Skrap dame siger farvel efter 35 år i fagbevægelsen: Jeg har altid sagt min mening

Lissi Jensen har været med til at dreje nøglen på to virksomheder, fusionere to fagforeninger og lukke en kommune. Hun har været i fagbevægelsen i næsten 35 år, men nu er det slut.

Artiklens øverste billede
Lissi Jensen blev syerske efter folkeskolen, og efter mange år som syerske har hun i næsten 35 år arbejdet i fagforeningen. Pressefoto.

Hun er født og vokset op i Thorsø, og da hun gik ud af den lokale folkeskole, ville hun egentlig være typograf. Den ene fod var allerede indenfor hos den lokale bogtrykker, hvor hun allerede havde lært at håndsætte til små annoncer.

»Men jeg kunne ikke tage mig sammen til at komme i gang, og en dag kom min far hjem fra slagteriet og meldte, at han havde skaffet et job til mig hos KK Design på systuen. Okay, det kunne jeg da godt, og så kunne jeg altid springe fra,« fortæller Lissi Jensen i en pressemeddelelse fra 3F om sine tanker som 16-årig.

Men hun sprang ikke fra, for jobbet på systuen passede lige til hendes temperament.

»Vi arbejdede på akkord, og kvinder er jo som havnearbejdere, hvor tingene blev sagt lige ud. Jeg har aldrig tjent så mange penge, som jeg gjorde dengang,« smiler hun og husker, hvordan lønnen hver fredag blev udbetalt i en brun kuvert.

Syerske

Som 25-årig blev hun tillidskvinde, men året efter lukkede KK Design. Det fik den unge kvinde til at søge job på den lokale møbelfabrik HM i Thorsø, indtil møbelfabrikken blev opkøbt af Tvilum Møbelfabrik.

»Der blev syet madrasser til skibsbrikse, og da jeg gik ikke så godt i spænd med den nye ejer, blev jeg hjemmesyerske for Verner, der var leverandør til Tvilum,« fortæller hun.

Det var et job, hvor hun ofte stod op klokken fem om morgenen og syede løs, mens hendes tre børn stadig sov. I løbet af dagen kunne hun tage sig af børnene, og så kunne hun sy igen om aftenen, når de var kommet i seng.

SID-Huset

I 1987 begyndte Lissis karriere i fagbevægelsen i hendes nye job som formand og kasserer i Dansk Beklædnings- og Tekstilforbund, der holdt til i SID-Huset i Hammel sammen med NNF, Træindustriforbundet og Arbejdernes Fællesorganisation, der var forløberen for LO.

»Så rykkede jeg fra det rigtige arbejdsmarked ind på kontoret og var på et hav af kurser. Medlemmerne kom til mig og købte mærker, der svarer til at betale kontingent. Når mærket udløb, kom de igen og købte et nyt. Der var altid kaffe på kanden og tid til en snak og en smøg,« smiler Lissi og mindes, hvordan SID-Huset i Hammel var fyldt af mennesker.

Manden lavede mad

På hjemmefronten måtte ægtefællen rykke ind i køkkenet, for Lissi var ofte til møder om aftenen.

»Jeg har altid haft opbakning hjemmefra. Min yngste var kun seks år, da jeg begyndte i fagbevægelsen, og det var normalt faderen, der var ude omkring i Danmark og Europa på grund af hans arbejde som turistchauffør, men hjemme hos os blev rollerne byttet rundt. Ja, børnene hadede pandekager og røde pølser, for det var det eneste, deres far kunne lave,« griner hun.

Hun fortryder ikke et sekund, at hun skiftede jobbet som sy og fabriksarbejder ud med kontor og fagforening.

»Jeg har da haft søvnløse nætter, men jeg har altid været nysgerrig og åben for, at der skal ske forandring.«

Lissi var med, da Dansk Beklædnings- og Tekstilforbund fusionerede med SID, og da SID og KAD i 2005 fusionerede og blev til 3F.

I de første par år var hun tilknyttet 3F Søhøjlandets kontor i Skanderborg, men fra omkring 2007 har hun haft arbejdsplads hos 3F i Vestergade i Hadsten. Samme år flyttede ægteparret fra Thorsø til Randers.

Kommunalpolitik

I 2002 blev hun opfordret til at stille op til kommunalvalget i Hvorslev Kommune og valgt ind, men da Hvorslev Kommune i 2007 blev til Favrskov Kommune, valgte hun ikke at stille op igen.

»I pressen blev jeg beskyldt for at stikke halen mellem benene, men jeg havde gjort mig utilbens i den socialdemokratiske gruppe, fordi jeg havde sagt min mening, og i politik er det pengene, der bestemmer, så efter valgperioden stoppede jeg.«

Er skrap

Nu stopper hun igen. Denne gang efter næsten 35 år i fagbevægelsen.

»Mine kolleger siger, at jeg er skrap, og det er jeg også. Jeg har altid sagt min mening og tør godt tage tæskene.«

Nu står fremtiden på andet end vejledning om dagpenge og login på mit3f.dk. Der bliver nu mere tid til at se de tre voksne børn, der alle er gift og har skænket Lissi seks børnebørn i alderen syv til 21.

De to sønner og fire børnebørn bor i Thorsø, mens datteren og to børnebørn bor i Vejle.

»Jeg skal til at være mere familiemenneske, og så vil jeg prøve golf af for at se, om det er noget for mig.«

Lissi Jensen fylder snart 68 år og har sidste arbejdsdag 30. september 2021.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.