»Jeg vil give forældre muligheden for at træffe et oplyst valg«

Hos familien Dyrborg i Hinnerup bliver døtrene Anna og Aya hjemmepasset af mor Astrid. Hun er medstifter af landsorganisationen Hjem.

Artiklens øverste billede
Astrid Dyrborg pressede et interview ind ind i mellem optørring af spildt saftevand og smøring af spegepølsemadder for døtrene Anna og Aya og Ayas veninde Else. Foto: CSJ

Astrid Dyrborg fra Hinnerup er medstifter og bestyrelsesmedlem af Hjem, som er den samlende landsorganisation for hjemmeforældre i Danmark. Formålet er at skabe bedre vilkår og muligheder for hjemmepasning og hjemmeundervisning.

Hjem blev stiftet 25. september 2021, hvilket Astrid Dyrborg altså var med til.

Kimen til Hjem blev egentlig lagt af to andre mødre på Instagram. Her stak de en føler ud, om der var stemning for en mere formel samling af hjemmeforældre.

»Og det blev et kæmpe ja,« siger Astrid Dyrborg, som skrev til dem, at hun var klar på at byde ind på opgaven med at stable en landsorganisation på benene.

»Jeg har et drive og vil gerne være med til at arbejde for noget. Desuden har jeg tidligere holdt foredrag om det at hjemmepasse for at udbrede kendskabet til det. Jeg vil nemlig gerne give forældre muligheden for at træffe et oplyst valg. Og lige præcis det at udbrede kendskabet og normalisere hjemmepasning er en del af Hjems formål, så jeg kunne se mig selv i visionen. Derudover føler jeg, at min faglighed kan komme i spil,« siger Astrid Dyrborg, som er uddannet lærer med en kandidat i pædagogisk sociologi - i Hjem har hun fået ansvaret for lobbyarbejde, presse og medier.

Anna på to år (med ryggen til) har slet ikke prøvet institution, mens Aya på fire år i en periode var afsted kortvarigt, fortæller mor Astrid Dyrborg. Foto: CSJ

Et anderledes valg

Astrid Dyrborg passer døtrene hjemme. Anna er to år, og Aya er fire. Anna har slet ikke prøvet institution, mens Aya i en periode var afsted kortvarigt, fordi »det skal børn jo,« som Astrid og manden Andreas tænkte dengang.

Andreas er selvstændig konsulent i håndværksbranchen og er af og til afsted på arbejde flere dage ad gangen.

»Så herhjemme lever vi lidt op til de gammeldags kønsnormer med manden, der arbejder, og kvinden, som går hjemme. Det har vi nogle gange grint lidt af. Men det fungerer altså for os,« siger hun ind i mellem optørring af spildt saftevand og smøring af spegepølsemadder for Anna, Aya og Ayas veninde Else.

»I sin tid med Aya oplevede jeg det som et meget anderledes valg at hjemmepasse, men det helt rigtige valg for mig. Og man må have respekt for de valg, som er de rette for den enkelte - for nogle er det hjemmepasning, for andre er det institution,« fortsætter Astrid Dyrborg, som netop understreger, at hun intet har imod institutioner.

»Men Aya var ikke klar. Hun var en del syg og sov ikke om natten, så jeg fik heller ikke min nattesøvn og var derfor slet ikke klar til at arbejde. Derfor føltes det rigtigt at blive hjemme,« siger moderen, som også har truffet beslutningen med baggrund i de ting, hun i sin uddannelse har læst, om tidlig adskillelse og de biologiske og psykiske aspekter heraf.

Fællesskab

Selvom det føltes som det rette valg, stod Astrid og Aya alene i hverdagen i begyndelsen.

»Vi kendte jo slet ikke til andre, som hjemmepassede. Det var først, da vi flyttede ind i et familiekollektiv i Aarhus N, hvor alle enten fuldtids- eller deltidspassede deres børn, at jeg virkelig følte, at jeg landede et sted, hvor det var normalt - i et fællesskab,« siger Astrid Dyrborg.

Familien boede i kollektivet, indtil Anna kom til verden. Der flyttede de til Hinnerup. Her ses de hver uge med fem-seks andre hjemme-familier - veninden Else er én af de faste legekammerater.

Normalisering

I landsorganisationen Hjem er nogle af formålene at italesat hjemmepasning som noget normalt og at sikre et fællesskab om hjemmelivet.

»Når man træder uden for normen, kan man føle sig alene. Hjem er et fællesskab, hvor man kan spejle sig i andre, som gør det samme. Og hvis man går med tankerne om hjemmepasning, kan vi vise, at det er helt normalt. Man kan måske bedre sige: ’Hey, se her, det her findes altså! Det er ikke bare mig, som har fået en tosset idé.’ På den måde skal man føle sig set,« forklarer Astrid Dyrborg.

Hjem er endnu på helt frivillig basis, men håbet er, at det kan blive en reel arbejdsplads med reelle lønninger ligesom andre landsorganisationer.

Arbejde har der i hvert fald allerede været nok af med stiftelsen af landsorganisationen lige op til kommunalvalgkampen. De engagerede i Hjem har kæmpet for at få hjemmepasning på den kommunalpolitiske dagsorden ved at skrive rundt til spidskandidaterne i de kommuner, hvor der ikke er tilskud til hjemmepasning - det vil sige 28 ud af 98 kommuner.

Favrskov er én af dem, men skiftet fra rødt til blåt flertal i byrådet har betydet, at der nu er tilskud på vej. Det har de borgerlige partier i hvert fald lovet, og det glæder Astrid Dyrborg.

Livsfaser

»Moooar, skal vi ikke snart lave vafler?« Lyder det fra 4-årige Aya.

Tålmodigheden med journalisten, som har invaderet hendes hjem, er ved at slippe op.

»Lige så snart jeg er færdig med at tale med damen, laver vi vafler,« svarer Astrid.

»Men går der laaang tid?” Vil Aya vide.

Journalisten skynder sig derfor at fyre de sidste spørgsmål af:

Hvor længe vil du blive ved at gå hjemme? Skal du også hjemmeundervise?

»Jeg tror det ikke. Men nu må vi se. Vi har jo løbende samtaler, om det, vi gør, stadig er det rigtige. Det er ikke udelukket, at pigerne kommer i institution på et tidspunkt. Måske deltid - det behøver jo ikke være enten eller. Vi må se, hvad der giver mening på det tidspunkt,« siger Astrid Dyrborg og fortsætter:

»Altså, det er jo ikke fordi, at jeg har planer om at gå hjemme resten af livet. Jeg ser det lidt sådan, at jeg har forskellige livsfaser. Der var ungdommen, hvor jeg studerede. Så er der fem år nu, hvor jeg er småbørnsmor og lægger energien i det. De kommende fem år bliver så noget andet igen.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.