80 nye natur-børnehavepladser i Hinnerup-Søften

Børnehuset Bymarken i Hinnerup og Børnehuset Engen i Søften får hver en naturgruppe. Desuden skal der indkøbes en såkaldt naturbus.

Artiklens øverste billede
I Børnehuset Bymarken i Hinnerup vil en ny naturgruppen bruge Moselund Spejdercenters grund som fast udflugtsmål. Foto: Google Maps

Der er behov for flere pladser til pasning af de 3-6-årige. Derfor har Børne- og Skoleudvalget netop vendt tommelen op til at bruge 4,95 millioner kroner til at etablere 80 nye natur-børnehavepladser, dels i Børnehuset Bymarken i Hinnerup, dels i Børnehuset Engen i Søften, dels i en ny naturbus.

Netop de to børnehaver har fået omdannet børnehavepladser til vuggestuepladser, hvilket altså betyder, at der nu skal skabes plads til børnehavebørnene andre steder.

I en pressemeddelelse fra Favrskov Kommune glæder formanden for Børne- og Skoleudvalget sig over de nye muligheder:

»I udvalget er vi glade for den kreativitet, der er udvist for at finde gode, fleksible løsninger tæt på naturen. Det giver nye muligheder og samarbejder, som styrker kvaliteten i vores dagtilbud. Derudover glæder det os, at vi oplever stor samarbejdsvillighed og gæstfrihed fra spejdere, skoler, ungdomsklubber og andre,« siger Flemming Nørgaard (V).

Børnehuset Engen

I Børnehuset Engen i Søften vil den ældste børnehavegruppe blive omdannet til en decideret naturgruppe, der tager på udflugter de fleste dage i form af gå-, cykel-, og busture. Børnehuset har anskaffet cykler til hele naturgruppen.

En egentlig naturgruppe ligger fint i tråd med, at Børnehuset Engen i forvejen arbejder meget med naturen.

Gruppen, som startede op 1. februar og består af 24 børn, vil desuden af og til gøre brug af Søften Spejdernes område tæt på.

Børn og Kultur forventer, at naturgruppen vil løse kapacitets-udfordringen i Søften frem til begyndelsen af 2023, hvorefter en løsning kan være at investere i endnu en naturbus.

Børnehuset Bymarken

I Børnehuset Bymarken i Hinnerup vil en ny naturgruppen bruge Moselund Spejdercenters grund som fast udflugtsmål. Foreløbigt består naturgruppen af 31 børn.

Børn og Kultur foreslår, at der etableres en fleksibel modulbygning i træ på spejdergrunden. I første omgang skal bygningen fra august 2022 bruges som fast udflugtsmål for børnehavebørn fra Børnehuset Bymarken. På lidt længere sigt omdannes bygningen til en egentlig, varig børnehave. Den foreslåede løsning er modulopbygget og kan dermed udvides i takt med pladsbehovet. Det giver en forholdsvis lav anlægsudgift til at huse 31 børnehavebørn.

Frem til området ved Moselund Spejdercenter står færdigt, gør naturgruppen i Børnehuset Bymarken brug af ungdomsskolens lokaler i Hinnerup samt afholder faste udflugtsdage til forskellige steder i kommunen.

Kultur- og Fritidsudvalget har desuden nikket ja til, at der samtidig med etablering af nye børnehavepladser også afsættes penge til en masterplan for Moselund-området. Masterplanen skal laves i et samarbejde mellem KFUM-spejderne og Favrskov Kommune.

Naturbus

Som noget nyt foreslår forvaltningen at anskaffe en såkaldt naturbus. Det er en ombygget bus, som kører børnehavebørn ud til omkringliggende naturområder.

Bussen fungerer således som en form for flytbar børnehave med plads til cirka 25 børn og rummer alle de nødvendige faciliteter, såsom tekøkken, toilet og pusleplads, sovepladser og garderobe.

Bussen købes brugt og ombygges efter gældende retningslinjer og lovgivning, så den passer til dagtilbuddets behov.

Tanken er, at naturbussen kan bruges i alle kommunes dagtilbud, men i første omgang foreslås det at indkøbe én naturbus, som anvendes i Hinnerup-Søften området, hvor kapacitetspresset aktuelt er størst.

Naturbussen forventes leveret i slutningen af 2022.

Børn og Kultur vurderer, at etableringen af den nye naturbørnehave ved Moselund Spejdercenter samt indkøb af en naturbus til cirka 25 børn vil kunne løse det aktuelle kapacitetspres i Hinnerup frem til slutningen af 2024, hvor en permanent løsning ved spejdercentret måske vil være mulig.

Både de to nye natur-grupper og naturbussen får en såkaldt ’skovbørnehavenormering’, som er 19 procent højere end den normale normering.

Kompetenceudvikling

For at natur-børnehaverne kan blive en succes, kræver det, at personalet »har motivation og kompetencer til at løfte opgaven med at bruge naturen i den daglige praksis og i arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan,« hedder det i referatet fra Børne- og Skoleudvalgets seneste møde, hvor der videre står:

»Medarbejderne skal være faglige spydspidser i disse nye tilbud og kan være med til at brede arbejdet med naturen i dagtilbud til hele dagtilbudsområdet.«

Derfor er det planen, at der skal afsættes 200.000 kroner til kompetenceudvikling af medarbejderne i de institutioner, der skal drive naturgrupperne og bruge naturbussen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.