Lokale kirker dropper nadvervinen

Alle skal kunne være med i nadveren, derfor vil der i Grundfør, Haldum og Vitten fremover være saft i glasset.

Artiklens øverste billede
Vinen bliver skiftet ud med en økologisk rød druesaft. Foto: Adobe Stock

Når kirkegængerne i Grundfør, Haldum og Vitten fremover sætter sig på knæ ved alteret er noget forandret. Det vil fortsat være druesaft, der kommer i glasset, som symbol på Jesu Kristi blod, men alkoholen er udeladt.

Vinen bliver således skiftet ud med en økologisk rød druesaft.

»Det gør vi, fordi vi har fået en forespørgsel fra en person i vores menighed,« siger Iben Albeck, som er sognepræst i de tre kirker.

Hun forklarer, at de hidtil har kørt med saft den første søndag i måneden, men fra og med i søndags bliver det altså ved hver højmesse. Foreløbigt i en prøveperiode på et halvt år.

»Derefter må vi se på, om der overhovedet er kommet nogle indvendinger – det bliver spændende at se,« siger præsten.

Alle skal kunne være med

Men skal man overhovedet pille ved den slags ritualer?

»Der er meget uenighed blandt teologer og præster om, hvorvidt der skal være spiritus i. Nogle mener, at der er et bibelsk grundlag for, at der skal være spiritus i. Spiritus betyder jo ånd, så spiritussen er det spirituelle. Alkoholen er gæret, og det skal være et billede på Kristus, som vokser i os, ligesom gæren gør det,« forklarer Iben Albeck og fortsætter:

Iben Albeck, sognepræst i Haldum, Grundfør og Vitten kirker. Arkivfoto

»For mig at se er det dog meget vigtigere, at alle kan være med i nadveren. Jeg mener ikke, at man kommer længere væk fra Gud ved at drikke druesaft. Og når vi så har haft en henvendelse fra én, for hvem det var et problem med alkoholen, så synes jeg godt, at vi kan tage det hensyn.«

Hun stiller selv næste spørgsmål:

»Så vil nogle måske spørge: Jamen skal vi så også til at have glutenfri oblater? Altså vi kan måske ikke tage hensyn til alle, men lige præcis med alkoholen så afholder vi eksempelvis tidligere alkoholikere fra nadveren. Det er personer, som tidligere har oplevet at blive stemplet som tabere – det skal de bare ikke ved nadverbordet.«

Iben Albeck forklarer, at kirkernes Liv og Vækst-udvalg har været på saft-smagning for at vælge præcis den rette nadver-saft. En blindsmagning afgjorde sagen.

Iben Albeck peger på endnu en fordel ved at udskiftet vinen.

»At bruge saft har jo også den sidegevinst, at børn kan blive inkluderet i nadveren.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.