Q Construction er gået konkurs: Skulle bygge højhus i Hinnerup

Totalentreprenøren til omdiskuteret alment boligbyggeri med 75 lejligheder er gået konkurs.

Artiklens øverste billede
Hjørnet ved Fredensgade og Ådalsvej, hvor byggeriet er højest med fem etager. Illustration: Al2bolig

Hvem skal bygge det planlagte etagebyggeri i op til fem etager med 75 almene boliger i Hinnerup?

Alt var kørt på skinner i forhold til højhusbyggeriet på Ådalsvej i Hinnerup, som har været på dagsordenen i adskillige år og blev endelig godkendt af byrådet i slutningen af 2020. Oprindeligt var der tale om at bygge i 10 etager, hvilket blev reduceret til fem, men alligevel har byggeriet været meget omdiskuteret på grund af de fem etager, som nogle synes er alt for højt og ikke passer ind i byen.

De eksisterende boliger i området er sidenhen revet ned, og for godt et par måneder siden annoncerede den almene boligorganisation Al2bolig, at man havde valgt aarhusianske Q-Construction som totalentreprenør, og at byggeriet skulle hedde Thorasdal opkaldt efter et gammelt bryggeri på stedet, der i 1918 gik fallit.

Q Construction blev kort efter kåret som Danmarks bedste arbejdsplads i kategorien 20-49 medarbejdere, men alt var ikke fryd og gammen, for mindre end to måneder senere, i begyndelsen af maj, gik virksomheden konkurs, angiveligt på grund af manglende betalinger fra bygherrer, skriver Finans.

»Det betyder, at vi lige nu står og mangler en hovedentreprenør og ikke umiddelbart kan realisere det planlagte projekt,« siger Al2boligs direktør Allan Werge.

Nyt udbud?

Konkursen skaber ifølge Al2bolig usikkerhed, om det oprindelige projekt kan gennemføres. Om projektet så og sige kan hives ud af konkursboet, eller det går tabt.

»Ideelt set kan vi lave det oprindelige projekt, som var supergodt, men i værste fald skal vi ud i et helt nyt totalentrepriseudbud,« siger Allan Werge.

Højden af Thorasdal varierer fra to til fem etager. Illustrationsplan: Al2bolig

Ifølge Al2boligs direktør er der ingen tvivl om, at det almene boligprojekt nok skal blive gennemført, men hvis man skal ud i et nyt udbud, kan byggeriet blive udskudt i en periode på grund af prisstigninger i byggebranchen, som det er tilfældet for langt hovedparten af aktuelle almene boligbyggerier.

»Det kan blive udskudt i en periode, indtil vi får et prisniveau, vi kan arbejde med.«

Ifølge en undersøgelse fra BL - Danmarks Almene Boliger er 73 procent af alle planlagte almene nybyggerier enten aflyst eller sat i stå på grund af prisstigninger i byggeriet.

Allan Werge understreger samtidig, at den vedtagne lokalplan er den samme, og at principperne for byggeriet ikke bliver ændret i forhold til højde og drøjde.

Ikke skrevet kontrakt

Midt i ærgrelsen over totalentreprenørens konkurs glæder Allan Werge sig over, at Al2bolig og Q Construction ikke var blevet færdige med at forhandle den endelige kontrakt om byggeriet.

»Det er i hvert fald godt, vi ikke har skrevet kontrakt og dermed har forpligtet os til at betale noget, vi ikke får noget for,« siger Al2boligs direktør, som ikke var helt overrasket over totalentreprenørens konkurs.

»Der var nogle ting, der tog lang tid under forhandlingerne, som vi undrede os over, og der gik nogle rygter, så det var ikke verdens største overraskelse.«

Konkursen bliver dog ikke gratis for Al2bolig, der som bygherre har haft omkostninger i forbindelse med totalentrepriseudbuddet og med direktørens ord har betalt ”en masse” for grunden, der skal forrentes.

Snarlig afklaring

Aktuelt er Al2bolig sammen med rådgivere i gang med at finde ud af, hvad der sker, og hvad man skal gøre.

»Jeg tænker, vi inden sommerferien har et godt billede af, hvad der skal ske.«

Al2bolig er i dialog om situationen med Favrskov Kommune, der ifølge kommunaldirektør Jan Kallestrup afventer en udmelding fra den almene boligorganisation.

Etagebyggeriet i Hinnerup blev vedtaget som et led i byrådets beslutning om at fortætte de større byer i kommunen og som følge af stor efterspørgsel på mindre bynære boliger.

»Det er rigtig trist, byggeriet ser ud til at blive udskudt, for der er stor efterspørgsel fra borgere, der gerne vil bo centralt, og det er utroligt velbeliggende. Jeg håber, Al2bolig finder nogle andre til at realisere projektet,« siger Nils Borring, formand for Plan- og Landdistriktsudvalget i Favrskov Kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.