Om ni måneder kan et byråd - hvor midten bestemmer - være født
Der er kommunalvalg om nøjagtig ni måneder. Hvem kan levere en politisk genfødsel på den tid?
Analyse Fastfryser du det politiske billede i Favrskov her i kolde februar, og bruger det som en indikator på, hvem der vinder byrådspladser under kommunalvalget i november 2021, ja så er det indlysende hvem der er vindere og tabere. Det vender vi tilbage til.
Men der er et par ukendte, der kan rykke taburetterne rundt.
Kampen om midten
Den første ubekendte er en rumlen i midten af et kommende byråd.
Et midterparti med enkeltsager kan gøre det sværere for Socialdemokraterne at lave det sædvanlige flertal med de nuværende andre røde enmandspartier, nemlig Enhedslisten og SF, og - selvfølgelig - hvis det ene parti ikke har et mandat, eller hvis Socialdemokraterne selv har mistet mandater.
Hvis De Konservative vinder tre mandater, så vil de have endnu mere fra de Røde til gengæld for deres stemmer end det, de får i dag.
Det er dog stadig gætværk.
Borgerliste og nyt parti?
Det er ikke gætværk, at flere fra forældreforeningen Favrskov Børns Rettigheder, og personer omkring dem, pusler med tanken om at opstille en borgerliste.
Desuden overvejer ægteparret Bo Berger og Zizi Maja Berger fra det nystiftede Samlingspartiet kraftigt at stille op.
Førstnævnte stillede sidste gang op som spidskandidat for Liberal Alliance, mens Zizi Maja Berger i en årrække har været tro socialdemokrat.
Måske er de to nye listers indsats ikke nok til at skaffe et sæde i byrådet?
Men hvis vi får en borgerliste og Samlingspartiet på valgsedlen, så vil begge lister trække vælgere fra de fleste andre etablerede partier.
For de to listers enkeltsager er ikke styret af parti-holdninger.
De måske tabte stemmer for alle partierne kan betyde, at der forsvinder, eller rykkes et mandat eller to til andre partier.
Det kan blive fatalt for især Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, der i forvejen kun har et mandat.
Smeden fra Hadsten erstattes af to nye
Og ikke nok med det, så skiftes den mangeårige mandlige DF'er Niels Kallehave ud med to kvindelige kandidater, nemlig Eva Bonke Damsgaard, der har været i byrådet i forrige periode, men til sidste valg ikke kom ind.
Der manglede sølle ni personlige stemmer...
Den anden er den lokale formand for DF. Hun hedder Mercedes Szank og kommer fra Hammel.
Hun er ukendt i den brede offentlighed, så det vil kræve en del benarbejde for de to DF'ere at vinde to pladser hos DF-vælgere der måske foretrækker at spejle sig i en tidligere smed fra Hadsten. Omvendt er det forfriskende med nyt blod.
Hos Enhedslisten opstiller blandt andet Peder Meyhoff igen efter fire års fravær i byrådet og mon ikke den lille procentdel, der støtter partiet, vil stemme på ham og dermed skaffe Bodil Kvistgaard ind igen. Selvom Peder Meyhoff ydmygt stiller sig ned på 'reserve-listen' for at give plads til Bodil Kvistgaard.
Hvor skal vi hen Venstre?
Så kommer vi til Venstre.
De vil stå svækket. Først og fremmest på grund af Venstres tilbagegang på landsplan og bølgegangen på Christiansborg. Det kan betyde et tab af listestemmer.
Der er godt et halvt år til at vende skuden for Folketingspolitikerne, til gavn for Venstre i Favrskov, for vælgernes hukommelse er ikke så god og lang.
Rent lokalt er der flere forhold der i den grad svækker Venstres muligheder for et godt valg.
Farvel til 688 stemmer
Den tidligere borgmester og nuværende formand for Teknik og Miljøudvalget i Favrskov har valgt at fokusere på sundhedspolitikken og går efter en formandspost i Regionen.
Farvel til Anders G. Christensen og over 688 personlige stemmer, der skal fiskes op af andre kandidater.
Så har vi borgmesterkandidaten Birgit Liin fra Laurbjerg. Den tidligere græsrod, der kæmper for et trinbræt til Laurbjerg, er stadig ukendt blandt store dele af vælgerne (Dog fik hun 586 personlige stemmer ved sidste valg).
Professoren i retsvidenskab og nuværende formand for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov, har i de kommende måneder travlt med at få udmøntet Favrskov Kommunes nye skolepolitik.
Belejligt for Socialdemokraterne, for så vil hun ikke have kræfter til den helt store kampagne, der skal og bør trække over 2.000 personlige stemmer for at redde Venstres nuværende ni mandater.
Og så virker hun helt ærligt endnu ikke klar til at træde ind på scenen i det officielle Favrskov, hvor hendes forgængere som borgmesterkandidater brugte meget tid på at dukke op til åbninger, receptioner og andre offentlige begivenheder i Favrskov.
Og måske er det heller ikke nok.
Venstres kandidater har stor tradition for at trække store personlige stemmetal, men hvis hverken en Anders G. Christensen eller en borgmesterkandidat trækker store stemmetal, så er de sidste kandidater yderst på listen ikke sikre på, at kunne blive hevet ombord på et byrådssæde.
Jokeren er væk
Da Camilla Borregaard skiftede fra Liberal Alliance til Venstre i januar sidste år, så forventede flere at den begavede, konkurrenceprægede og uprøvede liberale politiker ville komme stormende med en endnu flottere valgkampagne end for fire år siden, hvor hun med 345 personlige stemmer slog daværende spidskandidat Bo Bergers eget stemmetal med flere hestelængder.
Hun stiller ikke op, har hun meddelt Lokalavisen Favrskov.
"Jeg har under Corona haft gang i en masse spændende personlige projekter, og det satte mine overvejelser i gang i forhold til at stille op til kommunalvalget for Venstre i år. Selvom at det er oplagt, så er der andre ting der trækker mere lige nu," skriver hun i en e-mail.
Umiddelbart har Venstre ikke fremvist nye kandidater, der på samme måde kan trække stemmer til sig. Bevares. Både partihopperen fra Liberal Alliance, Simon Buus Olsen, der er en højt skattet salgs-og eventansvarlig i Hadsten Håndbold, samt tidligere formand for HSK Fodbold, Gert Jensen stiller op.
Men at være kendt i foreningsverdenen er ikke det samme som at være en god politiker med valgpotentiale.
Gert Jensen fik 132 personlige stemmer ved sidste kommunalvalg, mens Simon Buus Olsen fik 72.
Socialdemokraterne har Nils Borring
Socialdemokraterne får med al sandsynlighed igen et godt valg, takket være nuværende borgmester Nils Borring der sidste gang fik 6.657 personlige stemmer og dermed trak en del andre socialdemokrater ind.
Kun Isabell Friis Madsen, Erling Kvist Andersen og Rikke Randrup Skaaning fik mere end 368 personlige stemmer og kan dermed siges at være valgt ved egen kraft.
Det store spørgsmål er om Nils Borring får ligeså mange stemmer som han plejer, eller om vælgerne er forfærdelig trætte af Socialdemokratiet i Folketinget på det tidspunkt.
Landstendensen kan påvirke især listestemmerne.
Noget andet er om 62-årige Nils Borring vil virke metaltræt under valget, hvilket intet tyder på lige nu.
Der er mig bekendt ikke den store udskiftning i de opstillede kandidater fra Socialdemokratiet i Favrskov, så det kan igen ende med, at en Erik Særkjær kommer ind på kun 131 personlige stemmer.
Kan konservative vinde det tredje mandat
Hos de Konservative i Favrskov stiller man igen med stort set samme hold som sidste gang.
Og hvis landstendensen stadig er nådig mod de kongetro så kunne overraskelsen være, at også Mette Nøhr satte sig på et byrådssæde, sammen med de to nuværende byrådspolitikere, Lars Storgaard og Charlotte Green.
Det der taler imod kan være, at en ny borgerliste og Samlingspartiet trækker nogle af stemmerne væk. Samtidig begår hverken Liberal Alliance eller Nye Borgerlige næppe den samme fejl igen ved at indgå i valgforbund med den konservative storebror.
Det var nemlig på grund af de to mindre partiers stemmer, at Konservative fik hevet Charlotte Green ind ved forrige valg.
De mindre partier er ude i kulden
Det vil blive meget svært for Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Radikale Venstre at fremskaffe nok vælgeropbakning til at komme ind. Både Liberal Alliance og Alternativet er tæt på at være i opløsning som landspartier, mens Nye Borgerlige sidste gang fik 167 stemmer i alt i Favrskov. Sidste gang fik SF valgt Søren Frandsen ind på baggrund af 756 stemmer til hele partiet i Favrskov.
Alt andet lige kræver det dermed over 750 stemmer til en liste for at komme i byrådet. Om det så er en borgerliste, eller et af de helt små partier.
Bliver det til en politisk genfødsel for flere partiers vedkommende?
Fødes der nye lister i Favrskov?
Vi må vente ni måneder med at se hvilken valgbaby det bliver til.