Frysepizza-succes vokser ud af Oles Gård og ind i Thorsø

I cirka 300 butikker på landsplan finder man de økologiske frysepizzaer fra Oles Gård. Nu er rammerne blevet for trange på gården, så Ole Christian Olesen har erhvervet en hal i Thorsø.

Artiklens øverste billede
Til venstre i billedet kommer bad/omklædning, opvask, køkken og fryserum. Til højre kommer et samlebånd, hvor pizzaerne kører og får fyld på med håndkraft, forklarer Ole Christian Olesen. Foto: CSJ

»Ja, her kommer vores nye pizza-fabrik så til at være,« siger Ole Christian Olesen, manden bag Oles Gård, mens han kigger ud over den hal på Håndværkervej i Thorsø, som han netop har erhvervet.

Endnu er hallen en tom skal, men inden forårets komme skal stedet gerne kunne spytte massevis af pizzaer ud. Hallen vil til den tid rumme bade/omklædnings-faciliteter, medarbejderkantine, opvaskerum, køkken, køle/fryserum, pizzaovn(e) og et samlebånd, hvor pizzaerne kommer kørende og får lagt fyld på i hånden. Selvom han kalder det en pizzafabrik, vil alt nemlig fortsat blive lavet i hånden:

»For vi holder selvfølgelig fast i kvaliteten, men derfor kan vi stadig godt effektivisere, hvor vi kan,« siger Ole Christian Olesen, som har opnået så stor succes med sine økologiske frysepizzaer, at han er vokset ud af lokalerne på sin gård fire kilometer uden for Thorsø.

»Vi udnytter hver en kvadratcentimeter på gården, og vi kan simpelthen ikke blive ved at følge med efterspørgslen. Mine medarbejdere kæmper en brav kamp, men der er bare ikke længere plads,« siger han.

»Jeg har selvfølgelig haft mine tanker om at flytte fra gården - altså det kan vi da ikke bare. Det er da også angstprovokerende at investere så mange penge i en hal, men hvad er alternativet?... Der er ikke noget alternativ. Og så er det her sted jo helt genialt. Det ligger kun fire kilometer fra gården, så jeg kan hurtigt drøne frem og tilbage,« fortsætter han og tilføjer.

»Jeg har ikke et ønske om at blive verdens største, men jeg vil gerne vækste, for jeg vil gerne ud og gøre en forskel og få flere til at spise ordentlig mad. Og selvom vi flytter til en stor hal, så er vi jo stadig et lillebitte sted, som holder fast i at lave alting i hånden, selvom nogle siger, at det ikke kan lade sig gøre. Vi er lidt en brumbasse, som ikke ved, at den ikke burde kunne flyve.«

En lettere hverdag

På Oles Gård er det gamle stuehus og det gamle hønsehus ombygget til henholdsvis pizza-bageri og køkken. Når 12-15 personer er i gang på samme tid, er der mere end trangt, derfor glæder det Ole Christian Olesen at kunne kræse lidt om sine medarbejdere i den nye hal.

Der bliver masser af albuerum, og den nye teknik, som eksempelvis samlebåndet, skal lette deres hverdag.

»Jeg håber også på at kunne få en løfterobot, så vi ikke skal gå og slæbe sådan. Det er for hårdt i længden. Det er jo total old school nu sammenlignet med, hvordan det bliver,« siger han.

Desuden får medarbejderne god plads både til at holde frokost samt til omklædning og bad.

Plads til kreativitet

Når lokalerne på gården bliver tømt, vil Ole Christian Olesen åbne pizzabageriet dér på event-basis, og han vil gerne fortælle besøgende om iværksætteri eller om det at lave landbrug på en anderledes måde - det kunne eksempelvis være til skoleklasser.

Med flytningen og den effektiviserede produktion er det desuden Oles forhåbning, at der bliver mere rum, både fysisk og mentalt, til at tænke nye tanker.

»Som det er nu, er der ikke rigtig ”plads” til de kreative idéer, og jeg vil så gerne tænke i nye produkter,« siger han og fortsætter:

»Der er så meget, som bliver nemmere, når vi ikke længere skal gå og flytte rundt på tingene for at komme ind til det bagved. Det er spildtid, som kunne have været brugt på pizzaerne.«

Han afslører, at kreativiteten allerede rører på sig. Han har eksempelvis en børnepizza i tankerne, og så har han desuden netop udviklet en hånd-pizza, som bliver solgt på Q8-tankstationer.

»De vil gerne servere noget ordentligt mad på deres tankstationer, og de går all in på at fortælle historien om Oles Gård. Den er vi slet ikke for fine til at være med på.«

Udgangspunktet for Ole Christian Olesens pizzaer er økologi, bæredygtighed, dyrevelfærd og madkærlighed. Arkivfoto: CSJ

Eventyrets begyndelse

Ole Christian Olesen er en kreativ sjæl, som med egne ord »ikke har vidst en kæft om, hvordan man sælger eller markedsfører et produkt.«

Hvis vi går tilbage i tiden, ville du da have kunnet forestille dig, at du syv år senere skulle erhverve dig en hal i Thorsø til pizzaproduktionen?

»Ha ha, så absolut ikke,« siger han med et stort grin og fortsætter:

»Jeg har jo slet ikke haft nogen stor og forkromet plan.«

Oles Gårds pizza-eventyr begyndte med en pizzaovn på NorthSide festival i Aarhus i 2015. Det blev en kæmpe succes.

Derefter fulgte en række ’pizza på gården’-aftener, hvor folk kunne hente deres halvt færdigbagte pizzaer på Oles Gård, Søbygårdsvej 146 - pizzaerne skulle så have tre minutter i folks egne ovne, når de kom hjem. Det blev ligeledes en stor succes:

»Først tog jeg til byen, og så tog byen ud på landet til mig - det skal jeg da lige love for, at de gjorde. Her kunne jeg jo se, at der er masser af folk, som vil have mad i en ordentlig kvalitet.«

Derefter opstod frysepizza-idéen, som er fulgt op af »held og masser af vedholdenhed,« som Ole Christian Olesen selv udtrykker det:

»Det har taget tid at få folk til at forstå, at frost ikke har noget med kvaliteten at gøre. Hvis det er god kvalitet, når man fryser det ned, så er det god kvalitet, når man tør det op.«.

Frysepizzaerne fra Oles Gård er en nordisk fortolkning af pizzaen, uden tomatsovs, men med kartofler og med håndlavet, langtidsmodnet charcuteri fra Ole Christian Olesens egne dyr. Arkivfoto: CSJ

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.