Kommunalvalg: Elever ønsker lys på mørke veje

Folkeskoleelever får opbakning til ønske om gadebelysning på mørke veje.

Artiklens øverste billede
Tobias Krog og Frederik Rohde Riis med et klart budskab til borgerne i Hinnerup. Foto: Jeppe Rafn

Der er ingen gadebelysning på flere veje og cykelstier i Hinnerup, og det gør det utrygt og usikkert at cykle om morgenen og aftenen, når det er mørkt.

Sådan lyder det fra fire elever fra 8. klasse på Rønbækskolen i Hinnerup, som i denne uge har projektuge for udskolingsklasserne. Lærerne har besluttet, at projektugen skal handle om det kommende kommunalvalg og har bedt eleverne om med udgangspunkt i deres egen hverdag at komme med forslag til, hvad man kan gøre bedre i lokalsamfundet.

Frederik Rohde Riis og Tobias Krog fra 8.c kom i gruppe med Sofia Corneliussen og Martha Aundal fra 8.a, og de har sat fokus på ønsket om gadebelysning.

»Når jeg cykler hjem fra ungdomsklubben, er der bælgmørkt på vejen, og så kan der nemmere ske uheld med biler og cykler, end hvis der var lygtepæle,« siger Frederik Rohde Riis.

Stor respons

De fire elever har spurgt i den lokale facebookgruppe 8382 Hinnerup, om andre i lokalområdet mangler lygtepæle. Det har givet stor respons fra personer, der dels roser eleverne for initiativet og peger på forskellige steder, hvor man godt kunne tænke sig lys i de mørke timer.

Folk nævner blandt andet Damsbrovej, der går fra Hinnerup til Norring og Foldby og også bliver brugt af elever på Rønbækskolen.

»Der er intet lys, og der er flere på skolen, der kører der hver dag,« fortæller Frederik Rohde Riis.

Happening i midtbyen

Udskolingseleverne fik til opgave at lave en happening i Hinnerup om deres projekter, så onsdag eftermiddag kunne man møde en masse unge mennesker i midtbyen.

Frederik, Tobias, Sofia og Martha havde til lejligheden lavet et par skilte med illustrationer og teksten ’Flere lygtepæle færre uheld’ og et banner, som de stod med udenfor Super Brugsen.

Flere gadelygter vil give færre uheld, mener eleverne fra Rønbækskolen. Foto: Jeppe Rafn

»Vi har snakket med flere, som har været meget positive og enige med os og gerne vil støtte projektet,« fortæller Tobias Krog.

De to drenge fra 8.c er enige om, at projektugen om kommunalvalget har været sjovere end den normale undervisning.

»Det er sjovt, fordi vi selv har kunnet finde på emnet og har mulighed for at ændre på noget eller få nogen til at overveje at gøre det. Og så er det mere nært, end når vi tidligere har haft projektuge,« siger Frederik.

»Vi har fået megen frihed og er sat sammen i hold på tværs af klasser,« tilføjer Tobias.

Politikere på besøg

I morgen, torsdag, får Rønbækskolen besøg af en række byrådspolitikere og kandidater, blandt andre borgmester Nils Borring og Venstres borgmesterkandidat Birgit Liin.

De vil gå rundt på skolen og snakke med eleverne, som har lavet stande og vil præsentere deres idé for politikerne, som derefter skal diskutere elevernes idéer i et panel.

Politikerne vil blandt andet blive præsenteret for idéer om en skaterpark i Hinnerup, en ny fritidsklub for unge, mere biodiversitet, bedre forhold for ældre og sikre trafikforhold i Favrskov Kommune.

Læs også

Del artiklen