Rekordlavt antal fyrværkeriulykker blandt børn

Sidste nytår kom 37 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Året før var tallet 64, hvilket svarer til et fald på 42 procent blandt børn. Kun halvdelen af de tilskadekomne børn havde sikkerhedsbriller på, oplyser Børneulykkefonden i en pressemeddelelse.

Artiklens øverste billede
Sikkerhedsbriller er vigtige for at undgå alvorlige øjenskader. Foto: Privat

Fra 27. december til og med 1. januar er det lovligt at antænde fyrværkeri i Danmark.

Fyrværkeri kan se flot og farverigt ud på nattehimlen, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke. Sidste år blev der registreret 37 fyrværkeriulykker i nytårsdøgnet i hele landet blandt børn under 15 år.

Dette ses af de årlige opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Covid-19 prægede danskernes nytårsfejringer sidste år med blandt andet et forsamlingsforbud og forbud mod salg af alkohol mellem kl. 22 nytårsaften og 09 nytårsdag. Der blev registreret det laveste antal tilskadekomne siden midt 90’erne, og det kan tyde på at regeringens restriktioner og anbefalinger har haft en positiv indvirkning på antallet af fyrværkeriulykker.

Blandt alle aldersgrupper ses en nedgang i antallet af fyrværkeriulykker på 27 procent og blandt børn under 15 år er tallet 42 procent i forhold til 2019/2020, til trods for at salget af fyrværkeri har været nogenlunde på niveau med tallet fra 2019.

Derfor var det endnu mere positivt med netop de færre tilskadekomne.

»37 børn var sidste nytår ude for en ulykke med fyrværkeri. Det er et stort fald i forhold til de tidligere år, hvilket er meget positivt. Desværre er andelen af alvorlige skader ikke faldet tilsvarende, så det er vigtigt ikke at glæde sig for tidligt. Nu nærmer vi os årsskiftet 2021/2022, hvor COVID-19 stadig fylder i det danske samfund. Jeg er spændt på at se, om danskerne kan tage noget af den gode adfærd fra sidste nytår med sig, så vi forhåbentlig ser et færre antal fyrværkeriulykker igen i år,« fortæller overlæge Christian Færgemann fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Husk sikkerhedsbriller

Antallet af øjenskader er også betydeligt færre siden forrige nytårsdøgn. Omkring halvdelen af de tilskadekomne børn under 15 år havde beskyttelsesbriller på, da ulykken skete.

»Det er rigtig positivt at se en tilbagegang i antallet af fyrværkeriulykker, men vi ser desværre stadig børn, som ikke benytter sikkerhedsbriller. Det er klart, at det er ekstra ærgerligt at få patienter ind, som kunne undgå en alvorlig skade med sikkerhedsbriller på. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at huske brillerne, uanset om man er barn eller voksen, tilskuer eller selv tænder op,« udtaler Christian Færgemann.

Husk dialogen

Mere end halvdelen af de tilskadekomne børn havde selv antændt fyrværkeriet sidste år, viser tallene fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, eller konsekvenserne af deres handlinger, og derfor er det vigtigt at huske dialogen med børnene, så de lærer at omgås fyrværkeri på en sikker måde, lyder anbefalingen fra Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen.

»Som forælder er det vigtigt at holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler,« siger Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden og fortsætter:

»De fleste børn får på et tidspunkt interesse for fyrværkeri, og så er det vigtigt, at du som forælder er klar til at tale med dit barn om, hvordan man omgås fyrværkeri på en sikker måde.«

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.