Håndboldklubben og folkekirken arrangerer alkoholfrie fester for de ældste skoleelever i Favrskov

Hadsten Håndbold og Hadsten Storpastorat har indgået nyt samarbejde om alkoholfri fester for unge i 7. til 9. klasse.

Artiklens øverste billede
Det er i hallen bag Jan Moesgaard og Rasmus Hyldgaard Simonsen, de unge mennesker fremover skal feste sammen, når Party789 afvikles. Foto: Katrine Friis

Party789.

Sådan lyder navnet på et nyt koncept i Hadsten. Idemanden bag konceptet er Jan Moesgaard, som for nylig lykkedes med at få Hadsten Håndbold og Hadsten Storpastorat til at gå sammen om at skabe trygge rammer til fester for egnens 7. til 9. klasses elever.

»Selve ideen udsprang egentlig af, at jeg for tre år siden fik ideen til at lave Party456, som er fester for elever i 4. til 6. klasse i området, fordi min egen datter skulle til at begynde i 4. klasse. Det blev en kæmpe succes, så nu fik jeg også lyst til at arrangere noget for de lidt ældre elever,« siger Jan Moesgaard.

»Giver god mening«

Samarbejdet fungerer ved, at Hadsten Storpastorat støtter håndboldklubben med et økonomisk tilskud, så festerne kan realiseres.

»Det giver god mening for os at støtte op om noget her i området, som kommer de unge mennesker til gavn. Mange af de unge mennesker er jo elever, som vi har konfirmeret og derfor kender,« siger Rasmus Hyldgaard Simonsen, som er Kirke- og kulturmedarbejder hos Hadsten Storpastorat.

Til at begynde med gælder samarbejdet et år.

»Når der så er gået et år, vurderer vi, om der er grundlag for at fortsætte samarbejdet. Vi håber selvfølgelig, at de unge mennesker støtter op om tiltaget,« siger Rasmus Hyldgaard Simonsen, der også slår fast, at der ikke kommer til at være noget kirkeligt i forbindelse med festerne.

Frivillige kræfter

Festerne i sig selv står Jan Moesgaard og frivillige kræfter for at afvikle.

»Jeg står i spidsen for det, hvor jeg har lavet en styregruppe af teamledere, der står for at få styr på sådan noget som dørmænd, oprydning og garderoben. Det kunne ikke lade sig gøre uden alle de frivillige. Jeg håber da også, at der dukker en præst eller to op i forbindelse med den første fest,« siger Jan Moesgaard, der taknemmeligt fortæller om alle de frivillige, som hjælper til med, at festerne kan lade sig gøre.

De er en lige så stor del af, at de unge føler sig trygge til festerne. Festkonceptet bliver det samme som Party456 - at hallerne skal danne ramme om et trygt sted, hvor unge i 7. til 9. klasse nogle gange om året kan mødes og feste i sikre og trygge rammer.

Alkoholfri fester

Festerne bliver også uden alkohol. Jan Moesgaard er godt klar over, at man i den alder måske begynder at få lyst til at drikke alkohol.

»Men jeg håber virkelig, at de unge vil deltage i festerne. Og at 7. og 8. klasseeleverne får smag for det nu, så de også har lyst til at deltage, når de skal i niende klasse. For de tænker ikke over, at der ikke er alkohol, når først de fester,« siger Jan Moesgaard.

Han fortæller om en solstrålehistorie i forbindelse med forberedelserne af et Party456.

»Jeg mødte en flok elever i 8. klasse, som spurgte hvad jeg var i gang med. Da jeg fortalte, at jeg var ved at gøre klar til Party456, gav de udtryk for, at de savnede de fester - for de har selv været med til dem, da de var yngre. Så sagde jeg, at jeg faktisk var i gang med at forsøge at få noget i gang for 7. til 9. klasserne også. Der sagde de sådan noget med, at så skulle der være øl og sådan. Det afviste jeg jo så. Da de var gået, kom der to piger tilbage, hvor den ene sagde, at hun faktisk var glad for, at festerne bliver uden alkohol, fordi de så ikke skal føle sig presset til at drikke alkohol,« siger Jan Moesgaard.

Og netop det er noget af det, som er tanken med at gøre festerne alkoholfri. Han håber samtidig, at initiativet kan være med til at udskyde debutalderen for alkoholindtag.

»Jeg kunne jo godt tænke mig, at de unge har debut med alkohol så sent som muligt. Og at det er en god ide med senere alkoholdebut, bekræfter Sundhedsstyrelsen mig jo i med de nye anbefalinger om at vente til man er 18 år,« siger Jan Moesgaard.

Første fest afholdes 9. april, og for nylig åbnede billetsalget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.