Ægtepars drøm er at leve med 10 andre familier

Indrammet af en sø på den ene side og Voldby Kirke på den anden skal et nyt levefællesskab vokse op – helst hurtigst muligt, hvis det står til idé-parret.

Artiklens øverste billede
Nellie og Lars Brøndum Veller håber, at ni andre familier har lyst til at flytte ind på bakken her. Foto: CSJ

»Den næste tid afgør, om vi bare er landsbytosser, eller om der er andre, som kan se idéen i det her projekt.«

Ordene er Lars Brøndum Vellers, og projektet, han omtaler, er hans og hustruen Nellie Brøndum Vellers store drøm: Levefællesskabet Søbakken på parrets grund i Voldby.

Der er tale om nogle ambitiøse planer med fem bæredygtige dobbelthuse og et fælleshus. Lars og Nellie vil selv flytte ind i den ene bolig sammen med sønnerne Otto og Vilfred, og nu er jagten så gået ind på de resterende ni familier.

»Vi håber på, at flere generationer har lyst til at flytte ind. Lige fra helt unge familier, til etablerede familier over til par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og endelig seniorer. De unge kan holde de ældre friske, og de ældre kan give deres livserfaring videre til de unge,« forklarer Lars Brøndum Veller.

Fællesskabet

Levefællesskabet Søbakken er en anderledes måde at bo på. Hver familie har sin egen 124 kvadratmeter ejerbolig, og så deler man fælleshuset og jorden omkring.

»Vi kalder det et levefællesskab, fordi bofællesskab hurtigt kan komme til at lyder for meget som kollektiv. Og det er det her ikke. Vi bor ikke sammen, men lever sammen,« siger Lars Brøndum Veller.

Fællesskabet er en vigtig del af projektet men i en form, som passer hver enkelt.

»Det er ret vigtigt for os, at det ikke bliver et arbejdsfællesskab men et socialt fællesskab – og fællesskabet skal være et tilvalg, altså når man selv har lyst til det,« siger Nellie Brøndum Veller.

Eksempelvis er det visionen, at to familier på skift laver mad til alle beboere fire dag i ugen, sådan at man slipper for kødgryderne fire uger i træk.

»Men det er helt fint, at man tager maden med sig hjem. Man kan jo være forskellige steder i livet, hvor man ikke har mulighed for at deltage socialt, og det er helt okay,« siger Lars Brøndum Veller, som forklarer, at fællesskabet eksempelvis også kan komme til udtryk, ved at man hjælpes ad med at hente børn:

»Måske har man børn i samme institution som naboen og kan skiftes til at hente. Tanken er, at man helt naturligt holder sammen og hjælper hinanden. Det skulle gerne frigive noget tid til hver enkelt familie.«

Et bedre liv

Nellie Brøndum Veller glæder sig enormt til at dele hverdagen med ni andre familier:

»Jeg mener simpelthen, at man får et bedre liv af at bo med andre,« siger hun og giver et eksempel på noget af det, hun ser frem til:

»I dag, når børnene er puttet, så er vi tvunget til at blive her. Så dagen slutter på en måde klokken 19. I levefællesskabet kan man sætte en babyalarm til og gå i fælleshuset, hvis man ved, at der sker noget dér. På den måde får man nærmest flere timer i døgnet,« siger hun, før Lars supplerer:

»Mange kender nok også til det her med, at man kan bruge en hele aften på at gennemsøge Netflix for noget, man gider at se. Hvad nu, hvis beslutningen var taget for dig, fordi nogle havde arrangeret filmaften?«

Det er i høj grad fælleshuset, som bliver centrum for fællesskabet. Tanken er, at der er liv i huset dagen lang – så det er mere som en café end et forsamlingshus. Eksempelvis vil et værelse fungere som hjemmearbejdsplads i dagtimerne. Samme værelse kan bookes til overnattende gæster.

Planen er at bygge fem dobbelthuse og et fælleshus. Illustration: Jakobsen huse

Bæredygtigt byggeri

Idéen om et levefællesskab opstod faktisk, før Nellie og Lars overhovedet havde mødt hinanden.

Lars Brøndum Veller boede dengang i København, men vidste, at når han engang skulle til at tænke i at stifte familie, så ville han tilbage til ”fødeområdet” – han er oprindeligt fra Voel.

»Man kender jo ikke sine naboer i en storby. Selvom man bor tæt, har man ingen omgang med hinanden,« siger han om tiden i København.

Et vennepar var oprindeligt med på ideen om at skabe et levefællesskab, og da Lars købte gården på Gl Hammelvej 10 i Voldby, var det netop, fordi den tilhørende jord gav mulighed for et levefællesskab. Desuden er lokalplanen for området klar: Der kan bygges boliger på arealet, som ligger lige ned til en sø på den ene side og med kirken på den anden.

Da Nellie og Lars mødte hinanden i 2017, blev Nellie indviet i planerne, og hun var helt med på vognen.

»Jeg har altid gerne villet bofællesskab,« siger hun og fortsætter:

»Jeg er uddannet urban designer, og i alle de projekter, som jeg har været inde over, har der altid været bofællesskaber involveret.«

I de allerførste tanker var projektet meget bæredygtigt med halmhuse og muslingeskaller som isolering i fundamentet. Men i det endelige projekt, som Nellie og Lars selv har fået udarbejdet, bliver det i stedet et moderne træhus-byggeri, men så bæredygtigt som overhovedet muligt. Eksempelvis bliver der en forventet varmeregning på kun 3.000 kroner årligt. Det er Jakobsen huse fra Hadsten, som skal opføre boligerne.

Sådan bliver husene fordelt omkring et fælleshus. Til venstre ligger Voldby Kirke. Til højre ligger en sø. Illustration: Jakobsen huse

Skal nok blive realiseret

Selvom projektet er i sin absolut spædeste start, har fire forskellige allerede henvendt sig, fordi de måske er interesserede.

For Nellie og Lars kan det kun gå for langsomt med at komme i gang.

»Håbet er, at vi omkring sommer kan komme i gang med at bygge. Og så er drømmen, at vi på den her tid næste år kan indvie pizzaovnen foran fælleshuset i forårssolens stråler,« siger Lars.

De tror på, at projektet nok skal blive realiseret.

»Der er enormt lang venteliste hos mange andre bofællesskaber, det siger os, at der bør være interesse for det her,« siger Nellie, som desuden understreger, at Levefællesskabet Søbakken ikke skal være en landsby i landsbyen, men en udvidelse af Voldby, hvor voldbygenserne kan gå rundt om søen og inviteres til arrangementer i fælleshuset.

Lars Brøndum Veller tilføjer:

»Vi er meget glade for byen. Her er et sindssygt godt sammenhold, hvor man hjælper hinanden. Jeg tror faktisk også, at jeg lærte flere at kende de første to måneder her end i al min tid i København.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.