Førromersk jernalder dukker op på Hadbjergvej

Museet sonderer jorden, inden byggeri går i gang

Artiklens øverste billede
Arkæolog Mathilde Veland kigger efter fund, mens entreprenør Jakob Byriel forsigtigt skræller det øverste lag jord af med grabben. Foto: Anette Bonde.

Moesgaard Museum er i øjeblikket i gang med at lave søgegrøfter i forbindelse med en arkæologisk forundersøgelse langs Hadbjergvej lidt uden for Hadsten. Maskinerne er startet ved Galten Hedevej og arbejder sig herfra vestpå hen mod Elbæk Alle.

Fund fra førromersk jernalder

Arkæologerne fra Moesgaard Museum har indtil videre fundet spor efter bebyggelse fra - 500 til omkring år 0, det vil sige førromersk jernalder.

»Vi har fundet stolpehuller og gruber - kogestensgruber og store affaldsgruber - der tyder på bebyggelse. Men vi tør endnu ikke sige, hvor stor bebyggelse, der er tale om,« fortæller arkæolog Trine Fristed.

Hun oplyser, at der formodentlig bliver tale om en mindre udgravning i løbet af næste år. Indtil videre tyder det på, at der er størst chance for dette på den høje del af marken langs med Hadbjergvej.

I øvrigt er der blevet fundet masser af dræn især på den nedre del af marken. Det er både gamle håndgravede dræn fra de seneste par hundrede år og dræn fra nyere tid.

»Det har været voldsomt drænet på grund af store vådområder på begge sider af åen.«

Arkæolog Trine Fristed med GPS'en der anvendes til indtegning af fundsteder. Foto: Anette Bonde.

Gennem tusinde år

Trine Fristed oplyser, at der i forbindelse med udstykningen til byggeriet af parcelhusene på den anden side af Hadbjergvej i villakvarteret Tjørnagergaard, blev fundet spor efter bebyggelse i perioden fra yngre jernalder, 400 e. Kr til år 1000 e. Kr.

»Den bebyggelse vi er i gang med her, er altså næsten 1000 år ældre end den landsby, der blev fundet på den anden side af vejen for syv år siden. Det kunne være spændende, om man har boet her altid gennem tusinde år.«

Forundersøgelsen er færdig i løbet af denne uge. Herefter dækkes søgegrøfterne til, indtil selve udgravningen starter.

Boliger og plejecenter

Der er endnu ikke projekteret byggeri på arealet, men det er godt at være i god tid, siger Anders G. Christensen, formand for miljø- og teknikudvalget.

»Vi vil gerne være på forkant i forhold til kommende byggeri,« forklarer han og tilføjer med et glimt i øjet:

»Ifald Galten-pigen eller et fund a la Guldhornene kunne ske at dukke op.«

I kommuneplanen er der skitseret et område med blandet boligbyggeri på hjørnet ved Hadbjergvej og Galten Hedevej. Hensigten er at lave en sammenhængende bydel i sammenhæng med plejecentret. Den kan både bestå af familiehuse, seniorfællesskaber og andet.

Ved siden af dette har et flertal i byrådet besluttet, at et nyt plejecenter skal bygges. Hvornår det bliver, er op til det nye kommende byråd, der har fået beslutningen om rækkefølgen af nye anlæg overladt fra det afgående byråd, heriblandt det nye plejecenter. Grundet heftige prisstigninger i byggebranchen har partierne bag budgetforslaget som bekendt besluttet at udskyde en række foreslåede og planlagte nybyggerier og renoveringsopgaver til prioritering i løbet af 2022, hvor det nye byråd er på plads.

På den anden side af plejecentret er der skabt plads til at udvide naboen, botilbuddet Elbæk. Det er dog slet ikke på tegnebrættet endnu, oplyser Ulrik Johansen, direktør for Social og Sundhed.

»Det er, når behovet opstår. Indtil da kommer det til at ligge som grønt areal.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.