Find din favorit i avisens juleøstest. Vores ølskribent har uddelt pebernødder til et udvalg af juleøllene på markedet.

Find din favorit i avisens juleøstest. Vores ølskribent har uddelt pebernødder til et udvalg af juleøllene på markedet.

Den store øltest:

Julebryg og pebernødder

Af
Af Brian Fogsgaard Jensen

salgskonsulent

ølentusiast

Topbier Ølsmagninger

Butikkernes hylder bugner af forskellige julebryg og det er svært at vælge. Avisens ølspecialist hjælper dig på rette vej, gennem skidt og kanel. Her får øllene karakter i form af pebernødder fra nul til seks.

Willemoes Jul 2013 fra bryggeriet Vestfyen

Bryggeriet laver tre forskellige julebryg. Den røde Jule Ale, den blå Jule bryg og den jeg anbefaler her, den grønne Willemoes Jul.
Denne Willemoes Jul indeholder en ny opskrift hvert år. I år forkæles vi med en sort baltisk porter med smag af kaffe, mørk chokolade, lakrids og mørke frugter. Den har langtidslagret på egetræ og til sidst tilsat en single malt whisky fra det skotske højland. Det er en fantastisk øl, som måske mangler lidt julekrydderi, men årets bedste juleøl har søhelten Willemoes på etiketten. Nyd den bedst før og efter selve julemiddagen.
******

Brian Fogsgaard Jensen tester årets udvalg af juleøl.

Brian Fogsgaard Jensen tester årets udvalg af juleøl.

Pladderballe Bryghus Sokkeøl

Pladderballe Bryghus Sokkeøl 5,7 % brygges på bornholmske Svaneke bryghus. Den er igen i år en skuffelse, med et uharmonisk smagsindtryk med overflod af stjerneanis.
**
Ørbæk Økologisk Santa C
Udmærket til julefrokost. Ukompliceret, lys gylden og ikke for sød. Ørbæk har hvert år en nåleskov af forskellige julebryg.
Jinglebells og Nyborg Julebryg, Ørbæk Ekstra Julebryg og Økologisk Santa C. Ens for alle er rimelighed både i smag og pris. ***

Willemoes Jul 2013

Willemoes Jul 2013

Fuglsang Bryghus Ding Dong 7,6 %

Det er en den perfekte julebock til folk, som ikke kan få det sødt nok. Lys rav farve, med et flot cremet skum.
Den har nogen bitterhed fra humlen og en markant smag af karamel og billig marcipan. Egner sig ikke til andestegen på julebordet, alene fordi den kommer som en dåseøl.
***

Tuborg Julebryg 5,6 %

Denne øl har været en del af danskernes jul siden 1981. Ifølge Tuborg har den en svag duft af lakrids og solbær. Den er dog for svag og ikke ret fyldig.
Snebajeren nydes bedst til julefrokosten i selskab med en lækker sild.
**

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale på 7,5 %

Trods sit engelske navn, er denne øl tydeligt inspireret af den nordiske jul. Den er gæret to gange, og tilsat sveskejuice, som gør den endnu mere rund, frugtig og juleagtig.
Den er brygget af bygmalt, havremalt og hvedemalt som tilsammen giver en flot og fyldig krop. Den er krydret med sirup, humle, appelsinskal, fennikel og kanel. Denne øl matcher den traditionelle danske julemiddag den 24. december helt suverænt.
******

Jacobsen Julebock 6,5 %

Årets gode nyhed fra Carlsberg. Det er en mørkebrun og fyldig undergæret bock.
Velbalanceret maltsødme, bitterhed og en lækker smag med noter af mørk chokolade og frisk ristet kaffe. Anbefales klart til julefrokostbordet.
*****

Syndikatet Frelseren på 6 %

Syndikatet er et nyere dansk fantombryggeri, som har valgt at få brygget sine øl på Nibe Bryghus.
Det er en øl i god balance i smagen af julens krydderier, med indslag fra lakrids og chokolade. Man smager let at den er belgisk inspireret og Frelseren og vil sprede glæde til enhver julefest.
*****

Syndikatet Synderen 6 %

Dette er en mørk juleporter med aroma og smag af lakrids og fugtig skovbund.
Gærmagen dominerer det endelige og knap så heldige indtryk.
***

Grauballe Bryghus Dark Christmas 7,3 %

Dette er en mørkebrun og fløjlsblød øl, med en lidt for dominerende eftersmag af stjerneanis.
Til en pris på ca. 45 kroner for 0,5L forventede jeg mere af det lille bryggeri fra Silkeborg nord.
****

Jacobs Jule Ale 6,5 %

Brygget med julekrydderier som appelsinskal og anis, gør denne øl til en fin og fyldig oplevelse til prisen på 20 kroner for 33 cl.
*****

Ugly Duck Hoppy Christmas 5,9 %

Dette er en ravfarvet sprød IPA med tydelig inspiration fra de knastørre amerikanske IPA traditioner.
Her med kraftig smag af citrus og humle. Øllen savner karbonering og virker flad og alt for tør og bitter, hvilket gør at den ikke matcher mit julebord. Ugly Duck brygges på fynske Indslev bryghus.
**

Grønland Ice Cap Juleøl 6,0 %

Denne øl skal forestille at være fra Grønland ligesom Julemanden. Desværre er det rent salgsgas, da den er brygget og tappet i Estland på et bryggeri ejet af Harboe.
Man påstår at den er brygget med grønlandsk indlandsis, som er sejlet til bryggeriet i Estland. Til sidst sendes den færdige øl til Netto, hvor den sælges for 20 kroner.
Det er en rødbrun øl, som dufter og smager sødt af karamel, kanel og rosiner. Sød og krydret eftersmag, som man kun forsøger at nyde få gange.
**

De Fem Gaarde Julius 6 %

Det positive først: Julius har en enkel og flot etiket og selve øllen har, en flot ravgylden farve.
Dufter og smager ikke af jul men af malt som en almindelig Classic øl. Øl fra De Fem Gårde brygges af Harboes Bryggeri i Skælskør.
**

Thisted Bryghus Julefnug 5,8 %

En velplejet og langtidslagret julebryg fra Thisted. Ravfarvet med hvidt skum og en blid smag uden de store armbevægelser.
En diskret jysk julebryg og det er jo ikke så ringe. Perfekt til de hvide marinerede sild.
****

Rækker Mølle Bryghus Julebryg 5,6

Anderledes er nok det mest positive der er at sige om denne vestjyske øl. Uharmonisk med noter af eddike og en tør, sur sød finale, gør at denne øl bejler til årets ringeste julebryg.
Flot stilren etiket men det rækker kun til en perbernød.
*

KB Juleøl 1,7 %

Brygget siden 1896 først af Kongens Bryghus, senere af Tuborg og nu af Carlsberg i Fredericia.
En mørkebrun og meget sød hvidtøl med et lavt alkoholindhold. Den har noter af ristet malt, en pæn fylde og lav bitterhed. KB nydes ofte ved juletid til risengrøden og i de fleste hjem som tror på julemanden.
****

null

Publiceret 24 November 2013 09:00