Kaffebaren lukker: »Vemodigt at det ikke kunne gå«

Kassen er tom i Kaffebaren i Hinnerup. Corona har fået endnu et offer.

Artiklens øverste billede
Billedet her er fra februar i år, hvor Kaffebaren solgte såkaldte kaffeaktier for at få nogle penge i den slunkne kasse. Man kunne købe en "aktie" for et givent beløb, og så måtte man hente kaffe for beløbet - eller man kunne lade være. Sidstnævnte var det slet skjulte håb. Til venstre er det Kim Madsen og til højre Jon Ahrensbach. Arkivfoto: CSJ

Efter lidt mere end tre år med kaffe, sandwich, kage og is fra Kaffebaren i Hinnerup er det slut. De to tilbageværende medejere Kim Madsen og Jon Ahrensbach kaster nu håndklædet i ringen og lukker stedet inden jul.

»Kassen er tom efter flere omgange med corona-nedlukninger. Nu ser vi ind i en vinter, hvor mange er fyldt med bekymringer og derfor bliver væk. Så det her er den rigtige beslutning. Vi har prøvet en masse ting af og har givet det, det vi kunne,« siger Jon Ahrensbach og fortsætter:

»Vi vil gerne undgå at gå konkurs, så derfor trækker vi stikket nu og kommer ud af det på en ordentlig måde.«

Kaffebaren har ikke fået fingrene i penge fra corona-hjælpepakker, fordi det krævede et ejerskab på minimum 25 procent. På daværende tidspunkt havde Kaffebaren otte ejere, som altså havde 12,5 procent hver.

I dag er de otte ejere dog barberet ned til Kim Madsen og Jon Ahrensbach.

I det gule hus på hjørnet af Søndergade/Jernbanegade i Hinnerup har Kaffebaren holdt til siden 2018. Foto: Google Maps

Byen manglede Kaffebaren

Lokalavisen Favrskov taler med Jon Ahrensbach dagen efter, han afslørede den trælse nyhed på Facebook. Siden da er det væltet ind med masser af flotte ord og triste tilkendegivelser.

»Det er selvfølgelig et udtryk for, at vi har gjort det godt og har ramt noget, som byen manglede,« siger Jon Ahrensbach og fortsætter:

»Men det vidner også om den fantastiske opbakning, vi har fået gennem tiden. Det viser, at det her sted er vores alles kaffebar.«

Fællesskabs-ånden

Det var da også i fællesskabs-ånden, Kaffebaren åbnede i sensommeren 2018.

Det var Kim Madsen, som første gang luftede tankerne om en kaffebar. Han havde startet eget kaffe-risteri med navnet Madsens Mokka, og Jon Ahrensbach solgte kaffen i Skafferiets daværende lille butik.

Jon var ikke umiddelbart med på idéen om en kaffebar i Hinnerup, men da guldsmeden på hjørnet lukkede, ja, så rullede idéerne altså pludselig alligevel. Fire par, som alle hver især havde andre virksomheder, gik sammen om Kaffebaren.

I parrenes andre virksomheder lavede de dels tonic, dels øl, dels kaffe og Skafferiet lavede mad. Tanken var så, at de alle skulle være leverandører til Kaffebaren, sådan at stedet også gav mulighed for at vise dem frem.

»Da vi luftede vores idé med byen, blev vi overstrømmet af positive kommentarer, og masser af folk ville gerne give en hånd med i istandsættelsen - ja, nogle tog sågar frivillige vagter i kaffebaren. Derfor er det her blevet hele byens kaffebar,« forklarer Jon Ahrensbach.

»Vi har aldrig forventet, at Kaffebaren blev en god forretning. Vi skulle ikke spinde guld på det her. Vi håbede bare, at det kunne løbe rundt og skabe noget liv,« fortsætter Skafferiet-ejeren.

Vemodigt

Selvom Jon og Kim er helt afklarede med, at lukningen er den rette beslutning, så gør det stadig ondt.

»Det er da vemodigt, at det ikke kunne gå. Det er nogle drømme, som er drømt. Timer som er brugt, og penge som er lagt i det. Men det er sådan det må være. Det er trods alt en hobby-business for både Kim og jeg, som vi driver ved siden af vores andet arbejde,« forklarer Jon Ahrensbach, der, som nævnt, driver Skafferiet, som laver mad til arrangementer - Kim Madsen er ansat i et softwarefirma og driver Madsens Mokka.

Både Madsens Mokka og Skafferiet med tilhørende ’Spisestuen’ fortsætter i øvrigt for fuld kraft.

Håber på overtagelse

Nu håber Jon Ahrensbach bare, at nogle andre kunne have lyst til at kaste sig ud i et kaffebars-eventyr.

»For Hinnerup kommer dæleme til at mangle stedet. Så jeg håber virkelig, at nogle fra byen kunne have lyst til at overtage. Inventaret står jo klar, så det er super nemt at komme i gang. Mange kunne jo gå sammen - måske ti personer - så kunne man skiftes til at tage en eftermiddagsvagt,« siger han og fortsætter:

»Vi hjælper selvfølgelig gerne med at levere brød og kaffe - eller man kan lave sit helt eget koncept. Det vigtigste er bare, at der forbliver liv på torvet.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen