»Gør det nemmere for andre at træffe beslutningen om at hjemmepasse«

Astrid Dyrborg fra Hinnerup passer sine to døtre hjemme. Hun har i flere år arbejdet for at få indført tilskud til hjemmepasning i Favrskov. På tirsdagens byrådsmøde blev det indført, og det begejstrer hende.

Artiklens øverste billede
Familien Dyrborg selv når at få glæde af tilskuddet i fire-fem måneders tid. Arkivfoto: CSJ

Hos familien Dyrborg i Hinnerup bliver døtrene Anna på 2,5 år og Aya på fem år hjemmepasset af mor Astrid Dyrborg.

Astrid er medstifter af og bestyrelsesmedlem i ’Hjem’, som er den samlende landsorganisation for hjemmeforældre i Danmark. Formålet er at skabe bedre vilkår og muligheder for hjemmepasning og hjemmeundervisning.

Astrid har spændt fulgt med henover de seneste måneder, hvor tilskud til hjemmepasning har været på den politiske dagsorden i Favrskov. På byrådsmødet tirsdag blev spændingen endelig udløst: Fremover vil det være muligt at modtage 5.715 kroner om måneden for at hjemmepasse sit eget barn i alderen 26 uger op til tre år - man kan dog kun modtage tilskuddet i et år.

Det vækker jubel hos Astrid Dyrborg, at beslutningen nu er truffet:

»Jeg er helt vildt glad. Nu er det jo to et halvt år siden, at jeg første gang havde kontakt til byrådet, og jeg og en anden hjemmepasser var i byrådssalen for at fremlægge vores synspunkter, men dengang var byrådet ikke med på den,« siger Astrid Dyrborg, som i regi af Hjemmeforældrenes Landsorganisation var med til at sætte fuld opmærksomhed på tilskuddet under kommunalvalget – tilskuddet blev netop et af valgkampens større emner.

Anerkendelse

Familien Dyrborg selv når ikke at få glæde af tilskuddet i mere end fire-fem måneders tid, men den personlige vinding ved tilskuddet er slet ikke det vigtigste for hende.

»Selvfølgelig er det rart med pengene, men det handler i lige så høj grad om at få anerkendt, at hjemmepasning er en mulighed på lige vilkår med dagpleje/vuggestue. Omsorgsarbejde koster penge, uanset, hvem der udfører det. Nu er det politisk anerkendt, og det vil gøre det nemmere for andre at træffe beslutningen om at hjemmepasse fremover – det glædes jeg over,« siger hun og forklarer, at hun og ’Hjem’ ideologisk mener, at de mindste har bedst af at være sammen med deres forældre.

»Og det kommer flere nu til, så det er dejligt,« siger hun over en telefonforbindelse direkte fra en legestue med andre hjemmepassere og deres børn.

Hun bliver afbrudt af en af døtrene, som gerne vil have en pandekage. Derefter fortsætter hun:

»Det er jo også fint, at det her kan være med til at aflaste et i forvejen presset dagtilbudsområde.«

Et bredere aldersspænd

Beløbet på 5.715 kroner er 75 procent af det, som kommunen giver alle børn i tilskud til dagtilbud. Astrid Dyrborg er virkelig godt tilfreds med beløbet, men at ordningen kun skal gælde, fra barnet er 26 uger og op til tre år, skurrer i hendes ører.

»Jeg kunne godt have ønsket mig, at det blev gjort helt frit. Hvorfor ikke bare sige, at man kunne få 75 procent af det, kommunen giver i tilskud til en dagtilbudsplads, uanset alderen på barnet? Jeg ved godt, at man sætter en aldersbegrænsning på, fordi hjemmepasning skaber mere røre, jo ældre barnet er. For jo ældre barnet er, jo flere mener, at det er vigtigt, det kommer ud og bliver socialiseret,« siger hun.

Er det ikke også vigtigt?

»Både børn og voksne er sociale væsner, og jeg kender ingen, som kan holde ud slet ikke at se andre mennesker. Derfor er alle hjemmepassere ofte i legetue/-grupper. Psykologer siger også, at børn har brug for at se andre, men at det er mest hensigtsmæssigt, at det sker sammen med en forælder. Og det behøver altså ikke være otte timer om dagen, fem dage om ugen,« siger Astrid Dyrborg.

Omsorg er værdi

En anden af de pointer, som modstanderne af hjemmepasning ofte fremsiger, er ligestillingsspørgsmålet: Flest kvinder vil ende med at gå hjemme ved børnene, lyder argumentet.

»For os er ligestilling det frie valg. Altså at man er fritstillet til at vælge selv. ’Jamen det stiller kvinden dårligere økonomisk,’ siger nogle, men man kan ikke udelukkende se på penge som værdi. Omsorg og tid med ens børn er også værdi. Det er formynderisk at ville bestemme, hvad der er vigtigst for den enkelte. Og tilskuddet bliver jo givet til enten mor eller far. Så må man stole på, at familien selv kan finde ud af, hvad der fungerer for den,« siger Astrid Dyrborg, som afslutter med at kommentere på et læserbrev fra de to socialdemokrater Isabel Friis Madsen og Kristoffer Merrild med titlen: ’Hvem skal betale for hjemmepasning.’

Atrid Dyrborg mener, at det er forkert at udlægge det, som om det bliver væsentligt dyrere at indføre tilskuddet til hjemmepasning:

»Lige så snart, der bliver født et barn, så afsætter kommunen penge, som barnet får i tilskud til en dagtilbudsplads. Lad nu bare de penge følge barnet.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.