Hvordan har vi det egentlig i Favrskov?

Alt afhængigt af, hvordan man vælger at se på tallene fra ny sundheds-undersøgelse, er der positivt såvel som skidt at hente om Favrskovs sundhedstilstand.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: AdobeStock

Hvordan har du det?

Sådan lyder spørgsmålet fra Region Midtjylland hvert fjerde år i den største undersøgelse af folkesundhed i Danmark.

Den er netop udkommet i en rapport, som er udarbejdet af Defactum, Region Midtjylland.

Undersøgelsen omfatter knap 34.000 personer fra 19 kommuner i regionen, som har besvaret spørgsmål om sundhed og trivsel - blandt andet rygning, alkohol, kost, overvægt, stress, depression og ensomhed.

I Favrskov er 2.500 blev inviteret. 1.590 svarede. Det giver en svarprocent på 64. Det er den højeste svarprocent i hele Region Midtjylland.

Rygning

I Favrskov ryger vi signifikant mindre end i resten af regionen. Antallet af Favrskov-borgere, som dagligt tænder en smøg, er 11 procent. Det er det laveste i regionen sammen med Aarhus og Skanderborg.

Fra 2010 til 2021 er andelen af daglige rygere faldet med ni procentpoint.

Alkohol

14 procent af Favrskovs borgere drikker mere end 10 genstande om ugen. Det placerer os i den gode, nedre, halvdel i regionen.

Fra 2010 til 2021 er der sket et fald på syv procentpoint på dette punkt.

Når det gælder såkaldt rusdrikkeri ugentligt ligger Favrskov lige midt i feltet. Her er andelen otte procent.

Her er vi faldet med fire procentpoint fra 2010 til 2021. Dog er der sket en lille stigning fra 2017 til 2021 på 0,1 procentpoint.

Motion

Sammen med Aarhus dyrker vi i Favrskov signifikant mere motion end i resten af regionen.

Således er der 54 procent, der ikke dyrker idræt eller anden regelmæssig motion i fritiden. Selvom 54 procent måske kan lyde højt, så er tallet altså mindre i Favrskov end i resten af regionen.

Før vi hæver armene alt for højt op over hovedet, er det måske værd at bemærke, at der er sket en signifikant stigning i antallet at personer, som ikke dyrker idræt ugentligt. Fra 2017 til 2021 er stigningen på otte procentpoint.

Selvom vi i Favrskov er ret glade for ugentlig motion, så gider vi altså ikke hoppe på cyklen til og fra daglige gøremål - uanset om det er sommer eller vinter. Om sommeren er det 71 procent som sjældent cykler til daglige gøremål. Det er signifikant mere end i resten af regionen, og vi er kun overgået af Syddjurs. Om vinteren står det, måske ikke så overraskende, endnu værre til med 89 procent. Det er regionens højeste tal sammen med Syddjurs og Hedensted.

Kost

Andelen af personer med et usundt kostmønster ligger i Favrskov på 16 procent, hvilket er signifikant mindre end i resten af regionen.

Men igen er der skår i glæden. Fra 2010 til 2021 har der været en stigning i andelen med usundt kostmønster i Favrskov på fire procentpoint, hvilket er en signifikant stigning.

Overvægt

Når det gælder svær overvægt ligger vi i Favrskov i den lavere ende sammenlignet med resten af regionen. 19 procent er således svært overvægtige.

Men igen er der grund til at klappe hesten med jubelscenerne. Der er nemlig sket en signifikant stigning fra 2010 til 2020 med tre procentpoint.

I forhold til moderat overvægt ligger vi lige midt i feltet med 35 procent af befolkningen.

Det er et procentpoint mere siden 2010. Dog har vi forbedret os fra 2017 med et procentpoint.

Helbred

Vi føler os umiddelbart ret godt tilpas i Favrskov. På punktet ’dårligt selvvurderet helbred’ ligger vi i hvert fald i den lave ende i regionen. 15 procent af befolkningen i Favrskov har således et dårligt selvvurderet helbred.

Der er dog sket en signifikant stigning på to procentpoint fra 2010 til 2021.

Trivsel

Selvom vi i Favrskov med 69 procent ligger i den gode ende af skalaen på punktet ’god trivsel og livskvalitet’, sammenlignet med resten af regionen, så er der sket et signifikant fald fra 2013 til 2021 på 11 procentpoint.

Altså har vi fået det dårligere.

Vi er desuden signifikant mindre stressede end i resten af regionen. Således har 25 procent af befolkningen i Favrskov en høj score på stress-skalaen. Det er kun Ringkøbing-Skjern og Lemvig, som placerer sig bedre end os.

På dette punkt er det dog også gået ned at bakke fra 2010 til 2021. Ni procentpoint flere er stressede i dag.

Når det gælder at være generet af angst og anspændthed ligger Favrskov signifikant lavere end i resten af regionen med seks procent. Dog er der også her sket en signifikant forværring på tre procentpoint over de seneste 11 år.

Samme billede gør sig gældende omkring ensomhed. Favrskov ligger i den laveste halvdel i regionen med 12 procent af befolkningen, men der er tale om en stigning på fem procentpoint siden 2017.

I forhold til symptomer på depression ligger Favrskov midt i feltet i regionen med otte procent. Her er tale om en signifikant stigning på fire procentpoint fra 2017-2021. Det er den største stigning i hele regionen.

Søvn

Vi sover bedre end nogen anden kommune i regionen. Andelen af personer, som sover dårligt er således på 8. procent, hvilket er signifikant mindre end i resten af regionen.

I perioden fra 2013 til 2021 har der dog været en stigning i andelen med dårlig søvnkvalitet i Favrskov på tre procentpoint.

Andelen af personer, som sover mindre end seks timer hver nat er på syv procent i Favrskov, det er også signifikant mindre end i resten af regionen.

En lille smule flere sover dog under seks timer i dag end i 2010. Der er nemlig sket en ganske lille stigning på 0,1 procentpoint.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.