Favrskov mangler dagplejere i hele kommunen

I seks byer over hele kommunen mangler der dagplejere, mest akut er det i Hadsten og Hinnerup.

Artiklens øverste billede
Nanna Storgaard fra Foldby har her i januar kastet sig ud i jobbet som dagplejer. Foto: CSJ

Manglen på dagplejere er stor i Favrskov Kommune.

Helt præcis hvor mange, der mangler, kan Eline Vermedal Høgh, daglig leder af dagplejen i Favrskov, dog ikke sætte et tal på. Hun kan til gengæld sætte navn på de områder, som er mest i nød, nemlig: Hinnerup by, Hadsten by, Hammel by, Farre, Lading og Ulstrup.

Altså meget bredt i hele kommunen.

Hvorfor mangler der så mange dagplejere lige nu?

»Både fordi der er sket en større afgang end tilgang af dagplejere, og fordi der er sket en øget tilflytning af familier - større end hvad prognoserne har forudsagt,« siger Eline Vermedal Høgh, som tilføjer, at der generelt set er et stort pres på pasnings-kapaciteten i øjeblikket.

»Vi prøver naturligvis at styre det med forskellige midler, man det kan aldrig undgås, at vi pludselig med kort varsel mangler dagplejere i et område. Hvis nogle eksempelvis vælger at stoppe som dagplejere eller flytter,« siger hun.

To byer halter mest

Selvom dagpleje-lederen ikke kan sætte præcist tal på manglen, så forklarer hun, at det er i Hadsten og Hinnerup, presset er størst.

»Her mangler vi rigtig mange, og vi modtager stort set ingen ansøgninger fra netop disse områder,« siger hun.

Generelt set kommer ansøgningerne som dagplejer lidt i stimer.

»Det er svært at gennemskue hvorfor, men vi har et åbent jobopslag liggende, så man kan altid bare søge jobbet,« siger Eline Vermedal Høgh.

Heldigvis har Favrskov Kommune lige kunnet ansætte fem nye dagplejere på én gang.

»Ja, vi har lige været heldige at ramme en åre med meget kompetente ansøgere.«

En livsstil

Men hvad kræver det egentlig at blive dagplejer?

»Jamen det kræver, at man kan tilbyde nogle gode rammer for en hverdag med gode aktiviteter, som udvikler børnene. Så ja, man skal kunne lide at arbejde med børn og kunne være nærværende og engageret over for dem - og selvfølgelig skal man desuden ville forældresamarbejdet, for det fylder også meget,« siger Eline Vermedal Høgh og fortsætter:

»Der er ingen krav om en bestemt uddannelses-baggrund. Vi gør alt, hvad vi kan, for at klæde folk ordentligt på til opgaven i form af et tre ugers grundkursus og løbende kompetenceudvikling. Samtidig har man jo en dagplejepædagog tilknyttet som tæt sparringspartner.«

Godkendelsen som dagplejer er todelt. Dels bliver man vurderet som person, dels skal hjemmet godkendes, så man sikrer, at sikkerheden er i orden, og at der er et indhegnet område, hvor børnene kan lege, og et sted de kan sove. Eline Vermedal Høgh tilføjer:

»At være dagplejer er en livsstil, hvor hele familien er involveret, så man skal også tænke over at indrette hjemmet, så større børn har et sted, de kan trække sig hen.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen