Hammel Neurocenter med ny skelsættende forskning

Nye forskningsresultater peger på, at patienter har svært ved at genkende sig selv og genfinde egen identitet efter at have fået en hjerneskade

Artiklens øverste billede
Fysioterapeut Helle Rønn-Smith står bag det nye ph.d.-projekt, der har titlen 'Krop og identitet i rehabiliteringen efter apopleksi. Betydningen af forskellige kropslige relationer i fysioterapien'. Pressefoto

sundhed Mange patienter beskriver det at blive ramt af en blodprop eller blødning i hjernen (apopleksi) som en pludselig og stor omvæltning i deres liv. De føler, at det efterfølgende kan være svært at (gen)finde en oplevelse af ejerskab og styring af deres identitet.

Forskellige fysiske og kognitive følger af en hjerneskade kan gøre det svært for patienterne at genkende sig selv. Og mange patienter kan opleve sig forandret i forhold til relationen med andre.

Under lup

Et nyt forskningsprojekt fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Aalborg Universitet viser, at det gavner patienterne at supplere den nuværende praksis for fysioterapi i rehabiliteringen med et større fokus på patienternes levede liv. Og samtidig tage udgangspunkt i, hvad kroppen kan og patienternes oplevelser af sig selv.

Resultaterne viser ligeledes, at der i relationerne i fysioterapien konstrueres forskellige betingelser for at støtte patienterne i deres arbejde med identiteten i rehabiliteringen.

Identitetsarbejdet

"Jeg har i mit ph.d.-projekt undersøgt kroppen som flertydig, hvor kroppens position i fysioterapien får betydning for, hvordan det er muligt at støtte patientens identitetsarbejde igennem fysioterapi," siger fysioterapeut og ph.d.-studerende Helle Rønn-Smith fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Aalborg Universitet, og fortsætter:

"Jeg har fundet ud af, at det har betydning for patienternes oplevelse af sig selv, hvis fysioterapeuterne har mere opmærksomhed på patienternes kropslige perceptioner og den kropslige feedback."

Det viser sig, at fysioterapeuter kan anvende pædagogiske rammer, som støtter patienterne i at afprøve egne bevægelser og handlinger. Det giver plads til, at patienterne selv kan eksperimentere og reflektere med bevægelser og sansninger. Det kan dermed sætte større fokus på patienternes oplevelse af sig selv og deres muligheder og begrænsninger. Og dermed kan det give dem et øget kendskab og en tillid til, hvad deres krop kan.

Helle Rønn-Smith har også undersøgt mødet mellem fysioterapeuter og patienter, de pårørendes perspektiv og relationer mellem sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende. I den forbindelse har hun blandt andet fundet ud af, at relationerne konstruerer forskellige betingelser for patienternes og de pårørendes deltagelse i rehabiliteringen efter en blodprop eller blødning i hjernen.

mj

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.