Hammel Neurocenter får 6,6 millioner kroner til forskningsprojekt

Den gavmilde giver er Sygeforsikringen 'Danmark'. Penge, der går til et tre år langt projekt

Artiklens øverste billede
// foto © Agata Lenczewska-Madsen

Sundhed Over de næste tre år gennemfører Regionshospitalet Hammel Neurocenter et stort forskningsprojekt med at udvikle, gennemføre og teste et nyt interventionsprogram på voksne, der har fået en hjernerystelse.

Hjernerystelse er den mest almindelige hovedskade i Danmark. Hvert år registreres ca. 25.000 danskere med en hjernerystelse, men det samlede antal anslås at være endnu højere, da mange først senere i forløbet opsøger egen læge.

De fleste kommer sig heldigvis hurtigt efter en hjernerystelse, men en del oplever stadig følgevirkninger tre-seks måneder efter. Længerevarende følger efter hjernerystelse som hovedpine, kognitive udfordringer, svimmelhed, søvnløshed og træthed påvirker ikke kun den ramtes livskvalitet, men også de pårørende og samfundsøkonomien. Følgevirkningerne, som kan medføre stress, angst og depression forringer markant den ramtes uddannelses- og arbejdsmarkedstilknytning, og de giver et større forbrug af velfærdsog sundhedsydelser.

Forskningsgruppen i Forskningsenheden er taknemmelige over at modtage det fornemme beløb. 

"Der er brug for, at vi bliver bedre til at hjælpe borgere, som bliver ramt af hjernerystelse, og det håber vi på at blive bedre til gennem dette forskningsprojekt," siger Jørgen Feldbæk Nielsen, der er leder af Forskningsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og projektleder på det nye forskningsprojekt.

Projekt målrettet voksne

For nylig har forskergruppen bag projektet påvist evidens af et nyt interventionsprogram udført i hospitalsregi. Forskergruppen ser et stort potentiale i at udvikle programmet GAIN – Get Going After

Concussion videre i det kommunale regi, tæt på de ramte borgeres hverdag og tilpasset den kommunale virkelighed.

Forskningsprojektet har over de næste tre år som formål at udvikle, gennemføre og teste den tilpassede version af GAIN i de fem kommunale sundhedsklynger i Region Midtjylland.

"Vi vil gerne være med til at skabe mere viden på området og skabe behandling, der er forskningsbaseret, så personer med hjernerystelse kan få den bedst mulige behandling og hurtigere kan blive symptomfri. Det er vores håb, at GAIN kan medvirke til at reducere symptomerne, men også at det kan fremme de berørtes tilbagevenden til et aktivt og meningsfuldt liv," siger Jørgen Feldbæk Nielsen i pressemeddelelsen.

Hvis forskningen viser de resultater, forskningsgruppen håber på, skal GAIN efter projektets afslutning implementeres i de kommunale sundhedsklynger i Region Midtjylland. Derfor bliver kompetenceopbygning og supervision af de kommunale medarbejdere også en vigtig del af projektets aktiviteter.

mj

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.