Favrskov får nyt stort vådområde: Vissing Enge

Nyt naturområde til glæde og gavn for folk og fisk.

Artiklens øverste billede
Et stort område øst for Vissing ved Vissing Bæk bliver gjort til vådområde. Foto: Favrskov Kommune.

Kollerup Enge i Hadsten er lige blevet indviet, og nu løfter Favrskov Kommune sløret for et nyt områdeprojekt, der er godt på vej. Det hedder Vissing Enge og ligger øst for Vissing i det kuperede terræn omkring Vissing Bæk med et samlet areal på godt en kvadratkilometer.

»Vådområder er et utroligt vigtigt værktøj til at sikre et sundt vandmiljø i vores vandløb og ved de danske kyster. Vi har som kommune derfor pligt til at prioritere disse projekter,« siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune, Anders G. Christensen, i en pressemeddelelse fra kommunen.

Vådområdet bliver etableret i løbet af de næste par år, og der kommer en parkeringsplads samt vandreruter og udsigtspunkter, så borgerne i Vissing og omegn og alle andre for den sags skyld kan gå en tur i området og se, hvordan landskabet og dyrelivet forandrer sig.

Frivillige aftaler

Favrskov Kommune netop har netop indgået aftaler med samtlige landmænd, der skal afgive jord, for at vådområdeprojektet kan realiseres.

»Uden opbakning fra de lokale lodsejere kommer vi ingen vegne, og derfor er vi utroligt glade for den positive dialog, vi har haft med landmændene herude, og ikke mindst for de aftaler som nu er faldet på plads,« siger Anders G. Christensen.

Både Landboforeningen Kronjylland og Landbrugsstyrelsen har været med til at få aftalerne med lodsejerne på plads.

»Det kan være en svær beslutning for landmænd at afgive landbrugsjord, som har dannet grundlag for et aktivt landmandsliv gennem flere årtier, så derfor er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes udelukkende gennem frivillige aftaler,« siger teamleder i Landbrugsstyrelsen, Jesper Graversen.

Lodsejere bakker op

John Engsig er en af de ni landmænd, der har sagt ja til at afstå jord til projektet. Han har afstået fem hektar.

»Det er naturligvis ikke uden vemod, når man afgiver jord, som har været i familiens eje i mere end 100 år, men jeg har alligevel valgt at bakke op om projektet fra første dag, fordi jeg ser mange fordele ved projektet både samfundsmæssigt og personligt.«

En anden lodsejer, Poul Østergaard, ser frem til, at vådområdet står færdigt:

»Det handler om at se muligheder i stedet for begrænsninger. Vores ejendom er stadig attraktiv med både god dyrkbar jord og nu også med et naturprojekt i baghaven. Vi glæder os til at kunne følge projektet og til snart at bo midt i en masse skøn natur,« siger Poul Østergaard.

Når vådområdet ved Vissing er færdigt, vil det komme til at rense å- og drænvand og reducere udledningen af kvælstof til Vissing Bæk, Lilleåen og Randers Fjord, så vandmiljøet her bliver bedre.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.