Alfred Leth er ligeglad med, om det løber rundt, men han har da 10 pund kaffe liggende derhjemme.

Alfred Leth er ligeglad med, om det løber rundt, men han har da 10 pund kaffe liggende derhjemme.

Gamle Ole lukkede ned 45 år gammel

Stemningen er lidt trykket i salen på Hinnerup Kro. En 45 år gammel tradition finder sted for sidste gang denne mandag aften.

Af
Erling Baastrup

HINNERUP Det virker lidt som en stor familie. Alle kender hinanden, selv om der kommer omkring 100 mennesker, når der spilles banko mandag aften på kroen i Hinnerup.
Da vi kommer ind, går Aase Jensen og lægger bankoplader ud på bordene:
Skal de ikke selv bestemme, hvilken plade, de skal bruge?.
”Jo da, jeg lægger kun ud for at reservere til dem, der har stampladser,” fortæller Aase, der har været med i alle årene.
Historien ser ud til at være, at det bankospillene startede på kroen i Søften, flyttede til pavillonen i Hinnerup og nu er endt på kroen i Hinnerup, hvor salen nu bliver lukket.

Gamle Ole

Dørene åbnes klokken 18, men spillet starter først efter halvanden time. Der varmes op, spilles lidt kort og snakkes. Man skal også gøre sig klar til de ”sidespil”, man kan være med på. Minibanko og amerikansk lotteri.
Ved mikrofonen finder man opråberen Hans Peter Krupsdahl. Han har kun været med i 35-36 år, men kan konstatere, at gennemsnitsalderen er svært voksende. Og antallet af deltagere er nået ned på omkring 100, så man skal ikke forvente, at denne afdeling af HOG kører videre et nyt sted. Banko kører for sidste gang i Hinnerup denne mandag aften.
Du bruger vel de gode gamle sætninger: ”Gamle Ole på 90”. ”Ryst posen” og ”17 – benyt'en”?
”Nej der er ikke tid til pjank. Vi er meget kontante,” slår Hans Peter fast, før han går i gang med det moderne system, der elektronisk har afløst ”posen” med brikker. Han har også taget turen hen over andespil, købmandskurve og slagterpakker.
”Det var ikke så smart, når en enlig kvinde gik hjem med en stor hamburgerryg under hver arm,” lyder det fra opråberen, der pointerer, at nu handler det om kontanter.
Det bliver tilsyneladende ikke helt overholdt. Alfred Leth, der bekostede et sæt nye plader, da de gamle blev for ringe, røber noget andet. Hans navn står diskret på de nye.
”Jeg spiller på tre kort á 15 kroner, og om jeg kan holde pengene hjemme, ved jeg ikke. Økonomi er ikke lige mig. Men jeg har 10 pund kaffe liggende derhjemme,” røber han.

"Jeg er med på den værste, når der ikke længere er banko," siger Oda Kristensen på 94 år.

Med på den værste

En anden veteran på 94 år er Oda Kristensen fra Ådalsvej.
Hvad skal du nu næste mandag?
”Det ved jeg ikke, men jeg er med på den værste,” siger Oda, der husker tilbage til dengang, man kunne vinde en kvart gris. Hun er også overbevist om, at hun holder pengene hjemme ved at spille banko.

Yelva Krogh (th) sammen med en af døtrene, Lone Mortensen. Specialtavle på grund af manglende synsevne.

Yelva Krogh (th) sammen med en af døtrene, Lone Mortensen. Specialtavle på grund af manglende synsevne.

Tøsetur med mor og far

Deltagere kommer også langvejs fra. Hornslet, Hadsten og Hovedgård. En lidt speciel gruppe på seks personer kaldes ”Tranbjerg-gruppen”. Her havde de oprindeligt udgangspunkt, men da far og mor flyttede til Søften, bestemte de fire døtre, at der stadig skulle være banko mandag aften. Derfor mødes de alle sammen i Hinnerup.
Alle gevinsterne stryges til døtrene. De skal bruges til en wellness-tur. Der er det specielle ved mor Yelva Krogh, at det kniber gevaldigt med synet. Hun har derfor fået plader med meget store tal på. Ikke at hun kan læse dem, men hun kan dem udenad. Og hun ved, hvornår hun skal råbe banko.

Aase Jensen har være med alle de 45 år.

Aase Jensen har være med alle de 45 år.

Alderspræsidenten Anker F. Pedersen på 98 år. Flaget på halv stand, da det er sidste aften med banko.

Alderspræsidenten Anker F. Pedersen på 98 år. Flaget på halv stand, da det er sidste aften med banko.

Hans Peter klar ved mikrofonen.

Hans Peter klar ved mikrofonen.

Sådan ser afløseren for

Sådan ser afløseren for "posen med brikker" ud.

Publiceret 19 January 2014 18:00