Kommunens økonomi ser dyster og usikker ud
Borgmesteren betegner Favrskov Kommunes økonomi som meget alvorlig og meget usikker.
Kalenderen siger, vi kun er i februar, men Favrskov er allerede godt i gang med at kigge kommunens budget, selvom det først behøver at blive vedtaget midt i oktober.
Byrådet vil således allerede på et temamøde i april få en opdateret økonomisk status fra forvaltningen på en række centrale områder: Sårbare børn og unge, specialundervisning, handicap- og psykiatriområdet og beskæftigelsesområdet.
Allerede nu står det klart, at Favrskov Kommune, som langt de fleste andre danske kommuner, er hårdt presset på økonomien, der tilmed er endnu mere usikker, end den plejer at være.
I det tidligere vedtagne budget for 2023-2026 mangler der i de tre kommende år i snit cirka 15 millioner kroner om året i forhold til byrådets økonomiske målsætning. Hertil kommer, at regeringen ikke kompenserer kommunerne for prisstigninger i andet halvår af 2022. For Favrskovs vedkommende skønnes det at beløbe sig til 11 millioner kroner og få betydning både i år og budgettet for de kommende år.
Ydermere forventes der på handicap- og psykiatriområdet ekstraudgifter i 2023 på 10 millioner kroner. I de foregående år fra 2018 til 2022 er udgifterne på dette område i snit steget med seks millioner kroner, og denne tendens forventes at forsætte i de kommende år, hvis der ikke gøres noget. Forvaltningen vil på temamødet i april komme med nogle bud på, hvad der kan gøres.
Oveni den dystre økonomiske prognose er der for tiden rigtig mange ubekendte faktorer, som har indflydelse på kommunens økonomi. Regeringen har varslet besparelser på beskæftigelsesområdet ved nedlægning af jobcentrene samt besparelser på administration, men hvordan det bliver udmøntet, står stadig uklart.
»Vi står i en alvorlig økonomisk situation med flere ubekendte. Det har aldrig tidligere været så usikkert,« siger borgmester Lars Storgaard.
Reduktionsforslag
På baggrund af den økonomiske ubalance og usikkerhed vil forvaltningen ligesom sidste år blive bedt om at komme med forslag til at reducere serviceudgifterne med halvanden procent, svarende til 33 millioner kroner. Derudover foreslås det, at forvaltningen kommer med forslag til at udvide serviceudgifterne med 0,25 procent, svarende til 5,5 millioner kroner, for at give mulighed for at foretage mindre omprioriteringer i driftsbudgettet.
Foreninger med videre kan ligesom tidligere år komme med forslag til budgettet. De skal dog ikke sætte næsen op efter guld og grønne skove, siger borgmesteren allerede nu.
»De skal ikke have forventninger til at få en hel masse. Vi bliver nødt til at fokusere på kernevelfærden, og der bliver ikke penge til meget andet.«
Byrådet har i år besluttet at droppe det traditionelle borgermøde om budgettet. Ifølge borgmesteren kommer der meget få personer uden tilknytning til partierne til borgermødet, og man vil derfor se på andre muligheder for at informere borgerne om budgettet.