsinteresser. Han har dog på basis af en screening af sagen en forventning om, at det kan lade sig gøre at finde et sted at placere den nye fælles genbrugsplads.

Der kommer dog under alle omstændigheder til at gå nogen tid, før en ny genbrugsplads mellem Haldum og Hadsten kan stå klar.

»Der vil gå nogle år, så man skal ikke begynde at holde i kø på lørdag,« siger Favrskov Affalds formand Søren Frandsen med et glimt i øjet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.