Tommel op til fire forsamlingshuse og Tungelundbadet
Landsbyrådet i Favrskov Kommune giver tilskud til energirenovering på 650.000 kroner.
Ja, ja, ja, ja, ja.
Det blev til ja hele vejen rundt, da Landsbyrådet i Favrskov Kommune behandlede ansøgninger om tilskud til energirenoveringer fra fire forsamlingshuse og Tungelundbadet, der er en selvejende institution.
Ansøgningerne var på forhånd blevet behandlet af forvaltningen, og derudover mødte ansøgerne op i Røgen Forsamlingshus til årets første møde i Landsbyrådet og fortalte om hver deres projekt.
Det største beløb blev ansøgt af Vester Velling Forsamlingshus, der søgte om et tilskud på 250.000 kroner til det lokale forsamlingshus’ store fornyelsesprojekt til over to millioner kroner.
Maria Høver og Heidi Amorsen fra Vester Velling Forsamlingshus fortalte om projektet og viste en video fra forsamlingshuset, så Landsbyrådets medlemmer med egne øjne fik syn for huset, der mildt sagt trænger til en kærlig hånd.
Billigere end planlagt
Formanden for Røgen Borgerforening, Allan Nordestgaard Sørensen, var på hjemmebane, da han præsenterede projekt ”Lune rammer.” Det går ud på at erstatte oliefyret med luft til vand varmepumper, så der hele tiden vil være varme i forsamlingshuset, der i dag er dyrt og længe om at varme op. Han kunne endda fortælle, at energioptimeringen er blevet billigere end planlagt, så man havde reduceret det ansøgte tilskud fra 225.000 kroner til 150.000 kroner.
Derudover søgte Hadbjerg Borgerforening om et tilskud på 123.375 kroner til nye døre, vinduer og ekstra tagpap. Og Hvorslev Forsamlingshus søgte om 26.500 kroner til udskifte gasopvarmningen med tre luft til luft varmepumper.
Solceller på taget
Jette Laursen fra Tungelundbadet i Thorsø fremlagde friluftsbadets plan om solceller på taget af bygningen med baderum, der vil kunne producere næsten halvdelen af strømforbruget, som er badets største udgiftspost. Tungelundbadet søgte om et tilskud på 100.000 kroner til indkøb af solceller.
Grundfør Forsamlingshus var også med i den oprindelige ansøgningspulje, men deres ansøgning om 222.000 kroner blev trukket tilbage, så det samlede energitilskud endte på cirka 650.000 kroner. Alle energiprojekterne har en egenfinansiering på mindst 40 procent.
Tidligere end normalt
Landsbyrådets formand Simon Buus Olsen (V) glæder sig over, at alle ansøgerne kom hjem med det fulde ansøgte beløb. Denne slags ansøgninger bliver normalt først behandlet på det sidste af Landsbyrådets fire årlige møder.
»På grund af energikrisen gav Landsbyrådet sidste år lov til, at det også var muligt på det første møde i år, så alle kunne kigge frem mod næste vinter lidt mere fortrøstningsfuldt end ellers. Derfor er jeg rigtig glad for, at flere har ansøgt og nu kan sætte i gang i at få energioptimeret og kigge frem mod en mere stabil økonomisk vinter næste år,« siger formanden.
Landsbyrådet har et årligt budget på 1,65 millioner kroner til uddeling.