Vil dele grøn strøm med hinanden, men regler står i vejen

Hadbjerg Erhvervspark ønsker at opføre et fælles solcelleprojekt, men nationale regler står i vejen. Kommunen bakker op om kontakt til minister.

Artiklens øverste billede
»vi brug for al den strøm, vi kan få – blandt andet til alle elbilerne – så det her giver bare så god mening,« siger Kim Slavensky, direktør og medejer af Phønix Tag og tovholder på politprojektet. Foto: CSJ

Otte virksomheder i Hadbjerg Erhvervspark håber at få lov at lave et grønt pilotprojekt.

De drømmer nemlig om at kunne sætte solceller op på alle virksomhedernes tage og så dele den grønne strøm med hinanden. Men det kræver, at reglerne bliver lavet om. De danske regler siger nemlig, at solcellestrøm skal holdes på egen matrikel eller sendes ud i det store energinet – den må ikke deles med for eksempel naboer.

Som reglerne er nu, kan virksomhederne altså sagtens vælge at lave et solcelleanlæg hver, men nogle har ikke brug for så megen strøm og vil lave overskud, som så skal sælges billigt og sendes ud i energinettet, hvorfra nabovirksomheden med behov for ekstra strøm så kan købe dyrt.

I pilotprojektet skal erhvervsparkens otte virksomheder i stedet ses som én matrikel, som kan ”bytte” al den producerede strøm med hinanden.

»Vi har i forvejen et rigtig godt fællesskab her i Hadbjerg Erhvervspark, og nu vil vi så lave vores eget vedvarende energi fællesskab – vores egen lille børs – efter en smuk andelstanke: Invester efter mulighed og nyd efter behov. Det er nødvendigt at kunne deles om strømmen, for nogle af virksomhederne er små og har ikke tagareal nok til solcellerne, mens andre har god plads og kan stille taget til rådighed for naboen,« siger Kim Slavensky, direktør og medejer af Phønix Tag, som netop leverer solcelleopsætning.

Han er tovholder på pilotprojektet og desuden medlem af bestyrelsen i Dansk Solcelleforening.

Lige nu er det kun Phønix Tag, som allerede har solceller, mens de er på vej op hos Intercargo Scandinavia.

Otte virksomheder er med i pilotprojektet. Hvis al tagarealet udnyttes, vil det være meget tæt på, at erhvervsparken kan producere al den strøm, som den skal bruge – bortset fra november til februar. Foto: CSJ

Regler fra en anden tid

Pilotprojektet skal vise, hvilke gevinster og udfordringer denne slags lokale energifællesskaber skaber.

»Til at begynde med skal vi have identificeret de barrierer, som forhindrer det her: En hel masse lovgivning og elnetselskabernes rolle. Der er tale om regler, som er lavet i en anden tid. De må ikke stå i vejen for eller bremse den grønne omstilling,« siger Kim Slavensky, som forventer, at der efter sommerferien er en eller anden form for afklaring på, om der overhovedet er lydhørhed over for pilotprojektet, og så drømmer han om at have fået et ’go’ engang i efteråret.

»Jeg kan slet ikke se nogle ulemper i det her. Ja, staten vil miste nogle afgifter, men hvem har nogensinde påstået, at den grønne omstilling er gratis? Fremover får vi brug for al den strøm, vi kan få – blandt andet til alle elbilerne – så det her giver bare så god mening. Det er strøm direkte fra Vor Herre – det er lige, så violinerne spiller,« siger tovholderen med et stort smil.

Han forklarer, at bortset fra november til februar, så vil erhvervsparken kunne komme rigtig tæt på at producere al den strøm, den har brug for.

»Hvis altså vi udnytter al det tagareal, vi kan finde.«

Kim Slavensky kalder pilotprojektet for »en gratis omgang:«

»Alle vi virksomheder får grøn strøm, og ingen offentlig instans skal have en krone op ad lommen. Det er kun nogle regler, som skal laves om.«

Han peger desuden på endnu en gevinst ved et energi-fællesskab på den her måde:

»Vi får den folkelige opbakning ind i den grønne omstilling. Alternativet er jo en masse natur, som bliver plastret til med solceller, som ingen har ejerskab til.«

Kontakt til minister

Det er ikke kun Hadbjerg Erhvervspark, som ser muligheder i pilotprojektet, også Favrskov Kommune er begejstret og vil nu sammen med virksomhederne tage kontakt til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen for at fremme mulighederne for projektet.

»Vi havde ikke forventet, at kommunen ville gå ind i det her med så stor kraft, som de har gjort. Det er vi meget glade for,« siger Kim Slavensky.

Borgmester, Lars Storgaard (K), håber, at Favrskov Kommune kan bidrage til at skabe opmærksomhed om nogle af de regler, der står i vejen for den grønne omstilling – og dermed også uafhængigheden af den russiske gas.

Lars Storgaard siger i en pressemeddelelse.

»Det er afgørende, at vi får sat turbo på den grønne omstilling, og når fremsynede virksomheder får en god ide, så skal vi som kommune støtte dem og hjælpe med at få ideen realiseret. Det danske samfund står over for enorme investeringer i energinettet, der skal klargøres til fremtidens grønne strøm, og jeg tror, man kunne spare mange penge ved at lade folk producere strøm i fællesskaber uden om energinettet.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.