Kollerup Enge bestod test: Afværgede oversvømmelse i Hadsten

Det nyetablerede vådområde ved Hadsten har formentlig afværget en oversvømmelse af midtbyen.

Artiklens øverste billede
Onsdag 23. februar stod der stadig masser af vand i Kollerup Enge, selvom vandstanden var faldet betragteligt siden mandag 21. februar. Foto: Jeppe Rafn

Februar måned 2022 har været en af de allervådeste februar måneder nogensinde. Særligt i Jylland har mange områder været oversvømmet, og det kunne også være sket i Hadsten, hvis det ikke var for det nyetablerede vådområde Kollerup Enge.

I dagene op til mandag 21. februar kom der store mængder regn, og Favrskov Kommune vurderer, at vådområdet har afværget en mindre oversvømmelse af Hadsten.

Målinger ved Lilleåens tilløb viser, at vandstanden var lige så høj som i 2011, hvor der var en lignende regnvejrshændelse, som fik Lilleåen til at gå over sine bredder og oversvømme midtbyen.

»Det, vi har lavet, har taget toppen, så vi har undgået en oversvømmelse af midtbyen,« fortæller Klaus Overgaard Kristensen, som er Favrskov Kommunes projektleder på Kollerup Enge.

Han havde håbet, at bevoksningen på diger og brinker kunne nå at slå lidt bedre rødder, før vådområdet blev udsat for en test af denne kaliber, men det gik altså, og der er kun sket mindre kosmetiske skader, som giver lidt reparationsarbejde i foråret.

Leder vand ud i engen

Når der kommer megen nedbør, bliver vand i Lilleåen automatisk ledt ud og ”parkeret” i det nyetablerede vådområde, der kan rumme op til 150 millioner liter vand, svarende til 150.000 kubikmeter vand.

»Det fungerede som beregnet og planlagt,« fortæller Klaus Overgaard Kristensen.

Vådområdet blev faktisk fyldt op i forbindelse med det meget kraftige regnvejr, og derfor trådte det såkaldte kontrollerende overløb i værk. Det betyder, at vandet får lov til at løbe over digerne på en udvalgt strækning ved Kulturhuset Sløjfen, hvor diget er lavet lidt lavere, og tilbage i Lilleåen.

Diget ved Lilleåen tæt ved Sløjfen, hvor der var overløb, da vådområdet blev fyldt op. Foto: Jeppe Rafn

Det kan se voldsomt og ukontrolleret ud, når digerne løber over, og det fik nogen til at ringe til politiet, da det skete mandag omkring klokken 17.30. Der var dog styr på det, bedyrer kommunens projektleder, og da der var opmagasineret så meget vand i vådområdet, slap man for at få så megen vand i Lilleåen, at byen blev oversvømmet.

Tilbage i Lilleåen

Når nedbøren aftager, ledes vandet i Kollerup Enge tilbage i Lilleåen via den brønd, som er etableret ved den vestlige indgang ved Sløjfen. Onsdag 23. februar var vandstanden allerede faldet omkring 30 centimeter, og dermed var vådområdet så at sige klar til at tage imod en ny stor mængde nedbør, hvis det skulle ske.

I vinterhalvåret vil der normalt komme til at stå et lille lag sjapvand i engområdet, oplyser kommunens projektleder, mens det om sommeren er tanken, at Kollerup Gods vil have køer gående og afgræsse.

Bro over Lilleåen giver adgang til stierne/digerne i Kollerup Enge. Foto: Jeppe Rafn

Der blev for nylig givet adgang til vådområdet, som hurtigt er blevet et populært område at gå tur i.

100 års hændelse

Klaus Overgaard Kristensen vil umiddelbart betegne det voldsomme regnvejr i denne måned som en hændelse, der måske vil ske en gang hvert 10. år.

»Vi ved nu, at vådområdet kan klare en hændelse som den i disse dage, men hvis der sker en helt ekstrem hændelse som en 100 års hændelse, kan selv Kollerup Enge ikke klare det, og der vil ske en oversvømmelse af midtbyen i Hadsten. Men vådområdet vil forsinke det, og selv hvis der mod forventning skulle ske et brud på digerne, skal man ikke være bekymret for, at der kommer en tsunami gennem Lilleåen.«

Kommunen har i de kommende år planlagt yderligere tiltag såsom at gøre åen bredere ved Sløjfen og lave sikring af boliger og etablere diger i Lilleåparken for i fremtiden at kunne etablere en 100 års hændelse.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.