Nyt hus et udtryk for »uindskrænket lokal tillid og fortrolighed«

Den lokale kirke og idrætsforening er gået sammen om at bygge et fælles aktivitets- og sognehus.

Artiklens øverste billede
Fra venstre Claus Glavind, formand for Høst IF, Anders Bonde, tidligere provst, Morten Bang, udvalgsformand, Lars Storgaard, borgmester, Lars Olsen, formand for Høst IF Fodbold og sognepræst Mette Krabbe tager det første spadestik til Høst Huset. Foto: Jeppe Rafn

Ved byggeriet af Høst Hallen i Hadbjerg i 2010 prioriterede man at få en ”hel” hal fremfor udenomsfaciliteter. Udover selve hallen blev der således kun råd til et klublokale og et par mindre omklædningsrum, som langt fra dækkede al behov for omklædning. I 2014 blev hallen udbygget med flere omklædningsrum, velvidende at idrætsforeningen gerne ville bygge mere til.

I mellemtiden begyndte Ødum-Hadbjerg Menighedsråd at planlægge at bygge nye lokaler til konfirmander og møder som erstatning for den efterhånden utidssvarende præstegård i Ødum. Kirken og idrætsforeningen stak populært sagt hovederne sammen og udtænkte en fælles udbygning af hallen, som også Hadbjerg Skole kunne nyde godt af.


Kommunens involvering i projektet via skolen gav en del juridiske udfordringer, og kirkebøssen er med tidligere provst Anders Bondes ord flere gange blevet tømt. De juridiske og økonomiske udfordringer blev med årene alle løst, og nu er man nået så langt, at man netop har taget første spadestik til udbygningen, der skal hedde Høst Huset.

Lokale borgere var blevet opfordret til at tage en spade med, så man kunne tage et fælles spadestik for at illustrere det fællesskab i lokalsamfundet mellem idrætsforening, kirke og skole, som det nye aktivitets- og sognehus er udtryk for.

Uindskrænket tillid

Den netop afgåede provst Anders Bonde holdt den første tale til spadestikket, hvor han fremhævede lokalsamfundets fællesskab.

»Det er et fantastisk, enestående, nytænkende og visionært projekt, et monument på det bedste i lokalsamfundet. Menighedsrådet kunne have valgt at bygge selv, og Høst kunne have bygget selv, men man snakker sammen og slår pjalterne sammen. Det er virkelig genialt og et helt unikt udtryk for lokal tillid og fortrolighed. Det kunne aldrig være sket uden denne uindskrænkede tillid,« sagde Anders Bonde, som har været meget involveret i projektet.

Landsbyklynge

Favrskovs nye borgmester Lars Storgaard talte også og roste Hadbjerg, Ødum og Selling for at have skabt en fælles klynge, før det blev moderne at snakke om landsbyklynger.

»Det er godt set, og det har kun gjort jer stærkere,« sagde borgmesteren.

Han fremhævede desuden det nye aktivitets- og sognehus som et godt eksempel på at få det optimale ud af bygninger, ved at de kan bruges af forskellige brugere døgnet rundt.

Den nye formand for Kultur- og Fritidsudvalget Morten Bang roste idrætsforeningen for at være en stærk medspiller i samfundet, og menighedsrådsformand Inge Sørensen fremhævede det fantastiske samarbejde på tværs, som har gjort den nye bygning mulig.

Høst IFs formand Claus Glavind sagde også et par ord og fortalte, at Høst IF er en breddeklub med plads til alle og nu får plads til flere medlemmer og aktiviteter.

Frigiver halplads

Høst Huset bliver på næsten 400 kvadratmeter og vil bestå af en stor sal, der kan opdeles med en lydisoleret foldevæg i to aktivitetsrum, hvor der kan være aktiviteter uafhængigt af hinanden. Derudover er der planlagt et serveringskøkken, et mindre mødelokale og et loungeområde med gange og toiletter.

Idrætsforeningens formand fortæller, at Høst IF har mange små hold, som i dag må være i hallen, selvom de kan klare sig med megen mindre plads. Det giver kamp om halpladsen, især i primetime.

»De små hold kan være i det nye hus, og det frigiver halplads til andre aktiviteter. Vi mangler også et sted at være sammen før og efter idræt, og vi mangler udenomsplads ved stævner,« fortæller Claus Glavind, formand for Høst IF.

Idrætsforeningen håber, at huset står klar til brug i sensommeren, så man kan komme i gang med indendørs aktiviteter i efteråret.

Hvorslev Byggefirma er totalentreprenør på udbygningen, der løber op i en samlet pris på omkring otte millioner kroner. Kirken finansierer hovedparten af beløbet, mens Høst IF finansierer cirka to millioner kroner inklusive et kommunalt tilskud på cirka 750.000 kroner.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.