Sløjfen har fået en model af sig selv i jubilæumsgave
Modeljernbanen på biblioteket i Hadsten er blevet udvidet med en detaljeret model af Sløjfen på 40 x 40 centimeter.

I biblioteket i kulturhuset Sløjfen i Hadsten er der for tiden opstillet en modeljernbane, Vinterbanen, som man kan sætte i gang ved at trykke på en knap. Modeljernbanen er et mobilt anlæg, der om vinteren på skift bliver opstillet på kommunens biblioteker en måned ad gangen. I år har Sløjfen i anledning af kulturhusets 20-års jubilæum fået lov i lidt længere tid at beholde Vinterbanen, som er bygget og udlejet af Modelbane Europa.

Vinterbanen er i anledning af jubilæet udvidet med et jubilæumstog samt en model af Sløjfen, som tre medlemmer af Modelbane Europa har brugt flere måneder på at bygge.
Modellen er en ret præcis gengivelse af Sløjfen på 40 x 40 centimeter (skala 1 til 100) både udvendig og indvendig. Der er for eksempel græs på taget af modellen ligesom på den rigtige bygning, og indenfor finder man bogreoler, møbler og andet inventar.

»Vi er totalt imponerede af dette fantastiske hus, der er fyldt med flotte detaljer. Det er simpelthen den flotteste jubilæumsgave, man kan ønske sig,« siger Sløjfens afdelingsleder Irene Bartholin Poulsen, som ikke er ene om at være imponeret over tilføjelsen til modeljernbanen.
»Folk er helt vilde med den. Både store og små.«
Præcis genskabelse
Sløjfen har fundet de oprindelige arkitekttegninger af kulturbygningen frem, så modelbyggerne har kunnet genskabe modellen og alle dens detaljer i de rigtige størrelsesforhold.
»Det har taget en tre-fire måneder at bygge modellen. Tegningerne hjalp temmelig meget, og derudover har vi været på besøg og taget en masser billeder og studeret detaljer for at se, hvordan den skulle laves,« fortæller Bjarne Werliin, formand for Hadsten Modeljernbanefond, der driver Modelbane Europa.

Han har bygget modellen sammen med Carsten Sejersen og Henning Christensen, der også er en del af Modelbane Europa. Henning har lavet landskabet, som modellen står på, Carsten har bygget inventaret, og Bjarne har stået for selve bygningen, der er lavet i to millimeter skumplast.
»Bevoksningen på taget har min kone hjulpet mig med. Det er hun god til,« fortæller Bjarne.
»Man kan godt finde fejl, men vi er godt tilfredse med modellen, som i det store og hele ligner meget godt. Det har været en intens proces og god udfordring. Især trappen i midterarealet måtte vi eksperimentere med, før den faldt på plads.«