Varmeværk investerer 20 millioner kroner i varmepumpe

Laurbjerg Kraftvarme investerer i kæmpe varmepumpe til gavn for miljøet, forsyningssikkerheden og forbrugernes pengepung.

Artiklens øverste billede
Her på en mark på Hammelvej lidt nordøst for Laurbjerg gøres der klar til etablering af en varmepumpe, der skal forsyne byen med grøn varme. Fra venstre ses Nick Davidsen, Rune Schultz, Morten Møller (formand) og Poul Max Christiansen fra varmeværkets bestyrelse. Foto: Jeppe Rafn

Laurbjerg Kraftvarme varslede i foråret på grund af de stigende gaspriser en fordobling af varmeprisen fra 749,50 kroner til 1.500 kroner pr. MWh.

Den variable takst var i forvejen ad to omgange sat op fra 531,25 kroner, og de 363 husstande i Laurbjerg Kraftvarme kigger ind i en prisstigning på varme på mange tusinde kroner om året.

Problemer er, at det lokale kraftvarmeværk ved Laurbjerghallen udelukkende er baseret på naturgas, som på grund af corona og især krigen i Ukraine har været på prismæssig himmelflugt.

Det eksisterende kraftvarmeværk i Laurbjerg bevares og vil fortsat blive brugt i spidsbelastningsperioder. Privatfoto

Den gode nyhed er, at varmeværkets bestyrelse i flere år har arbejdet med at etablere en eldrevet varmepumpe for at fremtidssikre fjernvarmekunderne økonomisk samt bidrage til det politiske ønske om grøn omstilling.

»Vi begyndte allerede for tre år siden at tale om, at vi gerne ville lave en grøn omstilling. Det var inden, gaspriserne begyndte at stige, og man begyndte at tale om forsyningssikkerhed ved at gå væk fra fossil varmeproduktion,« siger Morten Møller, formand for bestyrelsen i Laurbjerg Kraftvarme.

Sat i gang

Nu er man nået så langt, at der på en mark lige udenfor Laurbjerg bliver ryddet jord og gjort klar til at etablere den eldrevne varmepumpe, der skal forsyne byen med fjernvarme.

Varmepumpen har en kapacitet på 1,3 MW og vil i gennemsnit over tid kunne dække 80 procent af forbrugernes varmebehov. På kolde vinterdage med spidsbelastning vil det fortsat være nødvendigt at få varme fra kraftvarmeværket, der er baseret på naturgas.

Udover at være godt for miljøet og forsyningssikkerheden bliver varmepumpen også en gevinst for forbrugernes økonomi, selvom projektet er blevet væsentligt dyrere end oprindeligt planlagt. Bestyrelsen forventer, at kunderne vil spare 10-20 procent på varmeregningen – vel og mærke i forhold til priserne, før prisen på gas stak af.

20 millioner kroner

Varmepumpeprojektet var oprindeligt budgetteret til 13 millioner kroner, men på grund af prisstigninger i byggeriet ender det med at løbe op i en investering på samlet 20 millioner kroner.

I prisen indgår opgradering af styresystemet på det gamle varmeværk i byen samt opkøb af et større stykke jord på Hammelvej nordøst for Laurbjerg, hvor varmepumpen skal etableres i en maskinbygning. Varmepumpen fungerer ved at optage energi fra udeluften via en energioptager, der består af syv kompressorer.

Varmen bliver ledt ind til forbrugerne i Laurbjerg igennem en rørledning, som Laurbjerg Kraftvarme tidligere har brugt til at modtage overskudsvarme fra det nærliggende biogasanlæg, OL Biogas.

Gratis tilslutning

Hvis alt går vel, bliver varmepumpen etableret i uge 42, og det hele skulle gerne være klar op til jul. Varmeværket har for nylig fjernet gebyret for at blive koblet på fjernvarme i Laurbjerg, og bestyrelsen håber, det kan få endnu flere til at blive kunder hos Laurbjerg Kraftvarme.

Langt hovedparten af de omkring 400 husstande i byen er kunder hos varmeværket, mens resten anvender eksempelvis elvarme eller pillefyr.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.