Enlig mor overvejer at droppe studie

Hvis varmeprisen som varslet stiger til næsten det tredobbelte, kan Karina Jensen fra Ulstrup ikke se andre udveje end at droppe sit studie sit studie eller finde et andet sted at bo.

Artiklens øverste billede
Karina Jensen overvejer at flytte fra sit hus i Ulstrup, hvis hendes varmeregning som varslet bliver næsten tre gange så høj. Foto: Joachim Ladefoged

Artiklen er blevet opdateret 17. januar

Karina Jensen bor til leje i et ældre hus i Ulstrup med sine to små drenge på halvandet og seks år. Hun er i gang med at uddanne sig til socialrådgiver og får SU. Som enlig forsørger får Karina dobbelt SU og kan med sine egne ord lige få det til at løbe rundt i det daglige.

Derfor kom det som noget af en bombe, der kan rive tæppet væk under familiens økonomi, da Gudenådalens Energiselskab kort før nytår varslede en stigning i varmepriserne på op til 185 procent.

Karina Jensen betaler cirka 1.000 kroner om måneden i varme og kan altså i værste fald komme til at skulle af med næsten tre gange så meget, 3.000 kroner, for at varme familiens 112 kvadratmeter store hus op.

Droppe studiet?

Karina er i forvejen uddannet sosuassistent og tager nogle vagter som sosuassistent hos et vikarbureau for at få råd til lidt ekstra og spare op til sommerferie med børnene.

»Jeg skal tage ret mange ekstra vagter for at kunne betale den ekstra varmeregning, men det vil gå ud over mit studie, så jeg skal gøre op med mig selv, om jeg vil droppe mit studie og begynde at arbejde igen som sosuassistent,« siger Karina Jensen.

Hvis varmeregningen virkelig ender med at blive så høj som varslet, ser hun ikke andre alternativer end at begynde og arbejde igen eller finde et helt andet sted at bo.

»Det er ikke nemt at finde, og jeg vil gerne blive i Ulstrup, hvor mine børn går i skole og dagpleje. Vi bor rigtigt godt og kan gå dertil,« siger Karina Jensen og konkluderer:

»Jeg har det valg at droppe studiet eller finde noget andet at bo i.«

Påvirket af situationen

Lige for tiden bliver der sagt og skrevet meget om priserne på gas og el, som får varmeprisen til at eksplodere ikke bare hos Gudenådalens Energiselskab, men over hele landet.

Folketinget har i 2022 afsat 100 millioner kroner, som kommunerne kan råde over til at hjælpe for eksempel pensionister og kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt af en højere varmepris. Karina Jensen har taget kontakt til Favrskov Kommune for at høre, om hun kan komme i betragtning til at søge enkeltydelse, men kender ikke svaret.

De stigende varmepriser er blevet et varmt politisk emne, og Karina Jensen håber og tror, der kommer til at ske noget med afgifter eller tilskud, så hun kan fortsætte sit liv som hidtil.

»Jeg er ved at læse til eksamen, men kan ikke abstrahere fra det her. Det fylder meget, og jeg er meget bevidst om, hvad radiatoren står på, om jeg lufter meget ud eller tager for lange bade. Der er så megen usikkerhed, og lige nu har jeg svært ved at se mig ud af den her situation.«

Gudenådalens Energiselskab har efterfølgende fået en ny bestyrelse, som har meldt ud, at prisstigningen ikke bliver så voldsom som varslet.

Læs også

Del artiklen