Den fedeste uge på skolen hele året

Eleverne på Haldum-Hinnerup Skolen får samfundet til at dreje rundt i temaugen Multiby

Artiklens øverste billede
Multibys dansetrup inviterer til fællesdans på festivalpladsen. Foto: Freja Richs, 9c.

»Goddag og velkommen.«

Borgmesteren og viceborgmesteren står klar på borgmesterkontoret og tager imod Lokalavisens udsendte. Det er med håndtryk. Venligt og formelt. Uge 41, temauge med Multiby.

Et levende samfund

I denne uge ændrer skolen sig fra at være folkeskole til at blive et levende, myldrende samfund med alle de funktioner, der skal til. Der er private virksomheder, kunst & kultur, offentlige institutioner, mollars i stedet for kroner og øre, demokratisk valg, medier og meget mere.

Benjamin og Karla, 9. klasse, blev ugen før valgt som henholdsvis borgmester og viceborgmester efter at have ført en intens valgkampagne afsluttende med en valgtale i hallen om fredagen. Den følgende afstemning var tæt, idet Benjamin kun fik tre stemmer mere end Karla.

I denne uge tager de sig af overordnede beslutninger, og at dømme efter de øvrige elevers attitude er de et par populære politikere. Der udveksles håndtryk, der er rygklappere og så er der borgere, der ønsker at drøfte en bestemt sag. Alle får et smil og et ord med på vejen.

Børnene bestemmer

Starten gik mandag morgen. Boder og butikker blev tømret sammen og pyntet, pizzaovnene og kogepladerne blev tændt, pandekagedejen rørt sammen, smoothie-pressere i omdrejninger, redaktionen online, biografen viste de første film, wellness-hjørnet havde sine første kunder, bands & musikere, gøglere og dansere gik i ’øveren’, fritidsklubben og højskolen åbnede ... Kort og godt spredtes elevflokken i hver sit felt, og de enkelte funktioner blev hver for sig til en brik i samfundet.

Minisamfund på skolen skaber fællesskab mellem store og små elever. Foto: Freja Richs, 9c.

I dag, onsdag, kører Multiby på tredje dagen. Lærerne bærer den fine titel ’konsulent’, men overordnet er det eleverne/børnene, der bestemmer, forklarer Benjamin og Karla. Eleverne er blandet på tværs af klasser, og hvert værksted ledes af en elev fra udskolingen.

»Det giver venskaber og sammenhold på tværs mellem store og små. Man lærer at samarbejde og får det til at fungere,« forklarer Benjamin.

Karla supplerer:

»Hele skolen bliver en enhed, hvor alle hjælper hinanden med at få det til at køre.«

Personligt er det også en god øvelse for dem selv og de andre store elever, der snart skal videre, tænker de.

»Vi lærer noget om ansvar og at tage beslutninger. Det er sundt selv at at gøre, tænke og også finde alternativer, når noget ikke lige spiller.«

Gang i den

Denne formiddag skinner solen både bogstaveligt og i overført betydning over Haldum-Hinnerup Skolen. Der er en fantastisk energi over alle aktiviteterne, store smil, koncentration, gang i den.

Inde i Streetfood fortæller leder Charlotte, at salget går rimelig godt, og særlig nachos er populære. Nye retter dukker jævnligt op på menukortet, for eksempel er toast og suppe netop blevet introduceret. Der er 38 kokke og sælgere beskæftiget I Streetfood.

I Kalas Festival øver et band til torsdagens festival, der er for både skolens elever og deres forældre. På græsset udenfor giver danserne en smagsprøve på torsdagens program.

I Pablos Pizza er der kø - det er der som regel. Leder Laura er meget tilfreds med sine medarbejdere, som er både flittige og ansvarsfulde. Selv får hun et indblik i økonomien. Hun kan blandt andet fortælle, at der tirsdag blev solgt 87 pizzaer, hvilket indbragte et overskud på cirka 500 kroner.

Multibys festivalband øver forud for den store koncert til Open By Night. Foto: Freja Richs, 9c.

På redaktionen lægger journalisterne dagen igennem små og store nyheder, reklamer og fortællinger op på sitet. En af de største forsidebaskere var nyheden om falske Mollars, der var i omløb.

»Gerningsmanden blev hurtigt fundet, og straffen falder torsdag, hvor vedkommende skal ud og samle skrald sammen med mig,« oplyser borgmesteren.

»Den fedeste uge«

På den sidste del af rundvisningen falder talen på selve oplevelsen af Multiby. Den afholdes hvert tredje år, men på grund af corona blev det ikke til noget hverken forrige eller sidste år. Det var eleverne meget skuffede over, særlig 9. klasse-eleverne, der så ikke fik prøvet at være ledere, fortæller Karla.

»Alle synes, det er den fedeste uge. Sidste gang, for fem år siden, husker jeg som den bedste uge hele året blandt andet på grund af det rigtig gode sammenhold.«

Benjamin fortæller, at både små og store glæder sig.

«Selv om vi er blevet så gamle som vi er, er det stadig noget, vi ser frem til. Det gør det bare endnu federe, at alle går så meget op i det.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen