Møde i Voldum skal »skabe klarhed og en god dialog«

Det socialpædagogiske opholdssted Kanonen vil gerne flytte ind i centrum af Voldum. Det bekymrer de lokale. Nu er naboer inviteret til orienteringsmøde.

Artiklens øverste billede
Det er på Voldum-Rud Vej 1A i centrum af Voldum, at det socialpædagogiske opholdssted Kanonen ønsker at rykke ind med syv unge i alderen 12-25 år. Arkivfoto: Wulff

Favrskov Kommune og Fonden Kanonen har inviteret naboerne til det gamle lægehus på Voldum-Rud Vej 1A i Voldum til et såkaldt nabo-orienteringsmøde tirsdag 15. marts klokken 16 på adressen.

Det hele drejer sig om det socialpædagogiske opholdssted Kanonens ønske om at rykke ind med syv unge i alderen 12-25 år i det gamle lægehus i centrum af byen.

Favrskov Kommune er ikke forpligtet til at lave et sådan nabo-orienteringsmøde, så hvorfor gør man det?

»Det gør vi, fordi vi kan se, at der er stor interesse for denne sag og for at sikre os, at naboerne er velinformerede og med på råd,« forklarer Henrik H.K. Jensen, plan- og byggechef i Favrskov Kommune.

Vil afmystificere

Det er udelukkende de personer, som har modtaget et brev angående dette, der er inviteret til mødet, og det vækker undren og harme i Voldums Facebook-gruppe:

»Det er da en uartighed af format kun at indkalde naboer til en debat om en emne, der berører hele området, og på et tidspunkt, hvor de fleste endnu ikke er hjemme fra arbejde,« lyder det blandt andet.

De inviterede har kommunen fundet med Planloven og Forvaltningsloven i ryggen, forklarer Henrik Jensen.

»Så som udgangspunkt skal man ikke forvente, at det bliver muligt for andre end naboer at deltage. Alle som har meldt sig til vil få en tilbagemelding inden mødet,« siger han og oplyser, at man dog har valgt at invitere bestyrelsen fra Voldum Lokalråd med til mødet også.

»På mødet vil vi fortælle om den afgørelse, som Planklagenævnet har truffet, og hvad der ligger i denne (læs mere om dette nedenfor, red.), og Kanonen vil fortælle lidt om ønskerne for ejendommen, sådan at der er et fælles billede af, hvad der er søgt om. Håbet er, at det kan skabe klarhed om sagen, og vi herved kan undgå unødvendige bekymringer. Samtidig får de lokale mulighed for at komme til orde og spørge. Så målet er klarhed og en god dialog,« siger Henrik H.K. Jensen.

Det kan næsten lyde, som om der allerede er truffet en afgørelse, og Kanonen har fået ’go’ til at flytte ind. Er det tilfældet?

»Vi har ikke truffet en afgørelse endnu. Vi afventer i første omgang naboorienteringsmødet, hvorefter vi vil tage fornyet stilling til ansøgningen. Der ligger ikke en fast tidsplan,« siger plan- og byggechefen.

Lokalavisen Favrskov ville gerne have spurgt Fonden Kanonens leder, Trine Hounsgaard Pfeiffer, hvad Kanonen håber at få ud af mødet, men hun har ikke ønsket at udtale sig før efter mødet.

Sagen kort: Harme borgere og et uenigt nævn

Det vakte megen palaver i Voldum i 2020, da Kanonen første gang ytrede ønske om at rykke ind i centrum af Voldum. Blandt andet blev en underskriftsindsamling sat i søen med over 300 signaturer.

Det er i særdeleshed lægehusets meget centrale placering i byen, som borgerne er bekymrede over, og så det faktum at der allerede er to institutioner for belastede unge meget tæt på Voldum - dels i Rud, dels på Baskærvej.

»Vi forsøger at integrere de unge derfra på bedste vis. Men tre opholdssteder vil være meget mere, end hvad en lille by med 800 indbyggere kan klare,« har Voldum Lokalråds formand tidligere udtalt til Lokalavisen Favrskov.

Kommunen sagde nej

Efter megen uro i byen var der derfor også stor glæde og lettelse, da Lokalavisen Favrskov i oktober 2020 kunne overraske Voldum-borgerne med nyheden om, at kommunen havde givet opholdsstedet Kanonen afslag på ansøgningen om at flytte ind i det gamle lægehus.

Kommunens afgørelse om at give afslag på landzonetilladelsen var bare ikke lovlig. Det slog Planklagenævnet fast 30. november sidste år af følgende årsag:

»Kommunen har begrundet sit afslag på landzonetilladelse i hensyn, som ikke lovligt kan varetages efter planloven, idet afslaget udelukkende begrundes i risiko for manglende vækst og udvikling ved endnu et værested/botilbud i byen samt risikoen for forstyrrelser i forbindelse med kirkelige handlinger(...) På baggrund af ovenstående finder Planklagenævnet, at kommunens afgørelse lider af en væsentlig retlig mangel, hvorfor den ophæves og hjemvises til fornyet behandling i kommunen.«

Og afslutningsvis:

»Nævnet bemærker, at etablering af et botilbud efter nævnets praksis anses for at være en samfundsmæssig nødvendighed, hvorfor der som udgangspunkt bør gives landzonetilladelse hertil, medmindre placeringen konkret er uhensigtsmæssig af planlægningsmæssige eller landskabelige grunde.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.