Flere hundrede husstande har skiftet gas ud med fjernvarme

Konvertering til fjernvarme i Foldby har været en »overvældende succes«.

Artiklens øverste billede
Der er nedlagt fjernvarmerør i Foldby. Arkivfoto: Favrskov Kommune.

Hinnerup Fjernvarme har haft travlt med at lægge fjernvarmerør i Foldby, der er ved at blive konverteret til fjernvarme. Arbejdet har ikke været forgæves, for den 18. maj havde foreløbig 300 husstande, der tidligere primært var gasopvarmede, tilmeldt sig fjernvarme i Foldby.

Det oplyser Hinnerup Fjernvarmes formand Leif Sørensen, der betegner fjernvarmeprojektet som en »overvældende succes«.

Hvis alt går vel, kan også husstande i Grundfør blive koblet på fjernvarme i slutningen af 2022. Hinnerup Fjernvarme har lavet et projektforslag til konvertering af gasopvarmede huse med videre i Grundfør, som afventer godkendelse.

Derudover planlægger Hinnerup Fjernvarme i samarbejde med Favrskov Kommune at undersøge interessen og muligheden for at kunne tilbyde fjernvarme i erhvervsområdet i Søften.

4.623 forbrugere

Hinnerup Fjernvarme har i år 60 års jubilæum. I 1980’erne besluttede byrådet i den daværende Hinnerup Kommune at etablere fjernvarme i Hinnerup og Søften. Varmen skulle produceres med biomasse, og der skulle være tilslutningspligt, hvilket skulle vise sig at være en klog beslutning, fortalte formanden ved Hinnerup Fjernvarmes nylige generalforsamling.

»I løbet af få år blev der tilsluttet rigtig mange tidligere oliefyrshuse til fjernvarme, og der blev bygget både et flis- og halmanlæg. Det var starten på – i al beskedenhed – en succes. Efterfølgende er forbrugerantallet steget meget, da både Hinnerup og Søften er blevet udbygget meget, og flere omegnsbyer er blevet konverteret, så vi ved udgangen af 2021 er 4623 forbrugere,« oplyste Leif Sørensen i sin beretning og tilføjede:

»Gas- og elpriser er steget meget i slutningen af 2021 og indtil nu i 2022. Dette har heldigvis ikke ramt os, da vi kun har brugt gas til test af vores gaskedler, og da vi har låst elprisen fast, da prisen var lav i slutningen af 2020, gældende for 2021 og 2022.«

Formanden kunne videre berette, at Hinnerup Fjernvarme i fem år har haft uændrede priser og lægger under gennemsnittet i Danmark. Gennemsnitsprisen for et hus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWH var sidste år på 12.739 kroner, mens Hinnerup Fjernvarmes pris var 10.532 kroner.

Nye varmepumper

Hinnerup Fjernvarme får løbende nye forbrugere og får derfor på sigt behov for yderligere fyringskapacitet. For at have forskellige muligheder for varmeproduktion og dermed kunne producere billigst muligt vil man undersøge muligheden for at etablere en større luft til vand varmepumpe.

Det er ligeledes planen at montere en varmepumpe i tilknytning til den nye halmkedel på Fanøvej i Hinnerup. Varmepumpen på halmkedlen drives af fjernvarmevandet og køler røggassen, således at halmkedlen får en bedre virkningsgrad og udnyttelse af halmen, der brændes. Hinnerup Fjernvarme har i forvejen en lignende varmepumpe monteret på flisfyret på Århusvej.

jr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.