Bondeknold fra Søften har bygget pragtvilla ved vandet i Risskov
Forretningsmand og restauratør Jørgen Danielsen er et godt sted i livet. Hans store hus i Risskov har netop modtaget fin hæder i Aarhus Kommunes årlige præmiering af nybyggeri.

»Ved du, hvor alle de penge kommer fra?«
Sådan spørger forretningsmanden Jørgen Danielsen, da vi snakker om hans nybyggede godt 500 kvadratmeter store hus i Risskov. For Jørgen Danielsen er så velhavende, at han nærmest kan gøre, hvad han vil. Som han har gjort med huset, der har været hele syv år undervejs. En rigdom, han ikke er kommet sovende til. Og villaen i Risskov er den søde top på en mægtig kransekage.

Bondeknold fra Søften
»Egentlig er jeg bare en bondeknold fra Søften. Men jeg har arbejdet solen sort i mit liv, så du slet ikke fatter det. Jeg har sprunget et hav af ferier over, jeg har arbejdet weekend og nat. Jeg har arbejdet sindssygt meget for at komme til, hvor jeg er. Derfor tror jeg også, at der er rigtig mange, der respekterer, at jeg har gjort, som jeg har gjort ved at bygge huset. Da alle andre festede, arbejdede jeg. Indtil 2005 havde jeg aldrig sat mine ben på cafeer eller noget i Aarhus. Der havde jeg bare arbejdet som en vanvittig.«
Jørgen Danielsen er født og voksede op på Mølballe 6 lidt udenfor Søften, hvor hans forældre drev et mindre frilandsgartneri med hjælp fra deres fire børn - to hold tvillinger født i 1954 og 1957, hvor Jørgen og hans tvillingbror Steffen kom til verden.
»Vi havde aldrig ferie. Det vildeste var at køre til Kiel en dag, og hvis vi en enkelt gang var ude at bade, tog vi til Risskov, Egå eller Skæring. Det er nok det, der har hængt i baghovedet,« siger Jørgen Danielsen med henvisning til, at han i 1996 købte et hus i Risskov og i 2005 rykkede ned i første række på den grund, hvor han nu har bygget sit drømmehus.
Gartneri og System Frugt
Jørgen begyndte sin skolegang i Søften Skole og fortsatte på Korsholm Skole og Haldum-Hinnerup Skolen, inden han tog på handelsskole i Aarhus. Efter handelsskolen begyndte han i en virksomhed som chauffør og lagermedarbejder, inden han kom ind på kontoret og arbejdede sig op som indkøbschef.
Som 24-årig købte han et nedlagt gartneri i Tilst og begyndte at sælge grøntsager på torvet i Aarhus. Det gav ham fik erfaring med at pakke grønt og frugt og sætte ting i system, hvilket i 1990 førte til etablering af virksomheden System Frugt, som grundlagde Jørgen Danielsens formue.
64-årige Jørgen Danielsen er kendt som driftig forretningsmand og indehaver af Café Casablanca i Aarhus. De seneste syv år har han i sin fritid været optaget af at bygge sit imponerende hus, der ligger i første række helt nede til bugten på Jacob Adelborgs Allé i Risskov. De godt 500 kvadratmeter er bygget på en grund, som Jørgen Danielsen købte tilbage i 2005. Frem til 2013 boede han i huset på grunden. Han faldt dybt for stedet, hvor han nu har bygget drømmehuset.

Åbent hus mod bugten
»I de første år, jeg boede der, lærte jeg, hvor solens stråler kom på grunden, jeg lærte vindretningen at kende, og jeg lærte vejrets påvirkninger. Så jeg vidste, hvor det nye hus skulle have terrasser for både at få sol og læ på samme tid. Mens vi byggede, boede jeg til leje på Mågevej, det sidste hus på pynten, hvor man har udsigt over hele bugten. Det var måske dér, jeg fik endnu flere associationer til at åbne huset op så meget som muligt med mange vinduer ud mod bugten. Det, syntes jeg, var rigtig fedt. Folk kunne kigge ind, og jeg kunne kigge ud, men det synes jeg egentlig var ok. Det kan man også i mit nye hus, men hvis man ikke kan holde til at kigge på, hvad vi laver i vores hus, så kan man jo bare lade være,« lyder det fra Jørgen Danielsen.
Det nye hus er fordelt på to etager. Den største del ligger i underetagen.
»Selve huset ligger i overetagen, og det er faktisk ikke større end et almindeligt parcelhus. Det er primært i underetagen, de fleste kvadratmeter ligger. Det er, fordi der er opbevaringsrum, fitnessrum, vinrum, biograf, vaskerum og sådan nogen ting. Jeg tror ikke, at man tænker, huset er 500 kvadratmeter, når man ser det. Jeg håber i i hvert fald ikke, at folk føler, det er en kæmpekasse. Vi har forsøgt at lave noget, som er let og falder godt ind i naturen,« siger Jørgen Danielsen.
Der har aldrig været en deadline på, hvornår huset skulle stå færdigt. Det vigtigste var, at huset blev helt perfekt. Eksempelvis blev der ikke bygget om vinteren for at bevare kvaliteten på byggematerialerne.

Formet som en bølge
Arkitekten på huset, Mikkel Frost, og Jørgen Danielsen har arbejdet tæt sammen i de næsten syv år, det har taget at bygge huset.
I 2013, da Jørgen Danielsen skulle finde en arkitekt til projektet, havde han flere opgaver, som arkitekterne skulle levere.
»En af opgaverne var, at huset skulle have form som en bølge, så havet kom med som en del af selve husets form. Den, synes jeg, har Mikkel ramt 100 procent. Så når huset er højt foran, så er det lavt bagtil og omvendt. Når det er højt bagtil, så er det lavt foran. På den måde har huset en bølge set ovenfra, og det er ramt rigtig godt af Mikkel Frost,« siger han.

Tæt samarbejde
Håndværkerne på byggeriet har også været meget med i processen undervejs. Jørgen Danielsen har lyttet til deres råd og ideer, der hen ad vejen har bidraget til udviklingen af huset. Der er på alle måder kælet for detaljer, og derfor glæder det Jørgen Danielsen, at huset netop er tildelt Aarhus Kommunes arkitektpris for detaljeringsgrad.
»Det er simpelthen fantastisk. Jeg har nok besøgt det hus 1.500 gange, mens det er blevet bygget. Jeg har haft supergode samtaler med de forskellige håndværkergrupper for at justere detaljer undervejs. Min arkitekt siger, at i gamle dage tegnede man undervejs, mens man byggede, og vi har tegnet utrolig meget undervejs for at justere ting. Eksempelvis for at lave runde huller på badeværelset og for at få lysindfald forskellige steder. Flere håndværkere har sagt, at de ikke kender huse, som har så mange detaljer. Og derfor er det jo rart, at få Aarhus Kommunes detaljepris, når det er det, vi har gået op i hele vejen,« siger han.

Giftes til næste år
Nu står huset endelig færdigt, og Jørgen Danielsen er flyttet ind sammen med sin kæreste, Charlotte Bornemann, som næste år bliver hans hustru.
»Jeg har min familie med mig. Jeg blev gift i 2002 og fik to børn, der bor tæt på mig. Og jeg skal giftes næste år med Charlotte, jeg mødte for seks år siden. Hun har tre børn, så det er pladen fuld med to børn og tre bonusbørn og en ny kone, som jeg skal giftes med - jamen det er jo fantastisk, at alt går op i en højere enhed. Det er så fedt,« lyder det fra Jørgen Danielsen.
Det store hus er udset som det sidste hus i hans liv. Her skal han bo - her er hans hjem.
Mor Anna
Foruden Café Casablanca ejer Jørgen Danielsen også Sjette Frederiks Kro i Risskov, Restaurant Mejeriet ved Vilhelmsborg i Mårslet og bageriet Mor Anna i Mejlgade i Aarhus C. Bageriet er opkaldt efter Jørgens mor, som blev kaldt mor Anna, og det åbnede på den dag, hun ville være fyldt 90.
Den driftige forretningsmand er stadig i fuld gang. Senest med endnu en stor investering i Restaurant Tangkroen.
»Hvis man kæmper for det og har tålmodighed, kan man komme frem, selvom man kommer fra beskedne kår i en forstadskommune,« siger rigmanden afsluttende om sit liv, der begyndte på et beskedent gartneri i Søften.







