Seks kæmpe trolde skal binde Favrskov sammen
Favrskovs trolde skal binde kommunens borgere sammen og inspirere til oplevelser i naturen
Favrskovs trolde Mange er sikkert stødt på eller har besøgt en eller flere af de kæmpe trolde i træ på op til 11 meter i højden, som kunstneren Thomas Dambo står bag. Der findes cirka 25 trolde i Danmark plus 50 i udlandet, og hvis det står til Favrskov Kunstudvalg, får Favrskov Kommune seks nye trolde af Thomas Dambo.
Placeringen af de seks trolde er spredt ud over hele Favrskov Kommune - der er mindst ni kilometer mellem hver trold - og det er meningen, at troldene skal være med til binde Favrskovs borgere sammen gennem kunstværker i naturen samt inspirere til at gå på opdagelse i de kendte og ukendte steder, troldene placeres.
Kunstudvalget har arbejdet med troldeprojektet i lang tid, og i februar i år boede Thomas Dambo og hans kone fire dage hos kunstudvalgets formand Birgit Bach-Valeur, hvor de var rundt og se de forskellige lokationer, som er blevet udpeget af kommunens planafdeling og naturvejledere.
Thomas Dambo har efter besøget tegnet en skitse til hver trold, der bliver vidt forskellige og skræddersyes til de enkelte steder, de skal stå.
"Han lægger vægt på, at der knyttes en naturoplevelse til troldene, og de trolde, han bygger i dag, er bundsolide og kan holde 12-15 år," fortæller Birgit Bach-Valeur.
Der er folk, der rejser rundt i verden blot for at se troldene, fortæller kunstudvalgets formand, som er overbevist om, at troldene vil blive et stort hit, som folk fra nær og fjern vil valfarte til for at opleve.
"Projektet vil binde os sammen lokalt, og vi vil blive en del af noget større, et nationalt og internationalt troldefællesskab," siger kunstudvalgets næstformand Lena Kim Christensen.
Lokal begejstring
Lokalavisen har mødt Kunstudvalgets projektgruppe for Favrskovs trolde, som udover formanden og næstformanden består af Kristian Pödenphant Lund, ved Pøt Mølle, hvor det er tanken at placere en af troldene i skoven ved søerne bag slotskroen. Pøt Mølle er velnok Favrskov Kommunes mest populære udflugtsmål både til fods, på cykel og i bil, og her planlægger Thomas Dambo at bygge en trold, der ligger og slapper af bag et træ ved en sti.
Trolden ved Pøt Mølle og to af de andre trolde ligger på jord ejet af Frijsenborg Gods, der har sagt ja til en huse halvdelen af troldene. Kunstudvalget har desuden mødt stor velvilje fra folkeskoler, gymnasiet, håndværkerskolen og mange lokale foreninger.
"Det er et projekt til gavn og glæde for alle i kommunen. Alle, vi har spurgt, har været begejstrede, og nogle har endda selv henvendt sig og tilbudt deres hjælp. For eksempel vil håndværkerskolen bidrage med genbrugstræ og arbejdskraft ved tømrerlærlinge," fortæller Birgit Bach-Valeur.
Flere har tilbudt deres hjælp til at opsætte troldene, og Thomas Dambos koncept lægger da også i høj grad op til lokal brugerinvolvering. Han bygger troldenes ansigt, hænder og fødder, og så kommer kunstneren og hans hjælpere ud i nogle dage og klarer resten af byggeriet og opsætningen på stedet sammen med lokale hjælpere.
"Der er kæmpestor folkelig opbakning til vores trolde i Favrskov, som vi vil være stolte over og glade for, og som nogle har været med til at bygge, udsmykke og levere træ til," siger Kristian Pödenphant Lund og tilføjer:
"Det er et fællesprojekt, der binder kommunen sammen og giver grund til at besøge hinanden og interessere os for hinanden. Vi fristes til at komme rundt i afkroge af Favrskov."
Slag i ansigtet
Midt i begejstringen over opbakningen til troldeprojektet fik Kunstudvalget et slag i ansigtet, da Favrskov Kommunes eget udvalg for kultur og fritid for nylig afslog at støtte troldeprojektet økonomisk.
Kunstudvalget havde søgt 250.000 kroner til projektet, der har en samlet pris på to millioner kroner - 333.333 kroner per trold - men Kultur- og Fritidsudvalget vendte tommelfingeren nedad til fordel andre kulturprojekter.
Den manglende økonomiske støtte fra kommunen overrasker Kunstudvalget, fordi man mener, troldene passer perfekt ind i flere nationale strategier om læring og bevægelse samt ikke mindst i Favrskov Kommunes egen friluftsstrategi, strategi for fritid og idræt samt vision for bosætning.
I friluftsstrategien står der blandt andet, at Favrskov vil styrke sundhed og livskvalitet gennem oplevelser i naturen og inspirere borgere og turister til friluftsaktiviteter. I strategien for fritid og idræt står der, at man vil inspirere flere til at bevæge sig mere i de naturskønne omgivelser, mens der i bosætningsvisionen tales om, at involvering af frivillige, den 'unikke natur' og et aktivt kultur- og fritidsliv skal tiltrække nye borgere.
"Vi har virkelig gjort, hvad vi kunne for at ramme bredt," siger kunstudvalgets næstformand Lena Kim Christensen.
Dominobrik
Troldeprojektet vil som nævnt koste to millioner kroner, så den ønskede kommunale støtte på 250.000 kroner udgør trods alt kun en mindre del af beløbet, og man skal under alle omstændigheder ud at skaffe hovedparten af beløbet gennem fonde og lignende.
Problemet er dog større end som så, fortæller de tre medlemmer af Kunstudvalget, fordi nationale fonde i høj grad kigger på, om projekter har en vis egenfinansiering (i dette tilfælde Favrskov Kommune), før man overvejer at støtte dem økonomisk.
"Man bruger egenfinansiering som en løftestang. Det er den ene dominobrik, der kan få alle de andre brikker til at vælte," siger Kunstudvalgets formand Birgit Bach-Valeur.
Kunstudvalget vil nu søge om tilskud til troldeprojektet i forbindelse med kommunebudgettet, ligesom man ikke vil sige nej, hvis en lokal kunstmæcen vil bidrage til, at man kan komme i gang med projektet. Tanken er, at troldene kan bygges løbende i takt med, at finansieringen kommer i hus.