Regionerne får 1 mia. til et presset sundhedsvæsen: »Det falder på et meget, meget tørt sted«

1 mia. kr. sendes fra Christiansborg ud til regionerne, og i Region Midtjylland regner man med, at de mere eller mindre alle sammen skal gå til flere hænder på hospitalerne, som de får hårdt brug for i en streng vinterperiode.

Artiklens øverste billede
Regionsrådsformand Anders Kühnau. Arkivfoto: Rikke Kjær Poulsen

»Det er en saltvandsindsprøjtning vi giver til et hårdt presset sundhedspersonale i en coronatid.«

Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde søndag aften.

Her blev der præsenteret en såkaldt corona-vinterpakke, der skal tilføre en milliard kroner ekstra til sundhedsvæsenet.

Aftalen er en delaftale til finansloven for næste år og er indgået mellem Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Pengene skal bl.a. gå til at fastholde sundhedspersonale og få hospitalerne gennem en »ekstraordinær svær vintersæson« lød det på pressemødet.

De fem regioner skal selv afgøre, hvordan de bruger pengene, og i Region Midtjylland satser formand for regionsrådet, Anders Kühanu (S) på, at størstedelen af deres andel på omkring 200 mio. kr. - hvis ikke dem allesammen - skal gå til rekruttering af nyt sundhedspersonale og på at lave aftaler, der skal fastholde de medarbejdere, regionen allerede har.

»Vi har fået en økonomisk håndsrækning til at lave nogle aftaler med vores personale om at yde en ekstra indsats her i vintermånederne, og det er der behov for, for vi har rigtig mange patienter, der har brug for hjælp,« siger han til Lokalavisen.dk.

Vedtog ny plan i november

Region Midtjylland har allerede været i gang med forberedelserne til svære vintermåneder i et stykke tid.

Tilbage i starten af november vedtog regionen en såkaldt 360 graders-plan, hvor de arbejder målrettet på at sikre nok personale i det pressede hospitalsvæsen - blandt andet ved at arbejde med fastholdelse af medarbejdere og på at omrokere nogle af arbejdsopgaverne for at aflaste sygeplejerskerne.

Den plan kan nu få et stort rygstød med de 200 mio. kr., der er sendt i regionens retning, forklarer Anders Kühnau.

»Lige nu kigger vi på, hvad kan vi gøre for at fastholde medarbejderne gennem den tid, vi kigger ind i nu. Så det passer ret perfekt i forhold til det arbejde, vi har sat i gang, at den her vinterpakke kommer nu.«

Når du siger fastholdelse af medarbejdere, er det så fordi, du frygter afgang?

»Ja, det er klart, at med sådan en vinter med så stort pres, som vi risikerer på hospitalerne, kan det betyde, at nogle siger: ’Det vil vi ikke’, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at aflaste hospitalerne ved at få så meget personale ind som muligt,« siger han og fortsætter:

»Det kan være personale, vi får ind til at aflaste de grupper, der er ekstra mangel på. Eksempelvis sygeplejersker, der kan blive aflastet for administrative opgaver eller servering af mad, som andre så kan overtage.«

Ifølge Anders Kühnau kan det være fysioterapeuter og social- og sundhedsassistenter, der også kan gå ind og varetage nogle af de patientnære opgaver.

»Vi har talrige eksempler på, hvor fysioterapeuter går ind og aflaster sygeplejersker på nogle af de opgaver, der også er patientnære som flytninger, og det er de rigtig dygtige til. Det kan også være social- og sundhedsassistenter, der løser nogle af de opgaver, som både sygeplejersker og de kan løse.«

Pensionister tilbage og ansatte op i tid

Som et led i planen kigger regionen også på at få pensioneret sundhedspersonale tilbage på arbejdsmarkedet for at give en hånd med og forhåbentligt også sætte det i forvejen ansatte personale op i tid, forklarer han.

»Vi skal bruge mere personale og det, vi har, vil vi gerne, lægger flere timer, så vidt det er muligt. Ikke mindst dem, der er på deltid - men også dem på fuld tid, der kan og måske er interesserede i at tage flere timer, hvis de får en rimelig betaling. Det har vi mulighed for at give dem nu,« siger han og fortsætter:

»På den måde vil vi prøve at se, om ikke vi kan få enderne til at mødes, for der er rigtig mange patienter, og vi ser ind i nogle måneder, hvor der potentielt set er endnu flere og dermed endnu større pres på vores hospitaler,« siger han.

20.000 udskudte operationer

I 360 graders-planen sætter regionen også selv ord på den situation, de står over for:

»Region Midtjylland oplever et stort pres. Presset kan blandt andet tilskrives øget aktivitet på det akutte område, udskudt aktivitet som følge af covid-19 og sygeplejerskestrejke. Region Midtjylland påvirkes samtidigt af udfordringer med at fastholde og rekruttere de ønskede medarbejdere. Udfordringerne gælder både for psykiatrien, socialområdet og somatikken,« skriver de i planen.

Udfordringerne gør i øjeblikket også hospitalernes ventelister længere.

Region Midtjylland anslår, at der ved årsskiftet er 20.000 udskudte planlagte operationer, og det kan være med til at øge presset på akutafdelingerne, fordi patienterne, der har stået længe på ventelister, risikerer at blive akut syge som følge af manglende operationer, forklarer regionsrådsformanden.

»Det er med til at belaste vores hospitaler akut nu, at nogle har stået så længe på ventelister. Men det er klart, vi kan ikke udskyde det akutte og livstruende, så derfor presser det os, når det stiger, for vi har ikke andre steder at kunne sende det hen.«

De 200 mio. kr. fra corona-vinterpakken og regionens fokus er dog primært rettet mod akutfunktionerne, og regionsrådsformanden regner med, at de hurtigt får ben at gå på. Faktisk er det planen, at en stor del af dem skal ud at arbejde inden årsskiftet, forklarer han.

»Det er en meget, meget stor hjælp fra regeringen og folketinget, og den falder på et tørt sted. Vi har efterspurgt en krisekasse siden september, og nu må man sige, vi for alvor har fået sådan en, der går ind og hjælper med det, vi har brug for.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.