Pigerne fra Regnbueskolen måtte iføre sig tørklæder før besøget i moskéen.

Pigerne fra Regnbueskolen måtte iføre sig tørklæder før besøget i moskéen.

Til London med islam i fokus

28 elever fra Regnbueskolen i Hammel er kommet hjem fra London med et mere nuanceret syn på religion

Af
Erling Baastrup

 Det gjorde et stort indtryk på eleverne fra 8. og 9. klasse på Regnbueskolen i Hammel, da de var i London forleden. Det drejede sig ikke mindst om, at de besøgte en af Londons største moskéer, The London Central Mosque.
Kristine Frandsen og Alma Fjeldsted fortæller om deres indtryk:
"Det var en kæmpe oplevelse! Dét at opleve troen indefra gav os et indblik i islam på en helt anden måde, end vi havde forestillet. Vi synes, alle skulle prøve det, specielt dem som frastøder andres religion, for det var en oplevelse, vi aldrig glemmer. At besøge Moskéen gav os en forståelse for, at man sagtens kan leve dør om dør i respekt for hinanden, men uden samme tro og overbevisning," siger Kristine og Alma.

Med tørklæder

Besøget var aftalt på forhånd, og der stod en imam i moskéens gård og tog imod, da skolen kom. Halvdelen af 8. og 9. klasse var piger, som i dagens anledning bar tørklæder i respekt for den islamiske tro.
Imamen havde humoristisk sans, men samtidig en vis stolthed og ro over sig. Derfor fik han opmærksomheden fra eleverne med sig, da han entusiastisk fortalte om moskéen og den islamiske tro.
Under besøget tilbød imamen pigerne og den kvindelige lærer et besøg på kvindernes balkon (The Ladies Balcony). Her måtte mænd da ikke komme, så det blev uden ledsagelse.

Der lyttes til imamen, der ikke var uden humoristisk sans.

Der lyttes til imamen, der ikke var uden humoristisk sans.

Pigerne på balkonen

På kvindernes balkon var pigerne først ydmyge og listede stille langs bagvæggen, hvor de til sidst lydløst satte sig ned. Inden længe kom der en ung muslimsk kvinde og stillede sig venligt til rådighed. Hun tog gerne imod spørgsmål fra Regnbueskolens piger, der i dagens anledning lignede rigtige muslimer.

Alma (tv) og Kristine efter hjemkomsten til Hammel

Alma (tv) og Kristine efter hjemkomsten til Hammel

Påklædning og ligestilling

"Salam"aleikum"- Kvinden hilste høfligt på pigerne. Her mærkedes søsterskabet mellem kvinderne på balkonen tydeligt. Pigerne var respektfulde, men havde mange spørgsmål omkring ligestilling, Danmarks rasende tørklæde-debat, muslimske kvinders vilkår, ægteskab og påklædning var blandt spørgsmålene, som blev besvaret efter bedste evne af den unge kvindelige muslim.

Tørklæde af fri vilje

"Mænd er ikke bedre stillet end kvinder, men vi har alle forskellige roller i samfundet. Kvinderne har ansvaret for at lære deres børn op og lave mad, mens mændene har ansvaret for at forsørge familien med ære," mente den muslimske kvinde og fortsatte:
"Jeg bærer tørklæde af egen fri vilje, ikke fordi jeg er tvunget til det. Jeg har ikke retten til at bestemme, hvem der er rigtige muslimer, og hvem der ikke er, men jeg mener, det er respektløst og ser ingen grund til at vise min krop frem i stramme bukser og nedringede bluser."
De to pigers egen fortælling kan findes under "Et kulturmøde i London" eller på linket herunder.
 

Publiceret 25 October 2011 07:00