Regeringen vil gennemføre Favrskovs forslag om motortrafikvej mellem Aarhus og Hammel

Regeringens infrastrukturplan indeholder en opgradering af rute 26 mellem Aarhus og Svenstrup

Artiklens øverste billede
Rute 26 skal opgraderes til motortrafikvej og føres syd og Lading Sø.

Artiklen er blevet opdateret klokken 18.30

Regeringen fremlagde torsdag sit oplæg til en stor infrastrukturplan i Danmark med nye investeringer i veje og kollektiv trafik for godt 100 milliarder kroner.

Planen indeholder blandt meget andet et ønske om at opgradere landevejen (rute 26) mellem Aarhus og Viborg til motortrafikvej på strækningen mellem E45 (Aarhus) og Svenstrup.

Strækningen fra Lading til Svenstrup får en ny linjeføring syd om Lading Sø, og man må køre 100 km/t på den kommende motortrafikvej, oplyser Favrskov Kommunes borgmester Nils Borring.

"Det bliver betydeligt hurtigere at komme frem, når man må køre 100 km/t og ikke skal reducere farten i de fem byer, den nuværende rute 26 går igennem, og hvor der flere steder er overhalingsforbud, som skaber kø, ligesom det i dag kan være svært bare at komme ud på Viborgvej i morgen- og eftermiddagstrafikken," siger borgmesteren og tilføjer:

"Vejen bliver til stor gavn for den fremtidige erhvervsvækst og store virksomheder ikke bare i Favrskov, men også virksomheder som Tvilum, Grundfos og Arla."

Venstres borgmesterkandidat i Favrskov, Birgit Liin, er ligesom borgmesteren begejstret for, at regeringen har planer om at gøre rute 26 til motortrafikvej.

"Motortrafikvejen er helt nødvendig for den vækst, vi skal have i Hammel-området. Det er en livsnerve for indbyggerne og virksomhederne i Hammel-området."

Favrskovs plan

Oprindeligt var der et forslag på bordet om en decideret motorvej på strækningen, men på Nils Borrings foranledning lavede Favrskov et nyt forslag om en motortrafikvej fremfor en motorvej og en afkortelse på nogle kilometer af vejen ved Svenstrup, så man undgår at bygge to dalbroer og alt i alt halverer udgiften på 2,8 milliarder kroner til 1,4 milliarder kroner.

Nils Borring fik sine borgmesterkollegaer i Viborg, Silkeborg og Aarhus med på det ændrede forslag, og det er det forslag, som er med i regeringens infrastrukturplan.

I infrastrukturplanen hedder det, at der skal laves en undersøgelse af motortrafikvejen. At der skal laves en undersøgelse skyldes ifølge Nils Borring, at kommunernes forslag til motortrafikvej er anderledes end det oprindelige forslag om en motorvej.

Forslagene i infrastrukturplanen skal efter planen vedtages frem mod 2035, så for borgmesteren handler det nu om at komme så langt som muligt frem i køen, så motortrafikvejen kan blive realiseret snarest muligt.

Venstres Birgit Liin hæfter sig ved, at der skal laves en undersøgelse, før motortrafikvejen kan komme på tale.

"Man kan jo undersøge herfra og til månen, og jeg tænker, det er undersøgt, så det er bare med at komme i gang. Vi er nødt til at have vished for, at de 1,4 milliarder kroner er til stede, og at man vil andet end at undersøge," siger Birgit Liin.

Birgit Liin havde gerne set, at motortrafikvejen fortsatte hele vejen til Viborg, men vejen fra Aarhus til Svenstrup er trods alt den vigtigste for Favrskov, mener hun.

Ved omdannelse til motortrafikvej skal linjeføringen af rute 26 som nævnt ændres og føres syd om Lading Sø, hvilket der bestemt ikke er tilfredshed med i nabokommunen Skanderborg, som får motortrafikvejen igennem et naturområde.

Birgit Liin mener dog, det er fornuftigt at holde fast ved linjeføringen syd om Lading Sø:

"Linjeføringen er jo afgjort, og det skal vi ikke rokke ved og dermed skabe usikkerhed om for endnu flere mennesker. Det handler om menneskers liv og hus."

E45

Infrastrukturplanen indeholder også et ønske om at udvide E45 fra Vejle til Aarhus N. Udvidelsen omfatter dog ikke strækningen fra Aarhus N til Randers, som går forbi Hinnerup og Hadsten.

"Vi har også kæmpet for at udvide E45 helt til Randers, og jeg kan godt forstå deres frustration i Randers, men hos os i Favrskov er det rute 26, der fylder mest," siger borgmester Nils Borring.

Formanden for Favrskov Erhversråd, Kent H. Jeppesen, kalder det en god dag for erhvervslivet i Favrskov Kommune.

"Det nye trafikudspil giver dels en udvidelse af E45 til Aarhus N (Søften) og ikke mindst en undersøgelse af motortrafikvej på rute 26 forbi Hammel til Søby. To væsentlige infrastrukturprojekter, der er med til at sikre vores vækst i Favrskov Kommune - nu skal det bare vedtages og gennemføres," skriver Kent Jeppesen i en kommentar på Facebook.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.