Ølklumme:

Den store påskebrygstest

Læs her om nogle af øl der kan gøre sig godt på dit påskebord

Af
Af Brian Fogsgaard Jensen

salgskonsulent

ølentusiast

Topbier Ølsmagninger

Påskens mange helligdage, er en perfekt anledning til at smage på de mange gode påskebryg. Køb gerne to flasker af hver og del med dine gæster.
Til ølsmagning får man oftest 10 centiliter af hver øl, så man bedre kan smage på flere forskellige øl.
Jeg foreslår i smager lidt af hver øl og vælger den som i synes er bedst. Her får du min ærlige test af påskebryg, som måske kan være en hjælp til indkøb af de bedste øl.

Paulaner brauerei Salvator 7,8 %.

I 1634 begyndte Paulaner munkene officielt som bryggere på Nockerberg i München. De skabte her en øl, til ære for sektens grundlægger og som en hyldest til Kristus.
Denne øl var og er stadig rig på byg og rug malt og fik hurtigt tilnavnet Det flydende brød. En Salvator lagres i mindst 12 uger, før den er klar til salg. Og det kan smages til forskel fra mange danske påskebryg, som er brygget i hastværk for at nå supermarkedernes leveringsbetingelser, sidst i januar.
Vurdering: *****

Thisted Bryghus Påske Ale 7,0 %.

Bryggeriet fra centrum af Thisted, har helgarderet påsken med hele tre forskellige påskebryg.
Den bedste af de tre, er den nye brygmesters Påske Ale. Den er flot ravfarvet med et stort flot skum. Meget tydelig duft og smag af sprød frisk humle samt en aroma af fyr og harpiks. Påske Ale er yderst velkomponeret og nøje afbalanceret i duft, smag og fylde. Det er en meget lækker øl som med sin smag af frugt og humle giver håb om en solrig påske. Vurdering: *****

Skagen Bryghus Haremissen 4,6 %

Haremissen dufter af forår og selvom den kun har almindelig pilsnerstyrke på 4,6 %, så er det en lækker og smagfuld pilsner.
Øllen har en let sødme kombineret med en medium bitterhed og sprudlende friskhed. Haremissen påskebryg er brygget på vand fra Skagen, bayersk malt, tjekkisk Saaz humle og gær. Skagen Bryghus har til denne påskebryg skelet lidt til de kendte tjekkiske pilsnerøl, Pilsner Urquell og Staropramen. Haremissen er Skagen"s nye påskebryg, ligesom bryggeriets julebryg hedder Klitnisse. Hvor bryghuset henter inspiration til navnene på øllene er uklart, men mit gæt er under bæltestedet.
Vurdering: ****

Nibe Bryghus Mercator. 7,5 %

Fra lystbådehavnen i Nibe kommer en lækker krydret belgisk overgæret trippel. Mercator er en vinøs gylden ale med en flot hvid skumhat.
En let drikkelig og alligevel kraftigt smagende øl. Mercator egner sig rigtig godt som ledsager til påskens middagsretter med lam og kylling. Mercator er brygget med økologisk rørsukker, salvie og mynte. Mercator er opkaldt efter en belgisk tremastet bark, som udforskede Påskeøerne.
Vurdering: ******

Svaneke Bryghus Gul Påske 5,7 %

Denne stærke undergærede og ufiltrerede pilsner, føres i mange supermarkeder til omkring 15 kroner.
Danmarks måske største mikrobryggeri Svaneke, som snart brygger mere øl end traditionelle bryggerier som Hancock og Fuglsang.
Gul Påske er desværre en rodet og ubalanceret pilsner, som forsøger sig med at være både sød og bitter på samme tid. Hvis du vælger denne øl, så find én du kan dele den med. Den er svær at nå til bunds i alene.
Vurdering: **

Indslev Bryghus Påske Hvede 6,0 %

Fynske Indslev bryghus har specialiseret sig i at brygge hvedeøl, i flere udgaver.
Hvedeøl er noget af det bedste at slukke tørsten i. Hvedeøl, weissbier og witbier, bør altid nydes fra køleskabet og i et rummeligt glas.
Påske hvede er frisk og lækker uden den bitre smag af humle. Kvinder vil muligvis finde denne fynske påskebryg interessant. Den er gul som et lyst stykke rav og rig på duft af frugt og blomsteragtige duft indtryk. Skænk den forsigtigt, da den som de fleste hvedeøl, gerne vil skumme.
Vurdering: ****

Krenkerup Bryghus Påskebryg 6,5 %

Øllene fra Krenkerup Bryghus fås i Kvickly og Superbrugsen, og er brygget til et bredt publikum.
Selve øllen er uklar kastaniefarvet med et tæt beige skum. Det er en overgæret øl, med en ganske fin aroma, som dufter af malt, lidt citrus og blomster fra humlen. Den har en solid maltsmag og den tørre bitterhed vi kender fra engelske øl.
Jeg blev positivt overrasket over Krenkerups Påskebryg. Modsat blev jeg meget skuffet over bryggeriets julebryg anno 2012, hvilket jeg beskrev i min test af julebryg.
Krenkerup valgte i samarbejde med Ekstra Bladets ølanmelder, at gøre undertegnede til grin på bryggeriets facebookside. Krenkerup: Jeres påskebryg er over middel, men der er plads til forbedring med jeres julebryg.
Vurdering: ****

Hancock Bryggeriet Påskebryg 10,5 %

Skives stolthed Hancock, er afsender af to forskellige påskebryg. Den milde Påskebeer på 6,3 % og så denne kradsbørstige Påskebryg på hele 10,5 %.
Den vandt TV2 GO"morgen Danmarks påskebryg test 2010 og magasinet Smag & Behag"s påskebryg test sidste år.
Hancock Påskebryg er ravgylden med meget lidt skum. Den frigiver noter af sød malt, blomster, honning og alkohol. Smagen er i samme boldgade dog med en eftersmag af marcipan.
På trods af Hancock bruger én af verdens fineste humler, den tjekkiske Saazer humle, er der ikke meget bitterhed i øllen. Den lagrer et helt år, som på bundlinien giver en øl med stor kraft og fylde. Gem den til ostebordet, da den er alt for stærk til påskefrokosten.
Vurdering: *****

Syndikatet Agenten 7,5 %.

Denne amerikansk inspirerede India Pale Ale, er ikke tænkt som værende en påskebryg. Ikke desto mindre vil jeg ikke tøve med, at anbefale den til påskefrokosten.
Både til lam med flødestuvede kartofler, men også til det kolde bord, er Agenten et frækt alternativ. Agenten kan nydes af alle, som ikke lider af humleangst.
En intens floral aroma med duftnoter af citrus, harpiks, frugt og fyrrenåle følges op af en fyldig smag, som suppleres med noter af malt, nødder og karamel, alt sammen holdt sammen af en god fast bitterhed. Syndikatet er et fantombryggeri, opstået rundt om den skandinaviske mester i håndbryg 2010, Jonas Jacobsen. Øllet brygges på Nibe Bryghus.
Vurdering: *****

Klosterbryggeriet Påske 7,2 %

Selvom etiketten fortæller om Øm Kloster, er denne øl dog brygget på Ørbæk bryghus.
Det kan man dog hverken læse på etiketten eller klosterbryggeriets hjemmeside. Præcis samme øl sælges også under en anden etiket, som Scullery Brew Kultivator. Øllen er diset orange med beige skum. Den dufter og smager af karamel, sød malt, brød og alkohol. Med en tør og bitter finale, er dette en øl som er på det jævne, som er bedst velegnet til glemmebogen.
Vurdering: ***

Husbryggeriet Jacobsen (Carlsberg) Forårsbryg 6,3 %.

Forår i skoven dufter muligvis som denne imponerende forårsbryg.
En flot harmoni af krydrede dufte af fyrrenåle, jasmin og citrus, matcher perfekt den let søde smag af marcipan. Dette er en øl som giver dig lyst til en mundfuld mere.
Vurdering: ******

null

Publiceret 09 March 2013 10:00