Spejderne er sluppet af med svineri og larmende fester

Der har ikke været en eneste uheldig episode, siden DDS spejderne i Hadsten fik videoovervågning.

Artiklens øverste billede
Flemming Kragh Thomassen (til venstre) har leveret videoovervågning til de blå spejderes udendørs område med aktivitetshus og bålplads på Ellemosevej i Hadsten. Siden da er spejderne sluppet af med svineri og larmende fester, fortæller Peter B. Laursen fra Hadsten Spejderne DDS. Foto: Jeppe Rafn

De blå spejdere i Hadsten har i årevis været plaget af larmende fester og svineri på spejdernes udendørs område på Ellemosevej, hvor man kan sidde ved borde og bænke under tag i aktivitetshuset eller under åben himmel på en rund bålplads.

Spejderne vil gerne have gæster, men særligt om sommeren har de haft gæster, man godt kunne være foruden, fordi de har larmet i en grad, så naboerne har ringet og klaget, og efterladt stedet i en syndig rod.

»Efter en enkelt fest kunne vi fylde to store murerbaljer med flasker, glasskår og dåser, og to ledere måtte bruge en time på at vaske af og rydde op efter smadrede flasker og alt muligt andet,« fortæller Peter B. Laursen fra Hadsten Spejderne DDS.

Spejderne har også været ude for at få brændt deres rafter af på bålpladsen, og adskillige episoder er blevet anmeldt til politiet.

»Politiet har været her mange gange og opfordret os til at få overvågning, fordi det var den eneste måde, vi kunne komme det til livs,« fortæller Peter B. Laursen.

Et hjælperedskab

Efter grundige overvejelser fik spejderne for et års tid siden installeret videoovervågning af udendørsområdet ved aktivitetshuset og bålpladsen. Der blev, som man skal, sat et et skilt op med, at stedet bliver videoovervåget, og spejderne supplerede selv med at lave og opsætte ordensregler for brug af stedet.

»Vi var meget spændte på, hvad der ville ske, men vi har ikke haft en eneste episode og ikke haft brug for at tjekke overvågningen, siden vi satte anlægget op. Det er en fornøjelse at komme herop og vide, at det hele ikke er smadret,« siger Peter B. Laursen.

Et skilt ved indgangen til spejderne annoncerer, at her bliver der videoovervåget. Under skiltet har spejderne ophængt ordensregler for brug af stedet. Foto: Jeppe Rafn

Området bliver stadig i høj grad brugt af børnehaver og pensionister i dagtimerne, og der har også været unge, som har siddet og drukket en øl om aftenen, men de har ryddet pænt op efter sig. Spejderne er til gengæld sluppet for de vilde fester med masser af alkohol og høj musik ud på natten.

»Der er kommet ro på, og folk er blevet meget flinkere til at rydde og efter sig og smide ting i skraldespandene,« siger Peter B. Laursen.

»Vi kalder det egentlig ikke overvågning, men et hjælperedskab til at have vores ting i fred og holde ro i området. Hvis man skal sige noget negativt, så er det, at vi muligvis har eksporteret problemet til andre steder.«

Opdragende effekt

Indehaver af Jysk Alarm & Sikring i Hadsten, Flemming Kragh Thomassen, erkender, at opsætning af videoovervågning kan have den effekt, at et problem bare flytter sig. Han påpeger dog, at videoovervågning i sig selv kan have en positiv effekt.

»Når der er overvågning, smider man ikke bare en ølflaske på jorden. Det har en opdragende effekt og er med til at understøtte ordentlig opførsel, så de unge rydder op efter sig ligesom efter en fest derhjemme,« siger Flemming Kragh Thomassen, hvis firma har leveret overvågningsudstyret til byens blå spejdere.

Han mener ikke, at videoovervågning afskrækker andre end de få ballademagere, der ødelægger det for andre, men holder sig væk, fordi de ikke vil overvåges.

»De unge er ligeglade med at blive overvåget. De vil bare gerne have nogle steder, de kan mødes,« siger Flemming Kragh Thomassen, der selv har store børn.

Ingen indvendinger

Heller ingen af de 140 lokale blå spejdere eller deres forældre har røstet utilfredshed med at blive videoovervåget, fortæller Peter B. Laursen.

»Vi har ikke haft en eneste negativ henvendelse. Heller ikke fra børnehaver eller andre, der bruger området.«

Spejderne har lavet det sådan, at hvis der bliver behov for at se videoovervågning, så skal to af tre navngivne personer være til stede.

»Det skal ikke være sådan, at jeg skal kunne sidde derhjemme og snage i, hvem der er ved hytten, og hvad der bliver lavet. Det har været vigtigt for os, at videoovervågningen ikke bliver misbrugt, men kun anvendes professionelt. Det er også indstillet, så naboerne ikke bliver overvåget, hvilket ikke er meningen.«

Hvis der en dag bliver behov for at tjekke kameraoptagelserne, som gemmes i 30 dage, skulle der til gengæld være en god mulighed for at finde frem til de eller dem, der ikke har overholdt ordensreglerne.

»Kameraet kan registrere på 20 meters afstand, om det er en Tuborg eller Carlsberg, der står på bordet,« fortæller Peter B. Laursen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.