Nu går ostemesteren på 79 år på pension

Efter over 50 år med ost vil Jens Juul Rasmussen nu nyde sit otium

Artiklens øverste billede

Jens Juul Rasmussen har besluttet at lade sig pensionere som ostemester på Drøsbro Mejeri lidt uden for Thorsø. I dag var sidste dag, og der blev sagt farvel ved en hyggelig reception på mejeriet.

Man kan sige, at han har gjort det godt: Går på pension i en alder af 79 år, har arbejdet på Mammen Mejerierne i 30 år heraf på Drøsbro Mejeri ved Thorsø siden 2004, på Skytsbjerg Andelsmejeri ved Røgen i tre år og på Frijsenborg Herregårdsmejeri i 19 år.

Specialist i danablu

Som specialist specielt inden for danablu-oste og andre blåskimmeloste har Jens Juul Rasmussen sat sig spor i branchen. Inde på kontoret på Drøsbro Mejeri hænger diplomer i lange baner for de oste, han har været med til at udvikle. Én af dem, Sankt Juul, er da også blevet opkaldt efter ham.

Drøsbro Mejeri er en del af Mammen Mejeri, og da Jens Juul Rasmussen startede her for 30 år siden, kom han med sin erfaring fra Frijsenborg Mejeri og Skytsbjerg Andelsmejeri. Frijsenborg Mejeri lukkede i 1988, og Skytsborg Andelsmejeri blev opkøbt af Mammen Mejerierne i 1991. Jens havde erfaring med danablu-oste, som Mammen Mejerierne ville i gang med at producere.

»Mammen Mejeri overtog bygningen efter Skytsbjerg Andelsmejeri, og sendte mælk over til mig, som jeg skulle prøve at lave noget danablu af,« fortæller Jens på sin ligefremme og smilende facon.

Jens har arbejdet på Mammen Mejerierne i 30 år og i alt 52 år med osteproduktion. Foto: Anette Bonde.

Strenge kvalitetskrav

Danablu-oste var dengang omgærdet af både mystik og prestige, og der var strenge kvalitetskrav fra producentforeningen. Med en karakter over 9 kom godkendelsen til eksport 1. juli 1996, og siden har danablu-ostene fra Mammen Mejerierne ligget i toppen med 11-13 point.

Det var en nicheproduktion, der tog fart. I starten var der blot et par mejerister på mejeriet ved Røgen, men efterhånden kom de op på fem.

»Ingen havde regnet med, at det blev så stort,« nævner Martin Jensen, forvalter på Drøsbro Mejeri.

Mejeriproduktionen voksede ud af rammerne, og i 2003 købte Mammen Mejeri Katrineholm Mejeri ved Terndrup. Igen var det Jens, der som ostemester lærte sine kollegaer op i danablu. Snart blev også Katrineholm Mejeri for lille, og i 2004 købte Mammen Mejeri Drøsbro Mejeri. Jens var nu blevet 62 år, og driftsleder Sten Poulsen begyndte så småt at tage over.

Diplomerne hænger tæt på Drøsbro Mejeri for de danablu-oste, Jens har været med til at udvikle. Foto: Anette Bonde.

Seniorordning

Jens og hans hustru, der bor i Hammel, har de seneste tyve år rejst i mere end 40 lande. Det glæder han sig til at fortsætte med, når han er stoppet som mejerist.

»Nu skal du jo ikke spørge om ferie mere,« smiler Martin Jensen.

»Det har jeg nu ikke spurgt om de seneste ti år. Jeg har en ualmindelig fordelagtig seniorordning,« svarer Jens med et stort smil.

Han begyndte at trappe ned som 65-årig, hvor han fik en fire-dages uge. Som 67-årig blev det til tre dage om ugen, og han meddelte, at han ville stoppe, når han fyldte 70. Det blev nu ikke til noget. Et godt stykke oppe i 70’erne gik han ned på to dage ugentligt, og i dag er det 10 timer om ugen.

Med sit venlige og muntre gemyt vil han blive savnet af kollegaerne, fortæller Martin.

»Jeg vil komme til at savne dig, både dit sociale væsen og din store faglige viden.«

Cykler i storm og regn

Jens har cyklet 10-11 kilometer til sit arbejde alle årene og gør det stadig. Selv i storm og regn afslår han at blive kørt hjem af kollegaer. Da det en vinter var kraftig snestorm og umuligt at cykle, gik han på arbejde.

Han spiller tennis året rundt, om sommeren hele tre gange om ugen. Tidlige sommermorgener vil man også tit kunne se Jens cykle sin rute på cirka 30 kilometer fra Hammel omkring Fårvang, Gjern, Røgen og Farre. Han står op klokken halv seks, og snupper sin morgenkaffe, når han er hjemme igen.

Han er som nævnt en munter mand, og på spørgsmålet om, hvad der får ham til at stoppe netop nu, svarer han med et stort smil:

»Jeg vil stoppe nu, inden jeg bliver en hel vittighed. Når min kone kommer ned i byen, spørger folk hende, hvordan Jens har det, om han går på arbejde endnu, og om han cykler endnu. Hun siger, at der aldrig er nogen der spørger, hvordan hun har det.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen