Hinnerup midtby bliver frisket op for to millioner kroner

I løbet af i år får Hinnerup sig et gevaldigt ansigtsløft. Asfaltbelægning, træer og lysmaster shines op og nye blomsterkummer vil pynte.

Artiklens øverste billede
Der er blandt andet p-pladsen her foran tøjbutikken Claus Hvass, som trænger til en overhaling. Arkivfoto: CSJ

Midtby-arealerne i Hinnerup skal overdrages til kommunen og forskønnes for to millioner kroner.

Der er tale om de offentligt tilgængelige arealer mellem Storegade, Jernbanegade, Ledvogtervej og Pakhusvej, samt det nordlige parkeringsareal langs Ledvogtervej ved banearealet.

Baggrunden for forslaget om overdragelse og forskønnelse af Hinnerup midtby er, at de nuværende offentlige arealer ejes af Hinnerup Centerforening, som har fået arealerne overdraget i 2006. Her blev det aftalt mellem daværende Hinnerup Kommune og centerforeningen, at Hinnerup Centerforening betalte to millioner kroner til realisering af torveprojektet.

I aftalen skulle kommunen så renholde centerområdet minimum frem til 31. december 2026. Det er bare ikke længere nok med almindelig renholdelse og vedligeholdelse, hvis området skal se pænt ud. Hinnerup Centerforening har derfor anmodet Favrskov Kommune om at overtage arealerne, og det sker nu.

I hvert fald har Teknik- og Miljøudvalget netop sagt god for planerne. Nu skal sagen så lige et smut forbi Økonomiudvalget og byrådet.

Tiltrængt

Ved at overdrage Hinnerup Centerforenings arealer til Favrskov Kommune kan kommunen foretage en kommunal sanering af området - og det er i den grad tiltrængt siger Claus Hvass, som har tøjforretningen af samme navn med udgang til to af de berørte områder.

»Jamen jeg jubler over, at der endelig sker noget. Jeg er glad for, at byens handlende ikke længere selv skal stå for vedligeholdelsen af midtbyen. Det har vi selv gjort i alle de 16 år, jeg har haft butik her, og jeg har aldrig syntes, at det var rimeligt.« siger han.

Selvom han er meget glad for, at der nu »bliver taget hul på bylden,« som han udtrykker det, så kan han ikke skjule en vis skepsis.

»Man når altså ikke langt med to millioner kroner, når der er asfalt inde i billedet.«

Asfalt, træer, lys, blomster

Helt konkret vil forskønnelsen af området indebære, at de slidte, hullede og ujævne parkeringsarealer får nyt asfaltslidlag.

Desuden vil flere træer i området blive fjernet, da de har dårlige vækstbetingelser. For at sikre bedre vækstvilkår for de resterende træer skal der etableres ny og større kantstensafgrænsning omkring dem. Under træerne vil der blive etableret nye bede med stauder. Denne forskønnelse betyder, at det samlede parkeringsantal bliver reduceret med to parkeringspladser.

De cirka 22 eksisterende specialdesignede belysningsmaster ved Storegade, Jernbanegade, Ledvogtervej og Pakhusvej udskiftes til nye, runde master inklusiv nyt armatur.

For at bidrage til et mere grønt udtryk i sommerperioden opsættes 10 flytbare blomsterkummer på torvearealerne.

Ændringerne vil blive lavet i etaper med start i andet kvartal 2022 . Sidste etape begynder i fjerde kvartal 2022.

Noget rod

Da Lokalavisen Favrskov skrev om sagen i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2022-25, var der også glæde at spore hos Lars Enøe. Han er både medlem af Hinnerup Centerforening og Hinnerup Handel og har påtaget sig opgaven med at have kontakten med kommunen på netop det her område med vedligehold og forskønnelse af midtbyen.

»Det er lidt noget rod med den gamle aftale, for det giver en diskussion i forhold til, hvad der er renovering, og hvad der er vedligehold - og hvem, der skal gøre hvad. Det kommer der klarhed over nu. Det er også rigtig godt, at der kommer ens retningslinjer i hele kommunen,« sagde Lars Enøe dengang og tilføjede, at det økonomisk vil gavne de forretningsdrivende, at kommunen tager over.

Det vil nemlig betyde, at hver enkelt forretning skal have færre penge op af lommen til centerforeningen hvert år - og det er ikke valgfrit at være med. Lars Enøe forklarer nemlig, at hvis man ejer eller lejer lokaler groft sagt mellem Jernbanegade og Storegade, så er man tvunget med i centerforeningen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.