Betina Birkelund er helt klar til at sætte kurs på den tohjulede racer mod Paris. Foto: Michael Wulff Hansen

Betina Birkelund er helt klar til at sætte kurs på den tohjulede racer mod Paris. Foto: Michael Wulff Hansen

Debutanter bliver ikke sparet

Team Rotary Favrskov sender meget øvede, øvede og nybegyndere afsted mod Byernes By fredag

"Luk nu det hul, for helvede!" Udtryk som dette har været helt normale på landevejene i det østjyske siden 1. marts. Her har supermotionister fra Team Rotary Favrskov ædt asfalt kilometer efter kilometer i forberedelsen til den 1300 km lange tur mod Paris, som i år køres for tredje gang.
Læs også: Til Paris på cykel: Kør nu forsigtigt
Og det hul, som skal lukkes, er, når en rytter slipper taget i den kæde, som et cykelhold udgør. Derved får man ikke længere læ af den forankørende. Og det er vigtigt.
Vi har talt med to af dette års debutanter, som fortæller om de udfordringer og glæder, de regner med at cykle ind i.

Navn: Betina Birkelund
Alder: 45 år
Profession: Selvstændig, indehaver af skønhedssalon Pretty Lane, Hadsten
Cykelerfaring: Ingen “udover de 3200 km, jeg har trænet udendørs siden 1. marts”.

Hvis jeg siger cykeltur?
I dag tænker jeg meget på den, som mental træning. Jeg tror, det bliver hårdt, men jeg tror også, at jeg gennemfører med de udfordringer, der ligger på turen. Du skal køre langt, sidde mange timer i sadlen, køre steder, du slet ikke kender, bakker, og så kender jeg ikke mig selv, når jeg bliver presset helt derud fysisk.

Hvad betyder det at køre på hold?
Fordele:
Du kommer afsted, fordi der er nogen, som venter på dig. Så du siger ikke “det kan jeg gøre i morgen. Det er en fordel. Når vi kører på hold, er det vigtigt af hensyn til vind og vejr. Nye kræfter tager føringer på skift.
Ulemper:
Øvrig trafik. Vi er mange og fylder på vejen. Vi skal være obs på huller i vejen og andre forhindringer. Men i modvind og regn ser du ikke altid hullerne eller hører ham foran. Derfor kører vi også i to grupper.

Kender du Paris?
Jeg har kørt på den store ringvej med en afstikker ind til Eiffeltårnet. Så jeg glæder mig rigtig meget til at køre på Avenue des Champs-Élysées og opleve byen fra den side. Jeg skal se Tour-feltet, når de ankommer søndag. Det bliver stort, har jeg hørt.

Hvorfor deltager du?
Af flere grunde. Jeg vil gerne prøve at komme i mit livs form. Det har jeg aldrig prøvet før. Og så fordi jeg vil fastholde min motivation. Blive i det, som du havde tænkt, og ikke bare skubbe det til side. Og for det tredje, fordi jeg har en dårlig lænd. Den gør, at jeg er nødt til at være stærk, og det her cykling var en hurtig måde at komme i form.

Cyklen er toptrimmet med den sadel, som skal bære Hans Espersen hele vejen til Paris.

Cyklen er toptrimmet med den sadel, som skal bære Hans Espersen hele vejen til Paris.

Indkørslen til Paris

Navn: Hans Espersen
Alder: 61 år
Profession: Adm.medarbejder i et VVS-firma
Cykelerfaring: 15 år, men afbrudt af noget sygdom for nogle år siden. Har cyklet flere løb blandt andet Aarhus-København.

Hvis jeg siger cykeltur?
Så tænker jeg oplevelser og udfordringer. Oplevelsen af at være sammen i en stor trup i så lang tid om den samme opgave. Det er for mig et stort ønske at være med til. Det at køre den ene dag efter den anden, opleve etaper, hvor vi ikke har kørt før, det bliver en stor oplevelse.

Hvad betyder det at køre på hold?
Fordele:
Meget anderledes end at cykle til bageren. Fordelen er, at du ikke springer en træning over, når der venter 8-10 mand på dig. For hvis det blæser udenfor, kan det være svært at komme ud af døren. Du lærer også at få gavn af hinanden mod vejr og især vind.

Ulemper:
Hvis niveauet blandt os er for stort, så bliver det måske en ulempe for trækdyrene, som vi kalder dem. De smutter jo lige over bakkerne og skal så vente på os andre. Det må være irriterende for dem.

Kender du Paris?
Har kun fløjet henover mange gange, men aldrig været i byen. Men nu har jeg hørt fra andre, der har været med før, hvilken glæde, ja nærmest beruselse, det er at køre ind dernede. Det glæder jeg mig mest til. Så kan det godt være, man får en klump i halsen og lader tårerne trille. Også på baggrund af den sygdom, jeg stadig kæmper med.

Hvorfor deltager du?
For at bevise overfor mig selv og min familie, at selv om man får diagnosen kronisk leukæmi, som jeg fik for snart tre år siden, kan man ved viljestyrke og træning vise, at ‘du sgu godt kan dette her'. Det skal ikke slå mig ud. Og kan jeg nu bevise, at jeg gennemfører, så er der ikke noget, som kan vælte mig.

I faktaboksen kan du læse mere om lægernes accept af Hans Espersens deltagelse.

Betina Birkelund betragter ikke længere Søndergade-bakken i Hadsten som en større udfordring. Større bakker venter sydpå.

Betina Birkelund betragter ikke længere Søndergade-bakken i Hadsten som en større udfordring. Større bakker venter sydpå.

Hans Espersen glæder sig til at cykle i fremmede omgivelser, hvor landskaber skifter karakter.

Hans Espersen glæder sig til at cykle i fremmede omgivelser, hvor landskaber skifter karakter.

Fakta

Hans Espersen fik konstateret kronisk leukæmi (blodkræft) i august 2010. Gennem medicinsk behandling er han nu i fuld vigør igen, men sygdommen vil følge ham resten af livet. Lægerne på Aarhus Universitetshospital har givet grønt lys for Hans Espersens deltagelse i det 1300 km lange cykelløb til Paris. “Min professor Jesper Stentoft har været helt fantastisk i dette forløb. Han har sagt, at jeg må det, jeg kan holde til. Og jeg skal ikke tage det som et nederlag, hvis jeg må give op.”

Publiceret 11 July 2013 10:15