Ægtepar føler sig snydt af Favrskov Kommune

Edith og Ole Møller fra Hinnerup føler, at de er blevet snydt og dårligt behandlet af Favrskov Kommune, da de solgte deres hus i Hinnerup på grund af en ny lokalplan.

Artiklens øverste billede
Edith og Ole Møller føler sig snydt af Favrskov Kommune i forbindelse med at lokalplan 204 tvang dem til at sælge deres hus. Ole ønsker ikke at være med på billeder. Foto Trille Skøtt-Jensen

Bulldozeren er i disse dage på hårdt arbejde og bryder ned, så støvet hvirvles rundt i området ved Ådalsvej, Fredensgade og Østergade i Hinnerup, hvor en hel karré af villaer i øjeblikket bliver revet ned. De første er helt væk. Resten står klar til nedrivning med al indmad, vinduer og døre fjernet.

Endnu er huset i Østergade 8 ikke helt væk. Det var her, Edith og Ole Møller boede, indtil de i april måtte flytte, fordi i stedet for huse skal der bygges 75 lejligheder i etageboliger, der kommer fem etager op.

Det er lokalplan 204, der har været heftigt debatteret i byen, som nu er under udførelse. Tilbage sidder Edith og Ole og føler sig snydt og helt igennem dårligt behandlet af Favrskov Kommune. De flyttede ikke frivilligt fra det hus, de elskede at bo i.


Det er huset her på Østergade 8, hvor Edith og Ole Møller har boet. Her skal der bygges lejligheder og huset er klar til at blive revet ned. Foto Trille Skøtt-Jensen

Sønnen skulle overtage huset

»Det ligger jo fantastisk. Helt bynært, tæt på stationen og alting. Og vi havde så meget plads og en dejlig have, vi havde fået lavet med frugtræer og buske,« fortæller Edith Møller, mens hun sidder i sofaen i det hus, hvor hun og ægtemanden Ole nu bor.

Det ligger på Egernvej i Hinnerup, og for ægteparret er det slet ikke det samme hus, som de forlod.

»Her er slet ikke så meget plads. Vi havde gildesal og plads til 50 på Østergade. Jeg har komplet servicesæt til 60 personer fra Hinnerup Kro, og jeg har ikke noget sted at stille det, « lyder det fra Edith Møller.

Ægteparret købte huset i Østergade 8 i 2011 , og de har løbende med håndværkere og sønnens hjælp fået sat det i stand.

»Vores søn ville gerne overtage det efter os, så alt hvad han lavede, gjorde han sig virkelig umage med,« siger Edith.

På mange måder var huset i Østergade 8 en drøm. Det indser ægteparret nu. Og derfor har de nu henvendt sig til Lokalavisen Favrskov.

»Det ændrer jo ikke noget. Nu er vi jo flyttet. Men vi føler os dårlig behandlet af Favrskov Kommune. Det har været uværdigt, og vi vil gerne forhindre, at det kan overgå andre ,« siger Ole Møller.

Lav og høj vurdering

Tidligt i 2021 står det klart, at de må sælge huset, fordi lokalplan 204 er vedtaget og skal eksekveres. Det betyder blandt andet, at de seks huse i karreen skal opkøbes af kommunen, så de kan blive revet ned.

Det er her det, ifølge ægteparret, begynder at gå helt galt.

Kommunens første vurdering af huset kommer fra en ejendomsmægler, der vurderer huset til 1,7 millioner kroner.

»Jamen, det kan du jo ikke engang købe en grund for i Hinnerup,« lyder det fra Ole Møller.

Ægteparret beder om endnu en vurdering fra en anden ejendomsmægler, der vurderer huset til at kunne sælges for 2,4 millioner kroner.

Endelig betaler parret selv en en tredje mægler til at vurdere huset. Den lyder på 2,3 millioner kroner.

Vi føler os snydt

Efter forhandling med kommunen, ender de med at få 2,1 millioner kroner for huset. En pris der ligger på gennemsnittet af de tre priser.

»Men hvordan kan de kun vurdere den til 1,7 millioner i første omgang? Vi føler os snydt for 200.00 kroner. Det betyder meget i vores liv. Vi har ikke kunnet købe et tilsvarende hus, fordi vi ikke havde så mange penge at gøre med. Nu bor vi her, og vi skal da nok med tiden blive glade for det,« siger Edith Møller med et suk.

I processen fik de hjælp fra en lokal advokat, som de har betalt 25.000 kroner for. Men her føler de ikke, de fik den hjælp, som de behøvede.

»Jan Kallestrup (kommunaldirektør) har behandlet os dårligt. Vi føler os snydt af ham, og vi følte os presset til at sælge, fordi han sagde, at hvis vi ikke solgte til dem, så kunne de tvinge os ud, og så ville vi få mindre for huset,« lyder det ægteparret.


Drivhuset er flyttet med til det nye hus. Det samme er havefliser, frugtræer og køkken.

En normal proces for kommunen

Kommunaldirektør Jan Kallestrup er ikke enig i den udlægning af sagen.

»Jeg mener bestemt ikke, jeg har snydt nogen borgere. Jeg har fuld forståelse for, at Edtih og Ole kan have følelser i det her. Men jeg bliver nødt til at forholde mig til, om det her er foregået rimeligt, ordentligt og efter normal praksis. Og det er det. Det har været en helt normal proces, som vi har kørt igennem mange gange før,« siger Jan Kallestrup.

Han lægger vægt på, at ægteparret Møller også har haft advokatbistand under forhandlingen.

»Vi har haft en god dialog, vi har tilbudt en pris, og de har haft advokat med ind over. Jeg har fuld forståelse for, at folk gerne vil have mere for deres ejendom. Men vi har ingen aftale om, at vi skal følge sælgers ejendomsmægler-vurdering. Jeg hæfter mig også ved, at vi har lavet en aftale, som ligger relativ tæt på den højeste vurdering. Når man kigger på, hvad den offentlig vurdering for ejendommen er, og hvad sælger gav for ejendommen, så synes jeg, at vi har strakt os et godt stykke,« siger kommunaldirektøren og nævner, at han også har talt med mægleren, der kom med den højeste vurdering.

»Jeg har tilkendegivet overfor mægleren, at når man har en ejendomsmægleropgave som denne, så skal man også iagttage, hvad kan man sælge ejendommen til,« siger kommunaldirektøren.

Tilbage sidder Edith og Ole Møller og føler sig dårlig behandlet, og de mangler de 200.00, de er sikre på, de burde have haft.

De to andre huse i Østergade, der lå i lokalplan-området, blev solgt til 2,5 og 4 millioner kroner.

Kan risikere lavere pris

Ejnar Sønderby Christensen er indehaver af landinspektørfirmaet Landsyd, som tager sig af statens ekspropriationer i Jylland.

Han kender intet til sagen fra Favrskov Kommune, men han beskæftiger sig meget med vejledning i forbindelse med ekspropriation.

»Det er en ulykkelig sag, for selvfølgelig vil folk altid gerne have mere for deres hus. Jeg medgiver, at der er langt fra kommunens første vurdering og til den højeste vurdering, men man må gå ud fra, at advokaten har handlet til klientens bedste interesse. Nu kan jeg forstå, at den ikke er solgt på ekspropriation, og det kan jo ellers være en fordel. For i det forløb, kan man få det afprøvet ved en domstol, men der risikerer man altså, at prisen faktisk bliver sat ned,« siger han.

Lokalplan 204 skal give plads til alment boligbyggeri med 75 lejligheder og 50 parkeringspladser. Der er planlagt, at bygge i op til fem etagers højde. Det er boligselskabet AL2, der står for projektet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.