Stiprojekt langs Gudenåen til 15 millioner kroner går snart i gang

Favrskov Kommune er ved at indgå frivillige aftaler med lodsejerne langs Gudenåen, der skal lægge jord til grusstier, mindre broer og plankespand, så stien langs Gudenåen bliver farbar det meste af året.

Artiklens øverste billede
Vest for Ulstrup er der allerede etableret en sti langs Gudenåen. Foto: Vibe Søndergaard, naturvejleder, Favrskov Kommune.

Favrskov Kommune er godt i gang med forarbejdet til at forbedre stien langs Gudenåen, så man kan komme tørskoet rundt langt det meste af året. De eksisterende stier er ofte oversvømmet og derfor ufarbare en stor del af året.

Kommunen har sammen med de seks andre kommuner i Gudenåsamarbejdet tidligere vedtaget at etablere et samlet stiforløb, så man kan gå fra Gudenåens udspring i Vejle Kommune til udløbet i Randers Fjord. Det er et projekt til samlet 57 millioner kroner, hvoraf kommunerne og Naturstyrelsen finansierer 27 millioner kroner, og A.P. Møller Fonden og Nordea-fonden bidrager med hver 15 millioner kroner.

Strækningen i Favrskov Kommune er en af de mest udfordrede strækninger, og arbejdet med at gøre denne del farbar det meste af året løber op i 15 millioner kroner. Byrådet har tidligere frigivet knap tre millioner kroner til projektet, og nu har Teknik- og Miljøudvalget godkendt en bevilling på yderligere godt seks millioner kroner, der sammen med fondsmidler på cirka seks millioner kroner dækker anlægsudgifterne.

Frivillige aftaler

Fondenes bidrag er betinget af, at alle aftaler omkring arbejdet, der skal laves, bliver indgået på frivillig basis med lodsejerne langs Gudenåen. I Favrskov Kommune er der 46 lodsejere langs Gudenåen, oplyser Natur og Miljøchef Dennis Jensen, som kommunen har taget kontakt til og er gået i dialog med.

»Vi skal have for øje, at arbejdet foregår på anden mands grund, og man skal være utrolig respektfuld over for dem, der lægger jord til. Jeg vil tro, at vi på nuværende tidspunkt har lavet frivillige aftaler med en tredjedel af lodsejerne,« fortæller Dennis Jensen.

Dennis Jensen er Natur og Miljøchef i Favrskov Kommune og som sådan projektejer af Gudenåsamarbejdets arbejde med at etablere et samlet stiforløb langs Gudenåen. Pressefoto

I forhold til indgåelse af frivillige aftaler med lodsejerne er det en hjælp for kommunen, at Trækstien er fredet trampesti i Favrskov Kommune. Det vil sige, at folk har ret til at gå på stien, selvom den ligger på privat grund. Problemet er, at folk søger andre veje, der kan være til gene for lodsejerne, når trampestien er oversvømmet.

»Vi kan hjælpe med at styre, hvor folk går, og det er de fleste lodsejere ret positive over, når folk alligevel går der,« fortæller Natur og Miljøchefen i Favrskov Kommune.

Arbejdet med at gøre stien farbar omfatter etablering af grusstier, mindre træbroer og plankespand. Plankespand er planker funderet på stolper, der i princippet fungerer som en gangbro og kan være flere hundrede meter lange.

Hvis der viser sig at være lodsejere, der ikke vil tillade etablering af grussti, bro eller plankespand, kan det blive aktuelt at etablere en alternativ ruteføring af stien.

I gang efter sommerferien

Når aftalerne med alle lodsejerne er indgået, skal kommunen indhente myndighedstilladelser og dispensationer, hvorefter det er planen at vælge leverandører 1. juli, så selve anlægsarbejdet kan gå i gang efter sommerferien, hvis alt flasker sig.

Anlægsopgaven udbydes, så mindre lokale håndværkere har mulighed for at byde ind på delopgaver. Selve arbejdet bliver delt op i tre dele. For det første arbejdet med at etablere stien. For det andet etablering af støttefaciliteter som shelters, bålhytter, fugletårne og toiletbygninger. Pg for det tredje etablering af standere til at finde vej og formidlingsskilte med videre.

Udbedringen af stien langs Gudenåen i Favrskov Kommune er delt op i otte delstrækninger, hvoraf de syv går mellem Bjerringbro og Langå i den nordlige del af kommunen. Den sidste strækning er et relativt kort stykke ved Høj Stene ud for Vejerslev i den vestlige del af Favrskov Kommune. Det ligger ikke fast, hvornår arbejdet på de enkelte stækninger bliver udført, men det hele skal efter planen være færdig i 2025.

Bevillingen på godt seks millioner kroner skal til endelig godkendelse på det næste byrådsmøde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.