Vejen er banet for flere kæmpestore solcelleanlæg i Favrskov

Kommunen har foretaget en prioritering af vedvarende energianlæg og udvalgt fire solcelleanlæg og et vindmølleprojekt, som man i første omgang vil gå videre med.

Artiklens øverste billede
Solcelleanlægget ved Voldby. Foto: csj

Favrskov Kommune vil gerne have mere vedvarende energi og har derfor efterspurgt forslag til opstilling af primært solcelleanlæg og sekundært vindmøller.

Ansøgningsfristen var sat til 31. august 2022, og ved udløb havde kommunen modtaget 18 projektforslag om opstilling af solcelleanlæg og ét forslag til opstilling af vindmøller. 

Idéen med at pulje ansøgningerne har været at give ansøgerne en ensartet behandling og foretage en prioritering af projekterne, så man kan komme i gang med projekter, der er opbakning til, oplyser Nils Borring, formand for Plan- og Landdistriktsudvalget.

Forvaltningen har nu screenet alle ansøgningerne og anbefalet politikerne at gå videre med otte af projekterne. Fem projekter kan anbefales at indgå i en senere prioriteringsrunde, mens de resterende seks projekter anbefales afvist. Det fremgår af sagen, som er på dagsordenen på Plan- og Landdistriktsudvalgets møde mandag 16. januar. På mødet skete der en ændring, så et af de afviste projekter (i Vitten) i stedet anbefales til den senere prioriteringsrunde.

Kriterier

Forvaltningen har screenet og vurderet alle 18 ansøgninger i forhold til forskellige kriterier ud fra retningslinjer i kommuneplanen og klimaplanens målsætning.

Placering af solcelleanlæg (og vindmøller) skal ske under hensyntagen til naboer og byudvikling og beskyttelse af kultur, natur og landskabsinteresser. Jo mindre påvirkning jo bedre, ligesom det trækker op, hvis der ikke anvendes værdifulde landbrugsarealer.

Områder med særlige drikkevandsinteresser er derimod at foretrække, idet udskiftning af landbrugsproduktion med et solcelleanlæg kan være med til at beskytte grundvandet. 

Beskyttelse af grundvand ved opstilling vedvarende energianlæg betegnes som en såkaldt synergi-effekt. Ligeså taler der om synergier, hvis produktionen af strøm bliver anvendt til forsyning af lokale virksomheder eller andre storforbrugere af el.

Ud fra disse kriterier har forvaltningen som nævnt vurderet at anbefale otte af projekterne. Af hensyn til, at forvaltningen ikke har uanede resurser, foreslår man i første omgang at prioritere fem af disse projekter og vente med de øvrige tre til næste fase.

De fem projekter er blandt andet udvalgt, fordi de har forskellige karakteristika og dermed på hver sin vis bidrager til, at kommunen høster erfaringer og bliver klogere på forskellige vedvarende energianlæg. 

Det nyligt etablerede solcelleanlæg på 55 hektar i Voldby er det eneste større solcelleanlæg i Favrskov, så kommunens erfaring med opførelse at større solcelleanlæg er ret begrænset.

Kæmpe anlæg på 218 ha

Det klart største af de fem projekter er et solcelleanlæg, der ligger mellem Galten, Erslev, Hadsten og Hadbjerg. Det samlede projektområde er på ikke mindre end 240 hektar, hvoraf op mod 218 hektar kan ende med at blive fyldt med solceller. Hvis det bliver gennemført i den størrelse, vil anlægget producere 163.500 MVh om året. 

Favrskovs klimaplan indeholder en målsætning om, at der inden 2030 skal produceres 236.000 MVh om året fra vedvarende energianlæg, så hvis dette solcelleanlæg bliver etableret, vil det alene kunne opfylde 70 procent af målsætningen for hele kommunen.

Ansøgningen til det kæmpestore solcelleanlæg er indsendt af virksomheden Unison Energy Partners på vegne af ejerne i området, og der har forud for ansøgningen allerede været afholdt to borgermøder om projektet og individuelle samtaler med de nærmeste naboer. Det har resulteret i en tilpasning af områdeafgrænsningen, ligesom projektudvikleren vil søge at imødekomme et borgerønske om at kunne gå en runde gennem anlægget.

Ansøgeren har oplyst, at man fra begyndelsen har fokus på at skabe lokal forankring til projektet og vil lade folk kunne købe en andel i solcelleanlægget. Det falder i tråd med byrådets ønske om netop at sikre lokal forankring ved at involvere lokalbefolkningen og for eksempel lade dem investere i projektet.

»Det kan gøre det mere spiseligt for dem, der påvirkes af solcelleanlæg,« har Nils Borring tidligere sagt til Lokalavisen.

Stort naboprojekt

Det kæmpestore solcelleanlæg mellem Galten, Erslev, Hadsten og Hadbjerg grænser mod syd op til et andet stort solcelleprojekt, der er blandt de fem projekter, kommunen umiddelbart vil arbejde videre med.

Området ligger nord for Hadbjergvej mellem Hadsten og Hadbjerg og er på cirka 100 hektar. Herfra vil der blive fratrukket arealer til blandt andet beplantning og sikring af afstand til vejen og naboer, således at der formentlig vil kunne opstilles solpaneler på et areal svarende til 70 hektar.

Ifølge Nils Borring vil det give god mening at tænke de to store solcelleprojekter sammen, fordi de ligger i forlængelse af hinanden. Hvis begge solcelleanlæg rent faktisk ender med at blive etableret i de omtalte størrelser, vil udviklerne skulle betale cirka ni millioner kroner til Favrskov Kommune. Pengene går til en grøn pulje, som lokalområdet kan søge penge fra til at lave projekter og aktiviteter.

»Den grønne pulje kan bruges til projekter, der gør solcelleanlæg mere spiselige. Vi ved godt, det kommer tæt på bebyggelse, og solceller er bare ikke så smukke som grønne enge og marker,« siger Nils Borring.

Tre mindre anlæg

De tre øvrige projekter blandt de fem udvalgte er et vindmølleprojekt og to væsentligt mindre solcelleanlæg:

Ved Lecaværket mellem Hadsten og Randers er der ansøgt om opstilling af to vindmøller på 180 meter eller tre vindmøller på 150 meter, som kan forsyne værket samt 5.000 husstande med strøm.

Lidt i samme dur er der udvalgt et solcelleanlæg på omkring fire hektar nord for Laurbjerg ved OL Biogas, der netop skal forsyne det lokale biogasanlæg med strøm.

Endelig er der tale om et solcelleanlæg nord for Skjoldelev, hvor det er planen at opføre et solcelleanlæg på 8-9 hektar i et område, der omfatter et nedlagt gartneri. Som en sidegevinst (synergi) bliver der ryddet op i de forladte drivhuse, ligesom anlægget vil bidrage aktivt til beskyttelsen af drikkevandsinteresser omkring Skjoldelev Vandværk.

Hvad sker der nu?

Når Plan- og Landdistriktsudvalget som forventet godkender forvaltningens forslag til prioritering af vedvarende energianlæg, vil de fem udvalgte ansøgere blive kontaktet af kommunen med henblik på at ”kvalificere” deres ansøgninger. 

Kvalificeringen skal især sikre, at projektudviklerne går i dialog med lokalsamfundet for at indrette og gennemføre projekterne med størst mulig lokal forankring. Ansøgerne skal desuden lave materiale, der kan bruges til fordebat.

I henhold til planloven skal der ske en forudgående høring af offentligheden, inden der kan udarbejdes planforslag for større VE-anlæg. Høringen sker ved et debatoplæg, der kort skitserer projektet og angiver mulighed for at indgive bemærkninger inden for en høringsfrist på fire uger.

Først herefter kan kommunen altså gå i gang med at lave en ny lokalplan, hvor borgerne igen får mulighed for at komme med indsigelser. Det tager typisk omkring et år at lave en lokalplan, så alt i alt er det ikke lige op over, at de omtalte solcelleanlæg og vindmøller bliver etableret. Og der kan ske både små og større ændringer af projekterne, inden de eventuelt bliver endeligt godkendt af byrådet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.