Kristine (tv) og Alma har fortalt om deres møde med Islam i London.

Kristine (tv) og Alma har fortalt om deres møde med Islam i London.

Et kulturelt møde i London

28 elever fra Regnbueskolen i Hammel er kommet hjem fra London med nuanceret syn på religion

Af
Af Kristine Frandsen og Alma Fjeldsted

Regnbueskolen

I dagens Danmarks er der særligt fokus på de opblomstrende religionsforskelle, som stadig vokser. I London er dét, vi i Danmark ser som en alvorlig problemstilling, en større realitet, end vi kan forestille os.
Flere og flere skoler er derfor begyndt at inddrage undervisning om islam for de ældste elever. Dette gjorde Regnbueskolen også, da de ældste elever i forbindelser med deres Londontur var på besøg i Londons største moské, The London Central Mosque.

Troen indefra

"Det var en kæmpe oplevelse! Dét at opleve troen indefra, gav os et indblik i islam på en helt anden måde, end vi havde forestillet. Vi synes alle skulle prøve det, specielt dem som frastøder andres religion, for det var en oplevelse vi aldrig glemmer. At besøge Moskéen gav os en forståelse for, at man sagtens kan leve dør om dør i respekt for hinanden, men uden samme tro og overbevisning," mener vi.

Før de danske piger kunne komme ind i moskéen, måtte der tørklæder på.

Før de danske piger kunne komme ind i moskéen, måtte der tørklæder på.

Danske piger med tørklæder

Besøget var aftalt på forhånd, og der stod en imam i moskéens gård og tog imod, da skolen kom. Halvdelen af 8. og 9. klasse var piger, som i dagens anledning bar tørklæder i respekt for den islamiske tro.
Efter at have taget deres sko af, blev Regnbueskolens elever ført ind i bedesalen. Her gav den larmende stilhed en tryg og isoleret fornemmelse, og det mærkedes tydeligt, at her var et fælles hvilested for alle muslimer, når det hektiske byliv i London, som forsatte lige udenfor moskéens vægge, blev for stort.

Ligheder i torsretningerne

Imamen havde en humoristisk sans, men samtidig en hvis stolthed og ro over sig. Derfor fik han opmærksomheden fra eleverne med sig, da han entusiastisk fortalte om moskéen og den islamiske tro. En meget ærlig beretning og med svar på spørgsmål, der prikkede til troen på den positive måde.
Efter opholdet i bedesalen blev eleverne ført videre til moskéens museum, hvor eleverne bemærkede påfaldende ligheder i kristendommen og islam. I museet tilbød imamen pigerne og den kvindelige lærer et besøg på kvindernes balkon (The Ladies Balcony). Her måtte mænd da ikke komme, så det blev uden ledsagelse.

Pigerne på balkonen

På kvindernes balkon var pigerne først ydmyge og listede stille langs bagvæggen, hvor de til sidst lydløst satte sig ned. Inden længe kom der en ung muslimsk kvinde og stillede sig venligt til rådighed, hun tog gerne imod spørgsmål fra Regnbueskolens piger, der i dagens anledning lignede rigtige muslimer.

Påklædning og ligestilling

"Salam"aleikum"- Kvinden hilste høfligt på pigerne. Her mærkedes søsterskabet mellem kvinderne på balkonen tydeligt. Pigerne var respektfulde, men havde mange spørgsmål omkring: Ligestilling, Danmarks rasende tørklæde-debat, muslimske kvinders vilkår, ægteskab og påklædning var blandt spørgsmålene, som blev besvaret efter bedste evne af den unge kvindelige muslim.
"Mænd er ikke bedre stillede end kvinder, men vi har alle forskellige roller i samfundet. Kvinderne har ansvaret for at lære deres børn op og lave mad, mens mændene har ansvaret for at forsørge familien med ære."
"Jeg bærer tørklæde af egen fri vilje, ikke fordi jeg er tvunget til det. Jeg har ikke retten til at bestemme, hvem der er rigtige muslimer, og hvem der ikke er, men jeg mener, det er respektløst og ser ingen grund til at vise min krop frem i stramme bukser og nedringede bluser.?"
Regnbueskolens elever er nu tilbage i Danmark, men de oplevelser de erhvervede sig i moskéen i London, vil de nok aldrig glemme.
 

null

Publiceret 25 October 2011 06:45