Nabo ignorerer dom om at fjerne ulovlige bygninger og stilladser

Beboere i centrum af Hadsten føler sig voldsomt generet af deres nabo, der i årevis har overtrådt loven og ikke vil følge dom.

Artiklens øverste billede
Jette og Karsten Damborg har i årevis haft udsigt til naboens stilladser, der står ulovligt på hans grund. Foto: Jeppe Rafn

Jette og Karsten Damborg har i mange år haft direkte udsigt til stilladser i naboens have. Stilladserne rager flere meter op over hækken, der adskiller deres og naboens ejendomme i centrum af Hadsten, og de står ud til parrets indkørsel, så de kan ikke undgå at se stilladserne, hver gang de tager afsted og kommer hjem.

Ægteparret forsøgte at få naboen til at fjerne stilladserne, men det hjalp ikke. Tværtimod blev stilladserne pludselig beriget med et gammelt toilet vendt mod naboerne. De forsøgte at lade hækken vokse så højt som muligt for at undgå synet, men det forpurrede naboen ved at klippe hækken, selvom han knap nok kan komme til for stilladset.

Fik nok

For over fem år siden, i begyndelsen af 2017, fik Jette og Karsten Damborg nok og henvendte sig til Favrskov Kommune om sagen. Naboen fik efterfølgende påbud om at fjerne stilladserne inden 1. juli 2018, fordi det var ulovligt. Påbuddet fik dog ikke naboen til at makke ret, så Favrskov Kommunen skred senere til politianmeldelse af naboen for at have erhvervsmæssigt oplag på ejendommen. Kommunen havde samtidig konstateret, at han havde opført flere tilbygninger til huset uden at søge om lov, så han blev også politianmeldt for at have tre ulovlige bygninger på ejendommen.

Sagen kom for retten i september 2020, hvor han blev dømt til at lovliggøre de tre bygninger samt fjerne entreprenørmateriel og oplag. Med dommen fulgte en bøde på 20.000 kroner samt månedlige tvangsbøder på 1.000 kroner, indtil forholdene blev bragt i orden.

Til grin

Alt dette har Lokalavisen tidligere skrevet om. Nu er der gået yderligere næsten to år siden rettens dom, og der er ikke stadigvæk sket noget. Toilettet er godt nok væk, men Jette og Karsten Damborg kigger stadig ind i stilladser lige på den anden side af hækken, og de ulovlige bygninger står endnu.

»Det tog rigtig lang tid med kommunen, og derefter kom dommen for snart to år siden. Der er noget galt med vores system, når der ikke sker noget. Han tager pis på systemet, og vi føler os til grin,« siger Karsten Damborg, der ligesom sin kone føler sig voldsomt generet af naboen og de ulovlige stilladser med mere.


»Det påvirker mig meget og føles som psykisk chikane, at vi hele tiden skal kigge på al hans rod,« siger Jette Damborg.

Ægteparret har i dag ingen kontakt til naboen, som de ellers havde et godt forhold til tidligere, og deres jævnaldrende børn legede sammen.

Alt for lille bøde

Naboen til den anden side, Lene Steffens, har også svært ved at forstå, hvorfor hendes nabo efter så mange år fortsat kan have ulovlige bygninger, stilladser og oplag på sin grund. Når hun træder udenfor sin dør, har hun udsigt til de meterhøje stilladser, diverse byggematerialer og et par toiletter i naboens gård.

Naboens gårdhave set fra den modsatte side af Jette og Karsten Damborgs gule murstenshus. Foto: Jeppe Rafn

»Han var så flink, da vi flyttede ind i sin tid, men det har ændret sig. Det er som om, der bliver taget mere hensyn til ham end os,« siger Lene Steffens.

Hun mener ligesom ægteparret Damborg, at en tvangsbøde på 1.000 kroner om måneden er alt for billigt sluppet.

»Hvis nu han fik en bøde på 10.000 kroner om måneden, ville der måske ske noget,« siger Karsten Damborg.

I dialog med politiet

Anklageren fra retsmødet i 2020 bekræfter overfor Lokalavisen, at der fortsat bliver opkrævet tvangsbøder i sagen. Om naboen rent faktisk betaler tvangsbøderne er en anden sag, som Lokalavisen ikke har kunnet få svar på hos politiet.

Favrskov Kommune bekræfter ligeledes, at de ulovlige forhold desværre fortsat ikke er lovliggjort, men at kommunen nu igen vil gå ind i sagen.

»Tvangsbøder er ikke straf, men et motiverende retsmiddel. Hvis tvangsbøder troligt betales i årevis, må det være udtryk for, at tvangsbødestørrelsen er for lav. Pålagte tvangsbøder kan sættes op til et højere beløb af domstolen, hvis de pålagte tvangsbøder ikke virker motiverende, det vil sige hvis ulovligheden ikke lovliggøres, selvom der er pålagt tvangsbøder. Vi går nu i dialog med politiet. Vi ønsker en tvangsbødestørrelse, som motiverer til lovliggørelse frem for til betaling,« skriver afdelingsleder i Byggesagsafdelingen i Favrskov Kommune, Pernille Bugge, i en mail til Lokalavisen.

Fjerne tingene?

Afdelingslederen i kommunens byggesagsafdeling fortæller efterfølgende, at kommunen ikke ved, om naboen rent faktisk betaler bøderne, men at kommunen er blevet orienteret om, at en eventuel hævelse af tvangsbøden skal ske på foranledning af kommunen ved at rette henvendelse til anklagemyndigheden.

Kan kommunen ikke bare fjerne stilladserne og de ulovlige bygninger?

»I princippet kan vi fjerne tingene, men det anvendes kun, hvis der er fare for personer,« siger Pernille Bugge og uddyber:

»I så fald skal vi rekvirere nogen til at gøre det, og bygningerne kan måske godkendes, så vi skal måske ansætte en rådgiver til at vurdere det. Vi kan heller ikke bare destruere oplag, men skal opbevare det. Det vil være en utrolig tung proces, som kun anvendes i absolut yderste nødstilfælde, når der er personfare,« fortæller Pernille Bugge med henvisning til Byggestyrelsens vejledning om håndhævelse fra 2007.

Lokalavisen har forgæves forsøgt at komme i kontakt med naboen for at høre, hvorfor han ikke retter sig efter loven og fjerner sine ulovlige stilladser og bygninger.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.