Thorsø: Håber at få natur- og kulturcenter

Foreninger i Thorsø arbejder på at få et naturcenter i Tungelund Bakker

Artiklens øverste billede
Spejderhytten ligger med fronten ud mod engdalen med å, overdrev og skov. Foto: Laura Ørnstrup.

Et naturareal på 2,8 hektar med en faldefærdig spejderhytte i Thorsø kan blive til et attraktivt naturcenter med leg og læring for små og store, foreninger, institutioner og private, unge og gamle, nær og fjern. Thorsø Borger og Håndværkerforening, foreningen Støtteklubben for Thorshøj og Vejerslev-Aidt-Thorsø Menighedsråd er langt fremme med planerne og sendte et budgetforslag til byrådet til budget 2022.


»I den tid vi lever i med fokus på natur, klima og miljø er det vigtigt, at vi ikke bare taler om det, men at vi også får nogle steder, hvor det kan opleves,« siger Erik Bertelsen, formand for menighedsrådet og initiativtager til projektet.

I ansøgningen foreslås, at naturcentret bygges på soklen af den gamle spejderhytte, eventuelt med en udvidelse af grundarealet. Foto: Anette Bonde.

En række større anlæg i 2022 i Favrskov Kommune blev imidlertid på grund af prisstigninger indenfor byggeri sat på midlertidigt stop af det nuværende byråd. Man besluttede at overlade den vanskelige prioritering til det kommende byråd, og dette kan således forvente at få en ny ansøgning fra Thorsø.

»Vi håber at skabe forståelse for projektet, og derefter indsende et nyt budgetforslag i 2022 til realisering i 2023.«

Goodwill fra starten

Spejderhytten blev bygget engang i 1960’erne af lokale ildsjæle. Da interessen for at være spejder i en periode var dalende, forfaldt hytten, og den har stået ubrugt og lukket i en lang periode. Arealet var oprindelig ejet af en lokal landmand, og i 1990’erne overtog kommunen jorden. Arealet benyttes blandt andet af naturbørnehaven Bakkegården.

Erik Bertelsen besøgte i sommeren 2018 Kolonihaven Lykkebo i Hadsten, et kommunalt tilbud til demente.

»Et mødested i naturen. Det skal vi have i Thorsø,« var hans umiddelbare tanke.

I første omgang greb borgere i Thorsø ideen, men siden har ovennævnte tre foreninger overtaget initiativet. Den første ansøgning til byrådet blev sendt i 2020.

Både udmeldinger fra politikere, LAG Randers-Favrskov og fra de fonde, man har kontaktet, har der været opbakning til ideen om et naturcenter i Thorsø. Fra fondene er meldingen dog, at der kræves lokal medfinansiering for at man vil støtte.

Naturvejledning

Tanken er som nævnt at etablere et lokalt mødested, men naturvejledning er også en stor del af projektet. For eksempel nævnes i budgetforslaget fra Thorsø, at Favrskov Kommunes naturvejledning her kan få et lokalt udgangspunkt for naturformidling, samt at det kan bidrage til naturfagsundervisning for kommunens skoler og institutioner.

På ønskelisten er blandt andet en ufarlig adgang til det eksisterende vandhul, hvor der bliver mulighed for at opleve livet i vandhullet gennem rør, kikkerter, en oplevelsessti gennem en mørk del af skoven, uderum med borde og bænke, eksempler på klimatiltag og biodiversitet og bålfaciliteter.

Mødested

Ifølge budgetforslaget ønsker Thorsø Borger og Håndværkerforening i første omgang at bruge stedet til Sankthans, mindre friluftskoncerter, gå- og løbeture, base for stiture og affaldsindsamling og et årligt arrangement for nye tilflyttere.

Foreningen Støtteklubben for Thorshøj ser stedet som et mødested for ældre, der her får adgang til flot natur.

Vejerslev-Aidt-Thorsø Menighedsråd peger på muligheden for friluftsgudstjenester, sommerkoncerter og dele af konfirmandundervisningen.

En P-plads ud til Gl. Tungelundvej på den gamle grusgrav, er også er tænkt ind i planen, samt et stiforløb til spejderhytten.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.