Små skoler tilgodeses med ny model for tildeling af resurser

Forslag til ny resursetildelingsmodel kommer Lilleåskolen og Korsholm Skole til gavn.

Artiklens øverste billede
Korsholm Skole i Foldby får glæde af forslag til ny resursetildelingsmodel. Arkivfoto: Jeppe Rafn

Korsholm Skole i Foldby og Lilleåskolen i Laurbjerg er de to klart mindste folkeskoler i Favrskov Kommune, og netop de to skoler har i en årrække haft svært ved at overholde deres budgetter og få økonomien til at hænge sammen.

De to mindre skoler har kæmpet med små årgange og faldende elevtal og har derfor været nødt til for eksempel at slå årgange sammen i nogle fag eller lave aldersintegreret undervisning for ikke at have nogle alt for skæve klassestørrelser på de enkelte årgange, fortæller borgmester Nils Borring.

»Vi kan se, at de små skoler bløder. De har svært ved at levere den pædagogiske kvalitet som andre skoler, og det synes jeg med min lærerbaggrund er urimeligt,« spørger Borring.

Han har derfor for længe siden taget initiativ til at kigge på området og få lavet en ny resursetildelingsmodel, der skal tage højde for faldende elevtal og uhensigtsmæssige klassestørrelser, der presser de mindre skoler økonomisk.

Den nuværende model tildeler resurser til skolerne ud fra antal elever og tager dermed ikke hensyn til, at skolernes udgifter primært er drevet af antal klasser. Det har man forsøgt at tage hensyn til i det nye forslag, hvor hovedparten af tildelingen sker på baggrund af antallet af klasser. Modellen skal sikre økonomisk bæredygtige skoler – også dem med lave elevtal og uhensigtsmæssige klassestørrelser.

Omfordeling

Den nye resursetildelingsmodel udløser ikke flere penge til skolerne samlet set og er således umiddelbart budgetneutralt for kommunen, der i det kommende skoleår har et budget på cirka 265 millioner kroner til almenklasserne.

Der vil dog ske en mindre omfordeling af skolernes budgetter, der især vil kunne mærkes på Lilleåskolen og Korsholm Skole, som med det nye forslag får deres budgetter øget med henholdsvis 761.000 kroner (13,2 procent) og 542.000 kroner (9,0 procent).

Omvendt får flere af de større skoler et mindre beløb at gøre godt med. Værst går det udover Østervangskolen i Hadsten, der mister 630.000 kroner ud af et budget på 20.852 millioner kroner (et minus på 3,0 procent), og Skovvangskolen i Hammel, der mister 502.000 kroner ud af deres budget på 24.486 millioner kroner (et minus på 2,0 procent).

Ny resursetildelingsmodel vil være en gevinst for særligt Korsholm Skole i Foldby og Lilleåskolen i Laurbjerg. Kilde: Favrskov Kommune

»Den nye model tilgodeser og får stor betydning for de små skoler, uden at den malker andre skoler. Østervangskolen, der er hårdest ramt, mister hvad der svarer til én lærerstilling. Mere er det trods alt ikke,« siger Nils Borring.

Forslaget blev vedtaget på årets sidste byrådsmøde og bliver nu sendt i høring hos alle skolebestyrelserne i Favrskov Kommune.

Efter høringsperioden er det planen at udarbejde et endeligt forslag og få det vedtaget i byrådet i marts 2022, så det kan træde i kraft i det kommende skoleår.

Ingen skolelukninger

På årets sidste byrådsmøde vedtog politikerne desuden at sætte gang i en kapacitetsanalyse af folkeskolerne i Favrskov for at sikre, at udviklingen af skolerne er på forkant med befolkningsudviklingen.

Analysen skal identificere, hvilke skoler der kan forvente at blive udfordret med manglende kapacitet eller faldende elevtal, og komme med løsningsforslag til udfordringerne. Det kan for eksempel være bygning af en ny skole, udbygning og ombygning af eksisterende skoler eller justering af skoledistrikter.

En mulig løsning kunne også være at lukke skoler, men dette løsningsforslag har politikerne på forhånd afvist, fremgår det af sagsfremstillingen.

Byrådet har afsat 700.000 kroner til at hyre en ekstern leverandør med at bidrage til analysen, der skal være klar om et år.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.